Succesvol afstuderen? Dat doe je zo!

Moet jij binnenkort beginnen met afstuderen? Dan breekt er een spannende periode voor je aan. Afstuderen betekent namelijk dat je jouw studie gaat afronden. Je wilt er natuurlijk alles aan doen om succesvol af te studeren. Maar hoe kun je dit bereiken? Wij geven je enkele handige afstuderen tips, zodat jij straks afgestudeerd bent en op zoek kan gaan naar een toffe baan in het werkveld!

Plannen

Als het afstudeerproces gaat beginnen, is het belangrijk om direct vanaf de beginfase te beginnen met plannen. Ook al is het misschien niet jouw favoriete bezigheid en vind je het lastig om jezelf aan een planning te houden, toch is het goed om het te proberen. Bij een afstudeerproces komen namelijk veel belangrijke dingen voorbij. Concepten, deadlines, meetings: noem het maar op. Een afstudeerproces is vaak verdeeld in meerdere periodes. In deze periodes moet je vaak iets inleveren, dus kijk vanaf het begin al goed wat je wanneer moet gaan inleveren. Plannen is een belangrijk onderdeel om te bereiken dat je succesvol kunt afstuderen. Een van de belangrijke tips om te onthouden is dan ook dat je niet te makkelijk moet denken over een scriptie. Een scriptie schrijven kost een hoop tijd en moeite. Om succesvol te kunnen afstuderen, moet je er dus veel voor doen. En dat begint allemaal met een goede planning!

Plannen afstuderen

Neem regelmatig contact op met jouw begeleider

Een van de beste tips voor het schrijven van een scriptie is om regelmatig contact op te nemen met jouw scriptiebegeleider. Deze persoon weet namelijk als geen ander wat er van jou wordt verwacht en is in staat jou goed te helpen met jouw vragen. Blijf dus niet zelf lang ploeteren, maar neem contact op als je ergens over twijfelt of vragen hebt. Hoe eerder je een antwoord hebt, hoe eerder je goed verder kunt. En het is wel belangrijk dat je natuurlijk vooruitgang boekt met jouw scriptie.

Breid je netwerk uit

Een scriptie gaat vaak gepaard met interviews of enquêtes. Om een optimaal resultaat te behalen, is het belangrijk om hiervoor de juiste mensen te bereiken. Zorg er daarom voor dat je aan het begin van jouw afstudeerproces al probeert jouw netwerk uit te breiden. Op deze manier wordt het namelijk makkelijker om iemand te kunnen bereiken wanneer je deze nodig hebt. Een goede manier om jouw netwerk uit te breiden is bijvoorbeeld op LinkedIn. Dit is een ideale optie om jouw zakelijke netwerk uit te breiden, om zo de juiste personen te vinden. Ga via LinkedIn op zoek naar personen die voor jouw scriptie relevant kunnen zijn. Stuur hen een connectieverzoek en zodra het moment zover is kun je hen benaderen voor hulp.

Ga op tijd op zoek naar respondenten

De reden waarom studenten ook wel eens niet op tijd kunnen afstuderen, is omdat zij te laat begonnen met het zoeken van respondenten. Deze respondenten heb je nodig voor jouw interviews of enquêtes en zijn van groot belang voor jouw scriptie. Een van de meest handige tips voor succesvol afstuderen is dan ook om op tijd te beginnen met het benaderen van potentiële respondenten. Het is namelijk lang niet altijd zo dat een respondent meteen instemt om jou te helpen met je scriptie. Ze moeten hier namelijk wel tijd voor hebben en zin in hebben. Je gaat het ongetwijfeld meemaken dat je tijdens je afstudeerproces wordt afgewezen door één of meerdere respondenten. Ga er niet vanuit dat iedereen zomaar ‘ja’ zegt. Begin daarom op tijd en benader veel respondenten tegelijk. Benader niet één persoon tegelijk, want het kan lang duren voordat je dan genoeg respondenten hebt verzameld. Door hier op tijd mee te beginnen, voorkom je dat je straks voor jouw interviews of enquêtes niet genoeg respondenten hebt. Hierdoor kan het zo zijn dat de uitkomsten van jouw interviews/enquêtes niet relevant genoeg zijn, omdat er te weinig respondenten aan hebben deelgenomen.

Een van de relevantste scriptie tips is bovendien om altijd interesse te tonen wanneer je met iemand in gesprek gaat. Het is een interview voor jouw scriptie en je wilt er de beste resultaten uithalen, dus het is van groot belang om aandachtig te luisteren naar wat deze respondent te zeggen heeft. Deze respondent neemt tenslotte tijd voor jou om jou te helpen, dus dan is het wel zo netjes om goed naar zijn/haar verhaal te luisteren. Ook is het bij het interview belangrijk dat je goed doorvraagt bij vragen om tot de beste antwoorden te komen. Deze antwoorden kun je dan goed verwerken in jouw scriptie.

Om jouw studie succesvol te kunnen afmaken, is het goed om bovenstaande tips te gebruiken bij jouw afstudeerproces. Blijf gemotiveerd en doe er alles aan om jouw scriptie goed af te ronden!

 

Plaats een reactie

Sitemap