Geldzaken: de financiële situatie van Floris (22)

Hi Floris, top dat je tijd vrij wilt maken voor dit interview over je geldzaken!

Leuk, geen probleem. Wat wil je allemaal weten?

Kun je iets over jezelf vertellen? 

Zeker, ik ben Floris. Ik studeer sinds 4 jaar in Utrecht en ik woon er nu ongeveer 3 jaar. Ik volg de studie bestuurs- en organisatiewetenschappen en zit momenteel in mijn laatste jaar van mijn bachelor. Naast mijn studie ga ik graag een drankje doen in de kroeg met vrienden, doe ik leuke dingen met mijn vriendin en ben actief bij het studentenvoetbal. Oorspronkelijk kom ik uit het altijd gezellige Brabant.

Heb je de openheid over geld vanuit huis meegekregen? 

Ja, redelijk. Mijn ouders hebben het financieel wel goed, als ik het zo mag omschrijven. Ze hadden naar mijn idee nooit zorgen om geld gehad. Ze werken allebei hard en maken veel uren. Hierdoor zijn de inkomsten ook goed. Ze hebben mij wel bijgebracht dat werken belangrijk is. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor je ontwikkeling en sociale contacten. Vanaf mijn 15e heb ik direct een bijbaantje genomen.

Hoe is jouw relatie met geld? 

Mijn relatie met geld is wel goed. Ik weet wat er iedere maand binnenkomt. Wat er uitgaat, is wel iedere maand redelijk verschillend. Ik zorg ervoor dat ik niet té veel uitgeef. Gelukkig gaat dit met mijn inkomen meestal wel goed.

Heb je een bijbaantje? En wat verdien je daar per maand mee? 

Ja zeker. De biertjes, etentjes en de boodschappen moeten toch ergens van betaald worden hé. Ik verdien mijn geld met het geven bijles. Ik begeleid leerlingen van de middelbare school met vakken zoals aarderijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer en economie. Ik vind het leuk om de leerlingen te helpen en ik leer er zelf ook nog wat van, haha. Ik werk ongeveer 12 uur per week. Dit levert per maand ongeveer 500 euro op.

Hoe organiseer jij je geldzaken?

Zolang het lukt, blijf ik naast mijn studie werken. Hierdoor heb ik het redelijk ‘breed’. Mijn inkomen bestaat uit mijn bijbaan, een maandelijkse toelage van mijn ouders en een klein bedrag van ome DUO. Hiervan kan ik gemakkelijk mijn kamer betalen, boodschappen kopen en leuke dingen doen. Af en toe zet ik een klein bedrag op mijn spaarrekening.

Welke bedrag leen je maandelijks bij DUO? 

Ik leen iedere maand 250 euro bij DUO. Samen met de toelage van mijn ouders, dit is 150 euro per maand, betaal ik mijn kamer in de Utrechtse wijk Zuilen. Eigenlijk is het niet per sé nodig om te lenen maar ik vind het fijn om af en toe wat extra geld achter de hand te hebben. In mijn omgeving is lenen eigenlijk heel normaal. Voor de zomermaanden leen ik af en toe wat extra.

Hoeveel geld geef je maandelijks uit aan boodschappen? 

Oei, dat is een goede vraag. Ik heb eigenlijk geen idee. Ik let af en toe op de aanbiedingen maar ik haal vooral de boodschappen die ik nodig heb. Als ik kan ga ik vaak naar de budget supermarkten zoals Aldi en Lidl. Maar eigenlijk weet ik niet of het echt veel verschil maakt. Ik gok dat ik iedere maand 120 euro uitgeef aan boodschappen. Ik eet regelmatig met huisgenoten waardoor ik het ook niet echt kan terugrekenen.

Waar geef je met liefde geld aan uit? 

Ik ben een echte sneaker fanaat. Zodra er een nieuw model op de markt is, wil ik die zo snel mogelijk kopen. Mijn duurste paar sneakers hebben 250 euro gekost. Achteraf gezien vind ik dit eigenlijk iets te gek maar op dat moment maakte mij dat niets uit. Normaal gesproken liggen de prijzen van de sneaker tussen de 100 en 150 euro.

Waar wil je niet op besparen? 

Op sneakers! En op vakanties. Ik vind het leuk om minimaal één keer per jaar twee weken op vakantie te gaan! Daar leen ik graag een paar honderd euro extra voor. Het liefst ga ik naar Zuid-Europa. Hier vind je lekker eten, mooie dorpjes en leuke stranden!

Heb je nog slimme bespaartips die je onze lezers wilt meegeven? 

Af en toe met huisgenoten eten of voor meerdere dagen koken kan je al geld besparen. Samen eten is ook nog eens gezelliger. Verder zou ik probeer om een bijbaantje te zoeken tijdens je studie. Je leert ervan en je verdient er ook nog eens mee. Ohja, ik zou ook niet maximaal gaan lenen als je het geld niet per sé nodig hebt.

Lees ook:

De financiële situatie van Ella (19)
De financiële situatie van Nienke (20)
De financiële situatie van Tessa (21)
De financiële situatie van Martijn (25)
De financiële situatie van Jochem (21)

Plaats een reactie

Sitemap