Tips om een goede relatie te onderhouden met je docenten

Een positieve en gezonde relatie met de docenten van wie je les krijgt op je studie, speelt een rol in je studentenleven en de successen die je behaalt. Des te belangrijker is het om te investeren in een goede relatie met je docenten, want je hebt daar alleen maar profijt van. Niet alleen vergroot je de kans op hoge cijfers, ook kun je rekenen op wederzijds vertrouwen en respect. Hoe je een goede relatie kunt onderhouden met de docenten van je studie? Lees snel verder, wij sommen hieronder enkele waardevolle tips voor je op.

Wees actief betrokken bij de lessen

Om een goede leerkracht-leerling relatie te realiseren, is het een goede tip om actief betrokken te zijn bij de lessen en colleges. Doe je dat niet, dan laat dat zien dat je het je allemaal maar weinig interesseert. Daarmee scoor je dan ook geen punten bij je docenten. Actief betrokken zijn doe je bijvoorbeeld door actief deel te nemen aan de lessen en colleges, vragen te stellen, je mening te geven en enthousiast zijn over de onderwerpen die aan bod komen. Hoe actiever je bent tijdens de lessen, hoe meer dat gewaardeerd wordt door je docenten. Dat versterkt de docent en leerling relatie.

Kom altijd op tijd

Als er iets is dat docenten vervelend vinden, dan is het te laat komen. Om een goede indruk achter te laten bij je leraar of lerares, is het daarom een aanrader om altijd gewoon ruim op tijd te komen. Het is maar een kleine moeite om op tijd van huis weg te gaan. Het is een aanrader om altijd ruim te plannen. Als je bijvoorbeeld met de auto of het openbaar vervoer naar school reist, dan is het goed om rekening te houden met eventuele files en vertragingen. Daar kun je natuurlijk niet altijd op voorbereid zijn, maar houd er wel zo veel mogelijk rekening mee. Dan vergroot je de kans dat je op tijd op school aankomt en niet te laat de les binnen komt vallen.

Zorg dat je voorbereid bent

Om de relatie tussen leerkracht en leerling te versterken, is het ook een goede tip om voorbereid naar de lessen te komen als dat van je gevraagd is. Neem altijd de benodigde materialen en opdrachten mee, zodat je goed aan de slag kunt. Zorg ook dat je huiswerk af is als je huiswerk gekregen hebt om te maken in voorgaande lessen.

Wees open in je communicatie

Om een goede relatie te onderhouden met je docenten, is het een goede tip om open te zijn in je communicatie. Wees geen gesloten boek, want dan is het voor een docent ook lastiger om je te begrijpen en te helpen. Begrijp je iets niet helemaal? Schroom dan niet om je vragen te stellen, want daar zijn de docenten tenslotte voor. Zoek naar verduidelijking als je dingen niet begrijpt, dat draagt bij aan betere resultaten. Je leraar of lerares zal het dan ook vast waarderen dat je vraagt om hun expertise. 

Toon respect en waardering

Nog een manier om voor een goede band te zorgen, is door je docenten met respect te behandelen. Niet alleen tijdens de lessen, maar ook buiten schooltijd. Luister naar wat zij te zeggen hebben en volg instructies gewoon netjes op. Het kan ook geen kwaad om zo nu en dan je waardering uit te spreken als je tevreden bent over de lessen van een docent. Dat geeft hen hoe dan ook veel voldoening. 

Toon interesse in hun persoonlijke leven

Het hoeft niet bij de eerste les, maar als je elkaar beter leert kennen is het ook leuk om interesse te tonen in hun persoonlijke leven. Vraag bijvoorbeeld naar hun vakgebied en achtergrond daarin. Die informatie kan voor jou nuttig zijn om een keuze te maken in je studierichting. Vraag bijvoorbeeld naar hun interesses en eerdere ervaringen. Hebben jij en je docenten gemeenschappelijke interesses? Deel die dan vooral met elkaar, want dat schept een betere band. 

Vind je het belangrijk om een goede relatie te onderhouden met je docenten? Dan zijn deze tips goed om in je achterhoofd te houden. Hiermee is het mogelijk om een sterke band op te bouwen en daar heb je als student alleen maar profijt van. Hoe beter de band is, hoe beter je met elkaar kunt communiceren en hoe meer er te leren valt. De docenten zijn er om jou te helpen met het behalen van je studie, dus een goede band is alleen maar mooi meegenomen.

Plaats een reactie

Sitemap