Geldzaken: de financiële situatie van Jasmijn (22) in België

Hi Jasmijn, wat leuk dat je tijd wilt vrij maken voor dit gesprek over geld!

Leuk! Geen probleem hoor.

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Tuurlijk, ik ben Jasmijn, 22 jaar uit en ik kom uit Breda. Momenteel studeer ik Diergeneeskunde in Gent, België. Ik zit nu in mijn tweede studiejaar. Naast mijn studie speel ik fanatiek hockey bij een studentensportvereniging en ga ik af en toe naar de kroeg voor een leuk feestje. Ik reis nog regelmatig terug naar het altijd gezellige Breda.

Oke, je komt dus uit Nederland maar studeert in België? Hoe is dat?

Vlamingen zijn een stuk bescheidener dan Nederlanders. Hier moest ik in het begin wel aan wennen. Zelf ben ik redelijk straight to the point. Dit wordt niet altijd gewaardeerd door de Vlamingen. Maar als je ze beter leert kennen zijn ze echt vriendelijk, gezellig en Bourgondisch. Ze doen wat ze willen, houden van een drankje en kunnen niet zonder lekker eten. Dat is misschien de beste omschrijving van een Vlaming.

Het onderwijssysteem werkt ook anders dan in Nederland. Ik heb voor deze studie een andere bachelor gevolgd in Nederland. Ik kan het Belgische systeem dus goed vergelijken met het Nederlandse. In België moet je een stuk hard werken dan in Nederland. De intensiviteit van de studie is behoorlijk hoog en er wordt veel van je verwacht. Vooral in het begin vond ik het overweldigend en zat ik regelmatig tot diep in de nacht te studeren. Na verloop van tijd begon ik wel iets meer te wennen maar het is alsnog druk en veel.

Heb je de openheid over geld vanuit huis meegekregen? 

Ja, redelijk. Mijn ouders zijn hardwerkende mensen die het belangrijk vinden om open te zijn over geld. Ik weet bijvoorbeeld wat zij per maand verdienen. Daar zijn zij heel open over. Daarnaast hebben zij mij geleerd dat geld belangrijk is maar niet het belangrijkste. Dagelijks doen wat je leuk vindt en genieten met vrienden en familie, is het allerbelangrijkste vinden zij. Daar ben ik het helemaal mee eens.

Hoe is jouw relatie met geld? 

Mijn relatie met geld is eigenlijk vrij goed. Ik kom eigenlijk nooit tekort en zorg dat ik een aantal uur per week kan werken. Zo verdien ik wat bij. Ik kijk regelmatig op mijn bankrekening om te kijken wat er in- en uitgaat. Als ik echt krap zit, dan kan ik bij mijn ouders aankloppen. Maar over het algemeen is dit niet nodig en betaal ik alles zelf.

Wat voor bijbaan heb je? En wat verdien je per maand? 

Ik heb een bijbaan als bakkerij medewerker in een biologische supermarkt. Ik ben vrij flexibel in mijn werkuren. Als ik het druk heb met mijn studie werk ik wat minder. Gemiddeld werk ik denk ik 8 uur per week. Ik verdien 11,50 euro per uur wat maandelijks ongeveer 350 tot 400 euro oplevert. Ik vind dit prima.

Welke bedrag leen je maandelijks bij DUO? 

Ik leen niet bij DUO. Voorafgaand aan mijn studie heb ik redelijk veel verdiend met een bijbaan. Hierdoor heb ik voldoende geld gespaard om van te leven samen met mijn inkomsten van mijn bijbaan. Het is wel mogelijk om bij DUO te lenen terwijl ik in België studeer. Dit geldt trouwens alleen voor studenten die in het Vlaamse gedeelte van België studeren. In de zomermaanden ga ik terug naar Breda om te werken in een dierenpension.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Ik geef ongeveer 100 euro per maand uit aan boodschappen. Ik let wekelijks op de aanbiedingen bij Albert Heijn en Delhaize. Ik denk dat dit wel helpt om te besparen. Ik eet vegetarisch en vind het belangrijk om vlees te vervangen door goede alternatieven. Daarnaast eet ik veel groente en fruit. In de supermarkt zijn dit vaak de duurdere producten.

Waar wil je het liefst op besparen? 

Ik bespaar het liefst op boeken en andere studiekosten. De studiekosten zijn in België gelukkig al een stuk lager dan in Nederland. Ik vind het zonde om dure studieboeken te kopen als ik ze maar een paar weken gebruik. Ik kijk altijd of ik ze ergens tweedehands kan vinden, gratis kan lenen of online exemplaar kan downloaden.

Waar geef je met liefde geld aan uit? 

Kleding, ik vind het belangrijk om geen kleding te kopen die in massa is geproduceerd. Ik let erop dat kleding een duurzaamheidskenmerk heeft. Dit klinkt saai en een beetje geitenwollen sokken, maar ik denk dat ik op deze manier bij kan dragen aan een betere industrie. Daarnaast ik hou van een lekker wijntje of Belgisch biertje op het terras aan de Korenmarkt. Hier geef ik ook met liefde geld aan uit.

Heb je nog slimme bespaartips die je onze lezers wilt meegeven? 

Koop regelmatig tweedehands. Ik vind het leuk om kringloopwinkels af te gaan. Een nieuw boek of een kledingstuk vind ik hier eigenlijk altijd voor een klein prijsje. Het scheelt geld en het is ook nog eens beter voor het milieu! Nog een handige tip, bewaar je brood in de vriezer! Zo hoef je (oud) nooit brood weg te gooien en je hebt iedere dag vers brood.

Lees ook geldzaken:

De financiële situatie van Ella (19)
De financiële situatie van Floris (22)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Jochem (21)

Plaats een reactie

Sitemap