Examenstress: zo kom je er vanaf!

Krijg jij al stress als je het woord toetsen of examen hoort? En zit je dagen voor je examen al te malen over welke vragen er misschien langs gaan komen? Dan kunnen we wel vaststellen dat jij een beetje last hebt van examenstress. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee, want zenuwachtig zijn voor examens is vrij normaal. Als je er echter te veel mee bezig bent, is dit uiteraard niet helemaal goed. Wil je graag weten hoe je deze examenstress kan verminderen? Dan ben je hier op de juiste plaats. Lees snel verder, want wij geven je de beste tips!

Zorg voor een goed slaapritme

Wat te doen is tegen stress voor een examen? Een goede nachtrust. Ga dus op tijd naar bed en probeer minimaal 7 tot 9 uur slaap te pakken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat jouw hersenen optimaal werken. Het is tenslotte een stuk lastiger om goed na te denken als je heel erg vermoeid bent, dus dit moet je zien te voorkomen. Zorg dus voor een goed slaapritme een paar dagen voor je examen. Dit is heel belangrijk om fit aan je examen te kunnen beginnen.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er dan ook voor dat als je binnenkort een examen hebt alle stof kent. Hoe meer vertrouwen jij er zelf in hebt dat je alle stof goed uit je hoofd kent, hoe minder zenuwen je hoeft te hebben. Het blijft natuurlijk spannend omdat je niet weet welke vragen je kan verwachten, maar het scheelt al een hoop als jij er voor je eigen gevoel alles aan hebt gedaan om de examenstof te kennen. Als je de stof uit je hoofd kent, is het daarnaast belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op welke spullen je nodig hebt tijdens je examen. Zorg er dan ook voor dat je dit van tevoren klaar legt, zodat je het niet kan vergeten. Denk bijvoorbeeld aan spullen als een pen, potlood, gum, slijper, rekenmachine, geodriehoek en ga zo maar door: je weet zelf wel welke spullen noodzakelijk zijn voor het examen dat je binnenkort moet gaan maken.

Studie spullen

Maak een overzicht

Wat is er nog meer te doen tegen examenstress? Om het overzichtelijk voor jezelf te houden, is het een goed idee om van tevoren een overzicht te maken. In dit overzicht kun je noteren welke dag je wat gaat doen aan de examenstof. Op deze manier weet je precies of je op schema loopt of dat je nog wel even flink door moet zetten.

Plan ontspanningsmomenten in

De dagen voor een examen zijn al stressvol genoeg. Vergeet daarom ook zeker niet om ook te ontspannen. Je hoeft niet dag en nacht bezig te zijn met de examenstof. Uiteraard is het belangrijk dat je alle stof kent, maar het is voor jezelf ook belangrijk om af en toe eens iets anders te doen. Mede door het maken van een overzicht weet je precies hoeveel je nog moet doen. Hieruit kun je dus ook afleiden wanneer er een moment is om te ontspannen. Een hele dag leren is tenslotte vaak toch niet te doen, want het is maar lastig om zo’n lange tijd volle concentratie te hebben. Ga tussendoor dus ook even ontspannen. Maak een wandeling, kijk een aflevering van je favoriete serie of ga gewoon even op de bank liggen. Als je er even tussenuit bent geweest, kun je er daarna weer met volle moed tegenaan. Op deze manier blijf je het meest productief.

Laat de zenuwen op je afkomen

Het is lastig om van de zenuwen af te komen als je last hebt van examenstress. Laat het dan ook gewoon op je afkomen. Je weet waarschijnlijk al dat je zenuwachtig gaat worden voor het examen, omdat je het al eerder hebt meegemaakt. Als het examen eenmaal begonnen is, word je vaak al rustiger.

Ademhalingsoefeningen

Het antwoord op die vraag weet je niet, en het antwoord op de volgende vraag ook niet: stress! Probeer altijd zo rustig mogelijk te blijven, er zijn vast genoeg vragen waarvan je het antwoord wel weet. Probeer daarom eerst de vragen te beantwoorden die je wel weet en ga daarna pas door met de vragen die je lastig vindt. Als je in de stress schiet bij bepaalde vragen, zou je wat korte ademhalingsoefeningen kunnen doen. Op deze manier word je sneller kalm. Het is tenslotte ook helemaal niet goed als je de hele tijd loopt te stressen tijdens een examen, want daar wordt het niet beter van. Hoe rustiger je bent, hoe beter je kunt nadenken. Je examen gaat dan hoe dan ook een stuk beter!

Met deze bovenstaande tips kun jij er alles aan doen om je examenstress te verminderen. Het belangrijkste om te onthouden is om altijd positief te blijven. Als je weet dat je goed geleerd hebt voor je examen, heb je er tenminste alles aan gedaan om het examen te halen.

 

 

Plaats een reactie

Sitemap