Geldzaken: de financiële situatie van Jochem (21)

Hoi Jochem, leuk dat wij je mogen interviewen over je geldzaken! 

Hi! Geen probeem hoor. Ik vind het zelfs wel leuk om geïnterviewd te worden, haha.

Heb je de openheid over geld wel of niet vanuit huis uit meegekregen? 

Nee, eigenlijk niet. Mijn ouders zijn nooit echt open geweest over geld. Gelukkig weet ik wel dat ze niet om geld verlegen zitten. Om deze reden heb ik eigenlijk nooit naar hun inkomen of uitgaven gevraagd. Misschien doe ik dat later nog eens als ik meer vaste lasten heb.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja, ik werk 1 á 2 dagen in de week bij een Argentijns restaurant in Amsterdam-Oost. Hier werk ik in de bediening en help af en toe in de keuken. Dit doe ik nu ongeveer 2,5 jaar. Ik vind het nog steeds leuk om te doen maar soms is het wel hard werken.

Wat verdien je maandelijks met je bijbaan? En heb je nog andere inkomsten? 

Ik verdien +/- 400 tot 500 euro per maand bij het restaurant. Hier zijn de fooien niet bij in gerekend. Dat wordt bij ons niet uitbetaald. Eens in de drie maanden gaan wij van dat geld met de collega’s iets leuks doen zoals bowlen of naar een klimpark. Gelukkig betalen mijn ouders mijn zorgverzekering nog. Ik mag de zorgtoeslag van 99 euro iedere maand houden. Daarnaast leen ik gemiddeld 400 euro per maand bij. Hier kan ik samen met de zorgtoeslag mijn kamer van betalen.

Vind je bijlenen vervelend? 

Nee, ik vind studeren een investering in de toekomst dus ik vind het niet vervelend om bij te lenen. Als ik niet zou bijlenen, moet ik iedere maand heel erg op de kleintjes letten. Dat lijkt mij niks. Ik vind het belangrijk om nog wat geld over te houden voor leuke dingen met vrienden. Je moet immers ook genieten in je studententijd!

Hoe organiseer je je geldzaken?

Ik kijk regelmatig op de app van mijn bank. Hier zie ik wat er in en uitgaat. Meestal gaat er meer af dan er binnenkomt haha. Verder doe ik eigenlijk niet zoveel met mijn geldzaken. Kosten die vaker terugkomen, laat ik meestal automatisch afschrijven. Lekker makkelijk.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik denk rond de 150 euro. Het meeste geld gaat naar bier en avondeten. Gelukkig eet ik regelmatig met mijn huisgenoten zodat ik niet iedere avond hoef na te denken wat ik die avond ga eten. Als ik zelf boodschappen doe, let ik wel af en toe op de aanbiedingen.

Wat is jouw guilty pleasure op gebied van geld? 

Eigenlijk is het geen guilty pleasure maar ik geef er wel te veel geld aan uit aan koffie. Ik koop namelijk iedere dag wel 1 of 2 keer een kop koffie op school. Gemiddeld kost dit denk ik €2,50. Dit lijkt weinig maar ik heb toch gemerkt dat het aardig wat geld kost op langertermijn.

Wat vind je zonde van je geld? 

Boetes. Ik denk dat iedereen dat wel zonde van het geld vindt, haha. Helaas ontvang ik er nog wel eens een. Daarnaast vind ik hele dure merkkleding zonde van het geld. De kwaliteit is vaak niet beter en je betaalt alleen maar voor het merk. Dan pas ik liever.

En waar geef je met liefde geld aan uit? 

Een MacBook is een duur apparaat maar ik vind het fijn om mee te werken. Om deze reden vind ik het niet zonde van mijn geld. Daarnaast vind ik uiteten en naar de kroeg gaan té gezellig om niet meer te doen. Ik geef hier graag mijn geld aan uit.

Jochem, bedankt voor je hulp en je eerlijke antwoorden! Lijkt het jou leuk om een keer in deze rubriek te verschijnen? Laat een reactie achter of stuur een mailtje info@slimmecentenvoorstudenten.nl.

Lees ook:

De financiële situatie van Nienke (20)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Ella (19)
De financiële situatie van Ilse (21)

Plaats een reactie

Sitemap