Freelancen als student, is het mogelijk?

Niet iedere student wil een bijbaantje in de kroeg, abonnee werven voor het goede doel of in een supermarkt vakken vullen tijdens zijn studententijd. Sommige studenten gebruiken hun studietijd om een eigen onderneming te starten. Geen baas boven je, zelf je tijd indelen en flink geld verdienen! Klinkt geweldig niet? Maar is freelancen als student mogelijk? 

Is het echt zo makkelijk als het lijkt? Je hebt een goed idee, een netwerk, schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en go for it! Helaas, er komt nog wel iets meer bij kijken. Zo dien je ieder kwartaal BTW-aangifte te doen en ieder jaar jouw inkomstenbelasting door te geven. Maar ondanks de verplichte administratie en het betalen van inkomstenbelasting, kleven er ook vele voordelen aan het freelancen als student.

 • Financiële situatie
  Als student heb je (waarschijnlijk) nog geen hypotheek om af te lossen of een gezin om te onderhouden. Je hebt dus veel financiële vrijheid en kunt je geld uitgeven waar aan jij dat wilt. Toch kun je als startende ondernemer in het begin waarschijnlijk nog niet rondkomen van jouw inkomsten. Je doet er daarom verstandig aan om er nog een bijbaantje naast te hebben. Verdien je genoeg? Dan kun je besluiten om ontslag te nemen.
 • Professionele houding
  Als freelancer heb je direct contact met je opdrachtgever. Je dient je als ondernemer professioneel op te stellen anders word je al snel niet meer serieus genomen. Door met ervaren ondernemers te werken en te onderhandelen (dit zal in het begin nog wat onwennig zijn) leer je in korte tijd erg veel. Je hoeft als freelancer echt geen genoegen te nemen met een paar euro per uur. Ook al ben je nog bezig met een studie, jouw opdrachtgever is opzoek naar iemand die voor hem een opdracht voltooid. Hij kan dit waarschijnlijk niet zelf. Je mag best een beetje gebruik maken van dit ‘gegeven’. Een tientje per uur kan je minimaal vragen.
 • Maak van je hobby je werk
  Ben je goed in het schrijven of vertalen van teksten, kan je professionele websites bouwen of posters designen? Ben je ondernemend aanlegd? Waarom zou je dan niet van je hobby je werk maken? Wanneer je onderneming voortkomt uit passie of interesse heeft het zeker een grotere kans van slagen dan wanneer je naar ‘een gat in de markt’ zoekt.
 • Je wordt zelfstandig 
  Als je als student nog niet zelfstandig was, dan wordt je het als freelancer wel. Om brood op de plank te krijgen, moet je continue bezig zijn met jouw onderneming. Je deelt zelf je werktijden in, moet zelf achter opdrachten en betalingen aan, schrijft zelf facturen uit en doet aangiftes bij de Belastingdienst. In het begin is het waarschijnlijk nog even zoeken maar na een tijdje zul je hier al snel handigheid in krijgen. Het hebben van een onderneming staat overigens goed op je CV. Jouw toekomstige werkgever ziet dat jij verantwoordelijkheden neemt en ambitieus bent.

Hoe beginnen met freelancen?

De meeste studenten starten een eigen bedrijfje in het 3e of 4e jaar van hun studie. In de schoolbanken hebben ze vaak al een voorzetje gekregen zoals een creatief concept bedenken of een ondernemersproject opzetten. Misschien ben je na afloop van een project wel zo enthousiast dat je het wilt doorzetten. Maar hoe begin je?

Allereerst dien je goed nadenken over de producten of diensten die je aan gaat bieden. Je kunt niet ‘zo maar iets doen’ of ‘van alles wat’. Kies een aantal kernactiviteiten samen en focus je hier op. Stel vervolgens een bedrijfsplan op en bedenk bijpassende doelen voor het komende half jaar. Nu is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan gewoon via de website van de KvK.

In de begin maanden (of jaren) zul je waarschijnlijk veel (onbetaalde) uren bezig zijn met je bedrijfje. Wees niet bang of teleurgesteld, want dit betaalt zich waarschijnlijk op den duur wel uit. Het is wel belangrijk dat je het niet alleen voor het geld doet. Die insteek gaat je waarschijnlijk niet heel ver brengen. Je moet het zelf echt leuk vinden om te doen! Natuurlijk heb je ook een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig ;).

Wees wel realistisch. Soms vraagt een onderneming om forse investeringen zoals dure software programma’s om jouw diensten uit te voeren. Weeg regelmatig de voor- en tegens tegen elkaar af en houdt in de gaten dat je niet structureel verlies maakt.

Lees ook: Online geld verdienen met Fiverr en online bijverdienen met jouw affiliate website 

Plaats een reactie

Sitemap