Waarom netwerken zo belangrijk is als student

Als student is het verstandig om veel te netwerken. Niet alleen omdat dat leuk is, maar ook omdat je er in je verder loopbaan nog veel profijt van kunt hebben. Netwerken is om verschillende redenen belangrijk als je nog studeert. Benieuwd naar de grootste redenen hiervoor? Lees snel verder, wij sommen er hieronder een aantal voor je op om je hier een goed beeld van te geven.

Nieuwe mensen leren kennen

Ten eerste is een netwerk opbouwen essentieel omdat je nieuwe mensen leert kennen. Dat is altijd goed om te doen, want wie weet maak je op deze manier wel nieuwe vrienden. Het is daarom altijd goed om te kijken naar hoe je kunt netwerken. Spreek niet alleen iemand aan in de pauze van je lessen, maar neem ook deel aan georganiseerde bijeenkomsten en sla borrels niet over. Je leert niet alleen medestudenten kennen, maar ook professionals in je vakgebied als je deelneemt aan activiteiten. Die combinatie zorgt ervoor dat je een mooi netwerk om je heen kunt bouwen.

Je creëert kansen voor je loopbaan

Een van de grootste voordelen van netwerken als student, is dat je hierdoor kansen creëert voor je verdere loopbaan. Hoe groter je netwerk is, hoe meer mensen je kent. Hoe groter dan ook de kans dat iemand je kan helpen tijdens je loopbaan. Denk daarbij aan bijvoorbeeld met het zoeken van een stage, bijbaan of baan na het afstuderen. Als iemand de perfecte tip voor jou heeft, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Ook wanneer je respondenten zoekt voor je onderzoek of enquête, kun je veel profijt hebben van een groot netwerk.

Nieuwe kennis en vaardigheden opdoen

Als je genoeg moeite doet om te netwerken, heeft dat als voordeel dat je relevante nieuwe kennis kunt opdoen. Je kunt leren van anderen en die kennis daarna weer gebruiken in je verdere loopbaan. Door ervaringen van anderen aan te horen, kun je nuttige nieuwe informatie opdoen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld het vinden van een baan of het solliciteren. Het is niet alleen mogelijk om door te netwerken nieuwe kennis te vergaren, je kunt ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Een netwerk opbouwen kan jou dus helpen om jezelf op professioneel vlak verder te ontwikkelen. 

Gemotiveerder raken

Je netwerk vergroten kan er ook voor zorgen dat je gemotiveerder raakt. Spreek jij studenten die al afgestudeerd zijn of die al succesvol zijn in je vakgebied? Dan kan dat inspirerend voor je zijn. Als je zulke succesverhalen aanhoort, heeft dat vaak een positief effect op je motivatie. Jij wilt tenslotte ook je doelen bereiken.

Waardevol advies ontvangen

Wil je waardevol advies krijgen over het vakgebied waarin je studeert, omdat je wilt weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat? Dan is een groot netwerk zeer handig. Je kunt dan namelijk mensen in je vakgebied benaderen om advies te vragen. Dat soort advies komt vaak goed van pas als student. Het kan jou er namelijk bij helpen op de juiste keuze te maken. Bijvoorbeeld om nog verder te studeren, hoe je de sollicitaties het beste kunt aanpakken en welke vaardigheden essentieel zijn om succesvol te worden in de branche. Krijg je tips van professionals, dan kun je daar heel veel aan hebben.

Je zelfvertrouwen een boost geven

Ga je aan de slag om veel te netwerken? Houd er dan rekening mee dat je jezelf vaak moet voorstellen en dat je jezelf moet durven presenteren. Om echt wat uit je netwerk te halen is het bovendien essentieel dat je het gesprek aan durft te gaan en niet bang bent om te communiceren. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het je af zal gaan. Dit geeft jouw zelfvertrouwen een boost. 

Als je zelfvertrouwen uitstraalt, heb je daar veel profijt van in professionele situaties. Niet alleen tijdens een sollicitatiegesprek voor je droombaan, maar ook als je een belangrijke presentatie moet geven tijdens je studie. Netwerken is dus ook een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten. Vooral als je jezelf nu als student nog soms onzeker voelt, is dat een fijne bijkomstigheid. Maak die sprong in het diepe en werk aan je zelfverzekerdheid!

Zoals je hierboven hebt gelezen, is netwerken als student om verschillende redenen van groot belang. Je hebt hier niet alleen tijdens je studie nog profijt van, maar ook tijdens je verdere loopbaan. Doe er daarom alles aan om een mooi netwerk op te bouwen. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Neem deel aan studiegroepen, seminars, borrels en andere evenementen waar veel studenten en professionals ook aanwezig zijn.  

Plaats een reactie

Sitemap