Zo haal je het maximale uit je stage

Ga je binnenkort stagelopen bij een mooi bedrijf? Het is belangrijk om deze periode goed te benutten, want je kunt hier veel profijt van hebben in je verdere loopbaan. Daarnaast kan het je helpen om op persoonlijk vlak te groeien. Het maximale uit je stageperiode halen is op verschillende manieren mogelijk. Wij helpen je op weg en sommen hieronder een aantal goede stage tips voor je op!

Stel duidelijke doelen op voor jezelf

Een van de beste dingen om voorafgaand aan je stage te doen, is doelen opstellen. Stel jezelf de volgende vraag: wat wil ik uit mijn stage halen? Zet dit duidelijk voor jezelf op een rijtje. Het is een aanrader om de doelen te formuleren aan de hand van de SMART-methode: Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. 

Maak je stage doelstellingen zo duidelijk mogelijk, zodat je goed in gedachten kunt houden wat je uiteindelijk wil bereiken. Het is uiteraard ook nog mogelijk om tijdens de periode zelf nog extra doelen op te stellen of je bestaande smart doelen voor je stage wat aan te passen. Laat je doelstellingen vooraf ook zien aan je begeleider, misschien heeft deze persoon nog toevoegingen of aanmerkingen.

Verdiep je in je stagebedrijf

Wat ook verstandig is om te doen als student, is jezelf verdiepen in je stagebedrijf. Niet alleen voordat je begint met je stage, maar ook als je al bezig bent. Het is belangrijk om voor je stage-opdrachten goed te begrijpen waar het bedrijf voor staat. Leer meer over de missie, visie en doelstellingen en concurrentie. Als je daar een goed beeld van hebt, is het makkelijker om projecten met succes te laten verlopen.

Neem een proactieve houding aan

Een andere goede tip om het maximale uit je stage te halen, is een proactieve houding aannemen. Voorkom dat je een te makkelijke instelling aanneemt, omdat een stage nu eenmaal bij je studie hoort. Probeer er juist het maximale uit te halen, om nieuwe dingen te leren en erachter te komen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. 

Wacht niet iedere keer op nieuwe taken, maar onderneem zelf actie. Durf initiatief te nemen en vraag of je bepaalde taken of projecten kan oppakken. Ben je proactief, dan ontwikkel je sneller nieuwe vaardigheden. Daarnaast laat het aan de anderen in het stagebedrijf zien dat je gemotiveerd bent en dat je echt wilt leren.

Wees betrokken bij het bedrijf

Een van de beste tips voor stagiaires is om betrokken te zijn bij het bedrijf waar je stageloopt. Toon interesse in anderen en ga gesprekken niet zomaar uit de weg. Neem juist deel aan gesprekken, om nieuwe inzichten te verkrijgen en meer te weten te komen over het bedrijf. Sluit ook aan bij meetings, bijeenkomsten en vergaderingen, want dan laat je ook zien dat je interesse toont.

Vraag regelmatig om feedback

Feedback helpt je erbij om te groeien als stagiair. Het is daarom goed om te weten dat het niet erg is om feedback te vragen. Vraag je feedback over je projecten, dan leer je daar alleen maar van. Het advies dat je krijgt kun je gebruiken bij volgende projecten, om niet meer dezelfde fouten te maken. Dat zorgt ervoor dat je snel een persoonlijke en professionele groei doormaakt. Je kunt feedback vragen aan je begeleider, maar ook aan andere collega’s. Zie feedback dan ook niet gelijk als iets negatiefs. Gebruik het juist om beter te worden!

Vergeet niet te netwerken

Wat ook een van de betere tips is voor stage, is blijven netwerken. Of je nu verlegen bent of niet, netwerken is essentieel als stagiair. Je hebt hier alleen maar profijt van, dus het is verstandig om je netwerk te vergroten. Dat doe je door de gesprekken aan te gaan met je collega’s, mede-stagiaires en de baas. Woon indien mogelijk ook gesprekken met de klanten bij, om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Als je een goede band hebt met veel mensen binnen het bedrijf, dan heeft dat alleen maar voordelen. Niet alleen maak je de stageperiode dan leuker voor jezelf, ook komt een groot netwerk goed van pas in je verdere loopbaan. Wie weet kan iemand uit het bedrijf jou wel helpen aan een afstudeerstage of baan na het afstuderen.

Van het opstellen van stage doelen tot om feedback vragen en netwerken, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het maximale uit je stage te halen. Blijf gemotiveerd en doe er alles aan om jezelf te ontwikkelen tijdens deze periode. Aan de slag bij een stagebedrijf kan ontzettend leerzaam zijn, dus zie dit vooral als een mooie kans!

1 gedachte over “Zo haal je het maximale uit je stage”

Plaats een reactie

Sitemap