Op kamers? Wat moet je regelen?

Op kamers gaan is leuk en natuurlijk spannend maar wat komt er allemaal bij kijken en wat moet je regelen? Zo hebt je een inboedel nodig en je moet ervoor zorgen dat deze goed verzekerd is tegen diefstal en brandschade. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet!

Op kamers: een inboedel regelen

Bij inboedel denk je in eerste instantie aan een bed, bureau en een kast. Maar denk ook aan bijvoorbeeld een fiets om je te verplaatsen in de stad, pannen, bestek en decoratie voor je kamer. Kijk eerst op zolder of je nog bruikbare spullen hebt liggen die je mee mag nemen. Dit scheelt vaak een hoop geld. Vervolgens kun je je aanmelden bij de vele groepen op Facebook waar gratis spullen aangeboden worden, bijvoorbeeld ‘gratis afhalen Amsterdam’. Als je daarna nog iets mist kun je dit bij Ikea, Action, BigBazaar of Xenos (redelijk goedkope winkels) halen. Meer tips voor het inrichten van je studentenkamer klik hier.

Verzekeringen

Regel een goede inboedelverzekering. Zo ben je verzekerd tegen inbraak en brandschade. Ook is het belangrijk om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle schade die je aan andermans eigendommen toe brengt. Vaak zijn uitwonende studenten nog meeverzekerd in de polis van hun ouders.

Studiefinanciering

Nu je uitwonend wordt (of bent), mag je ook een uitwonende studiebeurs aanvragen. Als je je aanmeldt bij de gemeente wordt je nieuwe adres automatisch doorgegeven aan DUO. HBO en WO-studenten hebben recht op een beurs van € 286,15 per maand en MBO studenten ontvangen € 264,40. Echter, is dit alleen van belang als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. Voor het nieuwe leenstelsel maakt het niet uit of je thuis- of uitwonend bent. Ga ook na of je recht hebt op huurtoeslag. Meer informatie hierover kun je hier lezen.

Lees ook: 4 multifunctionele meubels voor je studentenkamer

1 gedachte over “Op kamers? Wat moet je regelen?”

  1. Goede tips, zeg! Die had ik wel kunnen gebruiken toen ik op kamers ging 6 jaar geleden. Inmiddels woon ik anti-kraak via een verhuurder in leegstandsbeheer, scheelt echt ontzettend in de kosten en kan ik dus zeker aanraden, maar misschien niet voor de student die voor het eerst op kamers gaat.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap