Geldzaken: de financiële situatie van Nienke (20)

Wij hebben een nieuwe rubriek in het leven geroepen: Geldzaken! Hier bespreken wij samen met een medestudent de geldzaken. Er wordt gesproken over inkomen, uitgaven, lenen en hun guilty pleasure als het op geld aankomt! Wij gaan van start met Nienke. Ze studeert toegepaste psychologie in Amsterdam, woont op kamers en is dol op hockey! Lets go…

Hi Nienke, leuk dat je open wilt zijn over je geldzaken! Ben je in het dagelijks leven eigenlijk open over geld? 

Hoi! Leuk dat ik de eerste ‘proefpersoon’ ben voor jullie nieuwe rubriek! Ja, ik ben eigenlijk heel open over geld. Als iemand mij vraagt wat ik verdien, vind ik dit niet meteen ongepast.

Heb je die openheid van huis uit meegekregen? 

Nee eigenlijk niet. Mijn ouders zijn niet zo open over geld. Toen ik zelf een bijbaantje kreeg, heb ik wel eens gevraagd wat mijn ouders per maand verdienen. Het antwoord werd een beetje weg gewuifd en er werd meteen verteld dat dat soort vragen not done zijn. Ik denk dat ik om deze reden zelf wel open ben over geld. Het is geen schande als je minder verdiend dan een ander.

Helemaal mee eens! Waar woon je in Amsterdam en wat betaal je per maand aan huur? 

Ik woon in ‘upcoming’ Noord. Hier woon ik in een studentenflat. Ik heb een kamer van 14 m2 en deel de keuken met 12 anderen. Dat is meestal een en al gezelligheid. De huur is 370 euro inclusief alles. Voor Amsterdamse begrippen is dat best weinig.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja, ik heb een bijbaantje bij een callcenter voor 1 dag in de week. Hier verdien ik ongeveer 320 euro per maand mee. Helaas kan ik hier nog niet eens mijn kamer mee betalen.

Dus je leent iedere maand een bedrag bij? 

Ja, ik leen. Ik krijg geen studiefinanciering en mijn ouders kunnen mij niet iedere maand honderden euro’s geven. Ik leen iedere maand 600 euro bij. Hiervan doe ik boodschappen, koop ik kleren en ga ik stappen. Af en toe hou ik iets over om te sparen.

Hoe organiseer je je geldzaken? 

Eigenlijk organiseer ik niks. Ik weet dat er iedere maand huur, zorg en telefoonkosten van mijn rekening worden afgeschreven. Alles wat ik over houd geef ik uit aan boodschappen, kleren, drank etc.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik denk dat ik rond de 150 euro aan boodschappen uitgeef. Ik let niet echt op mijn geld als ik boodschappen doe. Af en toe let ik wel op de aanbiedingen. Al is het niet zo dat ik speciaal 5 straten verderop ga winkelen omdat daar de broccoli in de aanbieding is haha.

Wat is jouw guilty pleasure op gebied van geld? Waar vind je dat je veel geld aan uitgeeft?

Dat is niet zo’n moeilijke vraag haha, eten en bier! Ik ga 1 á 2 per week naar de kroeg. En helaas voor mijn portemonnee is het daar altijd super gezellig. En na het stappen altijd nog een vette hap bij de kebabzaak.. Helemaal niet nodig want ik word er altijd super misselijk van.

Ook koop ik soms te veel kleren. Vooral als er net nieuwe collecties in de winkels hangen. Super dom natuurlijk want alles is veel goedkoper in de sale. Maar als ik iets leuks zie, wil ik het meteen kopen! Ik kan echt niet wachten tot de sale haha.

Wat vind je zonde van je geld? 

Taxi’s! Dat is iets waar ik liever mijn geld niet aan uit geef. Ik ga liever met de fiets naar de stad. Ook vind ik studieboeken kopen zonde van mijn geld. Vaak gebruik je een boek maar een paar keer en dan ligt die achter in de kast. Ik probeer aan het begin van de periode een beetje in te schatten welke boeken ik wel nodig heb en welke niet. Af en toe leen ik ook studieboeken in de bibliotheek dat kost niks!

Nienke nogmaals bedankt voor je hulp! Slim om studieboeken te lenen in de bieb! Gaan we zeker onthouden! 

Lees ook:

De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Jochem (21)
De financiële situatie van Ella (19)
De financiële situatie van Ilse (21)

Plaats een reactie

Sitemap