Geldzaken: de financiële situatie van Ella (19)

Hoi Ella (19), leuk dat je mee wilt werken aan dit interview over je financiele situatie! 

Hai! Ik vind het leuk, geen probleem.

Kun je kort iets over jezelf vertellen? 

Tuurlijk! Ik woon sindskort in Nijmegen, ik studeer sinds september Geneeskunde aan de universiteit en ben 19 jaar oud.

Heb je de openheid over geld vanuit huis uit meegekregen? 

Nee eigenlijk niet. Ik heb altijd wel het idee gehad dat er genoeg geld was. Maar ik heb nog nooit aan mijn ouders gevraagd wat zij voor hun huis hebben betaald of wat zij maandelijks verdienen. Dat is toch een beetje een ‘no go’. Ik vertel hun ook niet hoeveel ik iedere maand verdien. Er wordt simpelweg bijna nooit over gesproken.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja, ik werk in Nijmegen bij een kroeg. Daar werk ik 1 á 2 dagen in de week. De diensten zijn in de avond en nacht waardoor je meer verdient dan bijvoorbeeld in de snackbar. Per maand verdien ik ongeveer 400/500 euro. Soms ontvangen we ook fooi, dan krijgen we iets extra’s of het gaat in de fooienpot.

Hoe organiseer je je geldzaken?

Ik weet wanneer ik mijn loon gestort krijg en wanneer ik de huur voor mijn studentenkamer moet betalen. Dat is voor mij voldoende. Tussentijds geef ik natuurlijk geld uit aan boodschappen, kleren, stappen en andere leuke dingen. Abonnementen heb ik voor mijn telefoon, de sportschool, Netflix en een lenzenabonnement. Eigenlijk gaat die 500 euro iedere maand wel op.

Leen je maandelijks bij DUO? 

Ja, ik leen de huur van mijn studentenkamer in Nijmegen-Oost. Ik betaal 380 euro voor een kamer van 18 m2. Om dit te kunnen betalen leen ik iedere maand 400 euro per maand bij. Ik vind dit wel vervelend omdat ik weet dat ik een schuld opbouw. Aan de andere kant is het tegenwoordig ook heel normaal dat je bijleent als student. Vriendinnen van mij lenen iedere maand maximaal bij, dit is ongeveer 1.000 euro. Als ik daar aan denk, is mijn schuld nog te overzien.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik denk dat ik rond de 100 euro aan boodschappen uitgeef. Ik kook regelmatig met huisgenoten waardoor de kosten voor boodschappen te overzien zijn. Verder koop ik vooral huismerken en let af en toe op de aanbiedingen.

Wat is jouw guilty pleasure op gebied van geld? 

Chocola, ik hou van Tony Chocolonely! Helaas niet de goedkoopste chocola…. Ook met stappen geef ik regelmatig te veel geld uit. Op dat moment lijkt het allemaal leuk en gezellig maar als ik de volgende dag op mijn bankrekening kijk, baal ik als er weer 50 euro is afgeschreven.

En waar geef je met liefde geld aan uit? 

Tony Chocolonely! Hier kan ik niet buiten, haha. Kleding vind ik ook de moeite waard om geld aan uit te geven. Iedere maand probeer ik wel iets nieuws te kopen. Alles is overigens niet per se nieuw. Ik hou ook van struinen door vintage winkels.

Dankje wel Ella voor je openheid en je tijd! Lijkt het jou leuk om een keer in deze rubriek te verschijnen? Laat een reactie achter of stuur een mailtje info@slimmecentenvoorstudenten.nl.

Lees ook:

De financiële situatie van Nienke (20)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Jochem (21)
De financiële situatie van Ilse (21)

Plaats een reactie

Sitemap