Wanneer kan ik huurtoeslag aanvragen als student?

Als je al een tijdje op kamers woont wil je misschien wel eens wat nieuws. Je verhuisd bijvoorbeeld naar een eigen appartement of studio. Helaas is dit wel een stukje duurder dan het huren van een studentenkamer. Maar gelukkig is er in Nederland een regel waar je als student gebruik van kunt maken namelijk: huurtoeslag. Maar wanneer kun je huurtoeslag aanvragen als student? Wij zochten het voor je uit. 

Waarom huurtoeslag aanvragen?

Huurtoeslag is in het leven geroepen voor de minder bedeelden in onze samenleven. De maandelijks huur is een flinke aanslag op het budget van mensen die het wat minder hebben. Om iedereen gelijke kansen te geven, ongeacht zijn inkomen, kun je aanspraak maken op huurtoeslag. Dit wordt betaalt van het belastinggeld dat de Belastingdienst jaarlijks ontvangt. In dit artikel over huurtoeslag aanvragen als student worden een eventuele toeslagpartner of medebewoner niet meegenomen.

Huurtoeslag aanvragen als student

Niet iedereen in Nederland heeft recht op huurtoeslag. Je dient namelijk aan een aantal voorwaarden te voldoen om maandelijks aanspraak te maken op de toeslag. Hierbij maakt het niet uit waar je precies woont. De opgestelde voorwaarden zijn:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning;
  • Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dat betekent dat je beschikt over een eigen keuken, een badkamer, een eigen voordeur of een eigen CV-ketel;
  • Je betaalt de huur en kunt dit aantonen met eventuele bankafschriften;
  • Je verzamel inkomen mag niet meer dan € 30.360 euro bedragen (bekeken op 1 januari van dat jaar);
  • Je moet een huurcontract hebben getekend.

Verschil in leeftijd

Voor studenten van 18 tot 22 jaar en 23 jaar en ouder gelden verschillende voorwaarden wat betreft huurtoeslag.

18 tot 23 jaar
Maandelijkse huur: minimaal € 225,08 en maximaal € 417,34

23 jaar en ouder
Maandelijkse huur: minimaal € 225,08 en maximaal € 710,68

Als je onder de 18 jaar bent, kun je normaal gesproken geen huurtoeslag aanvragen. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel namelijk: als je een kind hebt en als allebei je ouders zijn overleden.

Als je aan de bovenstaande voorwaarde voldoet, kun je als eerste een proefberekening maken op mijn.toeslagen.nl. Je hebt hiervoor je DigiD nodig en je gegevens, zoals je inkomen, huurkosten en je vermogen. Hier kun je zien op hoeveel huurtoeslag jij recht hebt. Dit is een voorlopige berekening. Uiteindelijk worden de precieze cijfertjes allemaal duidelijk bij de definitieve aanvraag en vervolgens je belastingaangifte. Als de aanvraag is goedgekeurd ontvang je iedere maand rond de 20e van de maand de huurtoeslag op je rekening.

Huurtoeslag met terugwerkende kracht?

Kom je er achter dat je eigenlijk al een hele tijd recht hebt op huurtoeslag maar heb je deze niet aangevraagd? Dan heb je geluk! Je kunt huurtoeslag namelijk met terugwerkende kracht terugvragen. Je ontvangt dan het bedrag waar je al die tijd al recht op had in één keer op je rekening. Je regelt dit op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Ook interessant: Een kamer huren: hier moet je op letten!

Plaats een reactie

Sitemap