Tips voor het maken van effectieve notities tijdens lessen

Om goede resultaten te behalen tijdens je studie, is het belangrijk dat je de lesstof goed begrijpt. Het maken van effectieve notities tijdens de lessen speelt hier een grote rol in. Dat helpt jou er niet alleen bij om de stof beter te begrijpen, maar ook om je beter voor te bereiden op de tentamens of examensdie eraan zitten te komen. Maar hoe doe je dat, effectieve notities maken tijdens de lessen? Wij helpen je op weg en sommen hieronder een aantal waardevolle tips voor je op.

Luister actief

Een goede tip om effectieve notities te maken tijdens je colleges, is actief luisteren. Dat is tenslotte essentieel om de belangrijkste informatie te filteren. Luister je niet goed, dan hoor je waarschijnlijk maar een klein deel van de informatie. De kans is groot dat je daarom belangrijke informatie mist, wat natuurlijk zonde is. Wil je waardevolle aantekeningen maken, dan is het een aanrader om tijdens de lessen te focussen op de kernbegrippen die voorbijkomen. Wees alert op zulke termen en zorg dat je deze gelijk noteert. 

Het komt ook wel eens voor dat je docent aangeeft dat een bepaald deel van de informatie belangrijk is om te weten voor de tentamens of examens die eraan zitten te komen. Geeft je docent zo’n seintje, dan is het natuurlijk slim om meteen actie te ondernemen. Ook wanneer je docent regelmatig stukken informatie herhaalt, is de kans groot dat het om waardevolle informatie gaat.

Kies een manier om aantekeningen te maken

Bepaal eerst hoe jij de aantekeningen wil gaan maken. Doe je dit in een schrift, op je laptop of mag je in de les ook een iPad gebruiken? Kies je voor notities maken op laptop of iPad notities maken, dan heeft dat als voordeel dat het vaak sneller is. Als je alles met de hand moet opschrijven, duurt het vaak eventjes en kan het ook zijn dat je daardoor andere relevante informatie mist.

Verwerk de informatie op een duidelijke manier

Om echt iets te hebben aan je aantekeningen, is het van belang dat je de informatie op een overzichtelijke manier opschrijft. Doe je dat niet, dan is het mogelijk dat je na een tijdje niet goed meer begrijpt wat je nou eigenlijk hebt opgeschreven. Het is daarom essentieel om een goede werkwijze te gebruiken. Of je nu gaat voor aantekeningen maken op laptop of gewoon in een schrift, het is altijd slim om gebruik te maken van kopjes en subkopjes. Hiermee kun je bepaalde onderwerpen en subonderwerpen aangeven. Door je notities in te delen in kopjes en subkopjes, houd je het voor jezelf een stuk overzichtelijker. 

Wat ook slim is om te doen, is opsommingstekens gebruiken. Dat doe je bijvoorbeeld voor het opsommen van lijsten of stappen. Om informatie beter te begrijpen, kun je ook nog overwegen om zo nu en dan diagrammen of grafieken te maken. Wat je vaak ook ziet bij studenten die notities maken, is markeren. Dat is dan ook zeker slim om te doen. Gebruik een ander kleurtje voor de informatie die echt een must is om te weten. 

Maak gebruik van apps voor aantekeningen

Een andere goede tip voor effectieve notities tijdens je lessen, is het gebruiken van apps voor aantekeningen. Hier zijn er tegenwoordig al een hoop van, waardoor je genoeg mogelijkheden hebt. Een aantekeningen maken app doet er alles aan om het maken van notities zo makkelijk mogelijk te maken. Denk daarbij aan snel typen, makkelijk kopiëren en plakken en eenvoudig delen van de tekst markeren. Probeer een app voor aantekeningen dus vooral een keertje uit, om te ontdekken of het voor jou een handig hulpmiddel is.

Voorkom dat je notities onduidelijk worden

Pak je je aantekeningen erbij, maar begrijp je niet goed meer wat er staat? Dan is het verstandig om je notities proberen te verduidelijken. Hoe beter je begrijpt wat je opgeschreven hebt, hoe beter je de informatie in je opneemt en hoe makkelijker het wordt om de lesstof te leren. Zoek de informatie op in je lesboeken of vraag of iemand anders uit je klas deze informatie wel goed heeft opgeschreven. Maak het voor jezelf zo duidelijk mogelijk. 

Nu je weet hoe je effectieve notities kunt maken tijdens de colleges, is het goed om uit te zoeken welke manier voor jou het beste werkt. Deze tips hierboven zijn in ieder geval de moeite waard om uit te proberen. Je maakt het studeren hierdoor een stuk eenvoudiger en efficiënter voor jezelf. Laat die goede prestaties maar komen!

Plaats een reactie

Sitemap