Hoe moet je netwerken als student? Zo dus!

De uitspraak ‘zonder netwerk kom je nergens’ heb je vast wel eens voorbij horen komen. Netwerken betekent eigenlijk het leggen en onderhouden van verschillende contacten op zakelijk en privégebied. Natuurlijk heb je ook een beetje geluk nodig bij het ontmoeten van de juiste mensen. Naast dat beetje geluk hebben wij vijf slimme tips samengesteld om je netwerk te vergroten! 

Het is slim om alvast tijdens je studie en stages te beginnen met netwerken. 1 op de 5 afgestudeerden vindt zijn eerste baan via zijn eigen netwerk! Het is dus slim om tijdens je studie en stages alvast te beginnen met netwerken.  Als je denkt dat netwerken alleen iets is voor mensen met een vlotte babbel heb je het mis, ook jij hebt een netwerk en kunt deze vergroten!

1. Begin klein 

In veel gevallen gaat netwerken heel natuurlijk. Je zit op een verjaardag en raakt in gesprek met iemand die je niet kent. Tijdens het gesprek ontdekt je dat jullie ongeveer dezelfde interesses hebt en voor je het weet zit je de hele avond te praten over chemische formules of over de tofste multinationals op de zuid-as. Het is dus echt niet zo dat je alle borrels van je studievereniging af hoeft lopen en visitekaartjes moet uitdelen.

2. Gebruik een LinkedIn-profiel

Dit social medium platform werkt anders dan bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Op LinkedIn verschijnen geen vakantiekliekjes en relatieproblemen maar nette, zakelijke berichten met echte inhoud. Ideaal dus om je zakelijke connecties en vage kennissen van vroeger aan toe te voegen. Plaats af en toe iets op jouw timeline zodat connecties zou jou niet vergeten. In een bericht kun je bijvoorbeeld vertellen welk project je vanuit school succesvol hebt afgerond. Vertel welke rol jij in het proces hebt gespeeld en welk cijfer jullie behaald hebben.

Recruiters zijn tegenwoordig ook erg actief op LinkedIn. Dit zijn mensen die voor bedrijven nieuwe werknemers of stagiaires werven. Sta dus niet gek te kijken als je ineens een berichtje ontvangt met de vraag of je nog een leuke stage of bijbaan zoekt. Kijk altijd even of het iets voor je is, wie weet levert het wat op!

3. Bedenk alvast wat vragen

Als je weet dat je over een uur een interessant gesprek hebt met een interessant persoon kun je van tevoren alvast een paar vragen bedenken. Stel gerichte maar niet al te ingewikkelde vragen. Een ingewikkelde vraag kan een stroeve start van het gesprek betekenen. Het is ook slim om van tevoren alvast wat research naar die persoon te doen doormiddel van Google of LinkedIn. Hier kun je tijdens het gesprek dan weer op inhaken!

Wees tijdens het gesprek vriendelijk en stel geïnteresseerde vragen. Iedereen vind het leuk als er echt naar je geluisterd wordt.

4. Be yourself

Hoe logisch het ook klinkt, blijf vooral jezelf. Sommige studenten denken dat ze zich interessant en spontaan moeten gedragen als ze eenmaal in gesprek zijn met interessant persoon. Dit hoeft niet. Blijf vooral jezelf, daar kom je meestal het verste mee.

5. Sluit je aan bij groepen

Op LinkedIn zijn er super veel groepen actief die voor jou interessant kunnen zijn. Ook studieverenigingen en commies hebben vaak groepen waar vanuit events worden georganiseerd. Het is echt niet zo dat je naar ieder netwerkevent moet gaan maar af en toe kan het erg nodig zijn. Ook al is het eng, oefening baart kunst. Vergeet achteraf niet je gemaakte connecties toe te voegen op LinkedIn!

Plaats een reactie

Sitemap