Geldzaken: de financiële situatie van Ilse (21)

Hoi Ilse, wat leuk dat je ons wilt vertellen over je financiële situatie. 

Hi, ik heb niks te verbergen dus vraag maar raak haha.

Kun je kort iets over jezelf vertellen? 

Jazeker! Ik ben Ilse en ik ben 21 jaar oud. Ik studeer en woon sinds drie jaar met veel plezier in Rotterdam. Ik volg de opleiding Ondernemerschap en Retail Management aan de Hogeschool Rotterdam.

Heb je de openheid over geld vanuit huis uit meegekregen? 

Een beetje. Eigenlijk heb ik vroeger weinig gemerkt van geld. Het was er en mijn ouders spraken er niet vaak over in mijn bijzijn. Maar als ik op dit moment vraag wat mijn ouders verdienen, zijn ze hier waarschijnlijk wel open over. Ze hebben me wel altijd bijgebracht om ‘wat achter de hand te houden’.

Hoe is jouw relatie met geld? 

Ik denk dat ik, net als de meeste mensen, een haat-liefdesverhouding heb met geld. Ik vind het fijn als het er is, maar ik geef het ook het liefst zo snel mogelijk weer uit aan leuke dingen. Geld geeft mij ook een bepaalde vrijheid. Ik kan op mijzelf wonen en studeren wat ik wil. Dat is een fijne gedachte.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja, ik werk in Rotterdam bij een callcenter. Ik help mensen met het afsluiten van een energiecontact. Ik werk ongeveer 12 uur per week. Door avond- en weekendtoeslagen verdien ik hier ongeveer 600 euro per maand mee. Ik vind het werk best leuk en ik denk dat het beter op mijn CV staat dan een bijbaantje in de snackbar.

Hoe organiseer jij je geldzaken?

Het salaris van mijn bijbaantje is iedere maand verschillend. Ik weet dus niet precies wat er binnenkomt. Aan de hand van mijn gemaakte uren kan ik wel een beetje inschatten hoeveel dat is. Daarvan betaal ik mijn telefoonrekening, Netflix, sportschoolabonnement, kleding, uitgaan en boodschappen. Overige uitgaven die niet iedere maand terugkomen betaal ik er ook van.

Leen je maandelijks bij DUO? 

Ja, ik leen iedere maand de huurprijs bij. Dit is 400 euro voor 14m2. Helaas kan ik niet dit van mijn loon betalen. Als ik het bedrag dat ik bijleen vergelijk met mijn mede-studenten valt dit volgens mij nog wel mee. Als ik bedenk dat dit bijna 5.000 euro per jaar is, schrik ik wel even. Maar verder maak ik mij niet zo druk om mijn studieschuld. Later heb ik nog genoeg tijd om het bedrag af te lossen.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik denk dat ik gemiddeld 100 euro uitgeef. Ik weet het niet precies maar 25 euro per week klinkt als een redelijk bedrag. Ik let af en toe op de aanbieding en eet vaak met huisgenoten. Dat scheelt ook. Ik denk dat een gemiddelde maaltijd ongeveer 2 tot 4 euro kost.

Wat is jouw guilty pleasure op gebied van geld? 

Ik heb een voorliefde voor goede make up. En helaas valt dit niet in de goedkope categorie. Ik weet dat veel make-up van B- of C-merken ook prima werken, maar toch voelt het fijner om mijn oude vertrouwde (dure) mascara’s en eyeliners te kopen. Gelukkig kun je er wel een tijdje meedoen zodat ik het niet iedere week hoef te kopen…;).

En waar geef je met liefde geld aan uit? 

Eten en drinken. Ook al zijn de kosten van mijn boodschappen niet erg hoog, ik vind het toch belangrijk om lekker en gezond te eten. Ook koop ik altijd vlees met een ‘beter leven’ keurmerk. Dit is wel iets duurder dan een ander stukje vlees, maar ik voel mij er fijner bij.

Waar wil je niet op besparen? 

Ik wil niet besparen als ik op vakantie ben. Ik geef dan het liefst geld uit als water. Om mijzelf in het gareel te houden, bepaal ik van tevoren een budget. Doordat ik een bepaalde richtlijn heb gesteld, mag dit bedrag ook echt op.

Heb je nog slimme bespaartips die je onze lezers wilt meegeven? 

  • Hou af en toe een kledingruil met je vriend(inn)en. Je maakt anderen blij met kleren die je zelf nooit meer draagt en krijgt daar andere leuke kleding voor terug. Zo sla je twee vliegen in één klap.
  • Houd af en toe de aanbiedingen voor boodschappen in de gaten. Ik gebruik meestal de app van de Albert Heijn.

Lees ook:

De financiële situatie van Ella (19)
De financiële situatie van Nienke (20)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Jochem (21)

1 gedachte over “Geldzaken: de financiële situatie van Ilse (21)”

  1. Als een gemiddelde maaltijd 3 euro kost x 7= 21
    En je geeft 25 euro per week uit, hoe doe je dat? Lunch en ontbijt en andere boodschappen voor 4 euro per week? Ik ontvang graag tips haha

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap