Dit zijn de beste tips voor het transcriberen van een interview

Heb jij één of meerdere interviews op de planning staan voor je studie? Grote kans dat je het dan daarna moet gaan transcriberen. Bij het transcriberen van een interview komt nog best wat kijken, dus het is goed om hier zorgvuldig mee aan de slag te gaan. Kan jij wel wat tips gebruiken bij de transcriptie van jouw interviews? Wij zetten wat goede tips voor je op een rij!

Wat is transcriberen?

Voordat we je bruikbare tips geven voor het transcriberen van interviews, is het eerst goed om te begrijpen wat het inhoudt. Want wat is transcriberen nu eigenlijk, en waarom dienen we interviews te transcriberen? Transcriberen is het uittypen van een gesproken audio-opname. Het doel van het transcriberen van interviews is dat je het hierna in de tekst kunt analyseren en eventueel coderen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een interview te transcriberen: woordelijk transcriberen, letterlijk transcriberen en samenvattend transcriberen. Het is afhankelijk van jouw studie welke variant je dient te gebruiken.

Woordelijk transcriberen is de meest voorkomende vorm. Bij woordelijk transcriberen dien je alles op te schrijven wat er in de interviews wordt gezegd, maar mag je bijvoorbeeld aarzelingen of stopwoordjes weglaten. Bij letterlijk transcriberen dien je alles uit te typen dat je hoort, dus hierbij ook bijvoorbeeld aarzelingen en stopwoordjes. Bij samenvattend transcriberen hoef je niet ieder woord van je interview uit te typen, maar kun je het meer samenvatten.

Nu we duidelijk hebben gemaakt wat transcriberen precies inhoudt, waarom het gebruikt wordt en welke verschillende vormen er zijn, is het tijd om jou op weg te helpen met dit proces. Hieronder bespreken wij de beste bruikbare tips voor het transcriberen van jouw interviews.

Goede audiokwaliteit

Voordat je kunt gaan beginnen met het transcriberen van een interview, is het wel van belang dat jouw interview bestaat uit goede audiokwaliteit. Zonder goede audiokwaliteit kun jij namelijk geen compleet interview transcriberen zonder fouten. Het zou tenslotte zonde zijn als je een interview gedaan hebt en je het niet op de juiste manier in een verslag kan verwerken.

Audiokwaliteit

Begin zo snel mogelijk

Een van de beste tips als het gaat om transcriberen is om zo snel mogelijk te beginnen nadat je het interview hebt gedaan. Als je zo snel mogelijk begint weet je namelijk nog veel over de inhoud van het interview en wordt het makkelijker om alles in de juiste context te plaatsen.

Denk er niet te makkelijk over

Je denkt misschien: oh een interview uittypen, dat kost me niet zoveel tijd. Echter is niets minder waar, want het transcriberen van interviews kan jou veel tijd en moeite kosten. Zeker als je bijvoorbeeld een interview moet transcriberen voor je scriptie. Hoe langer jouw interview is, hoe meer je moet uittypen. Doe het dan ook echt niet op het laatste moment, want dan kan het nog een flinke opgave voor je worden. Denk zeker niet te makkelijk over het transcriberen van interviews, ga er ruim op tijd van tevoren mee beginnen.

Transcriptie software

Zie jij het echt niet zitten om je interviews zelf helemaal uit te typen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om jouw interview te laten transcriberen door gebruik te maken van automatische transcriptie software. Met behulp van deze software worden jouw interviews automatisch getranscribeerd. Je hoeft in dit geval alleen nog even een check te doen en wellicht wat kleine verbeteringen toe te passen.

Let echter wel op dat je kiest voor een goede transcriptie software. Nog niet iedere software is geschikt om jou een volledig kloppend transcript aan te leveren. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat jouw transcript na het gebruiken van een software nog helemaal vol fouten zit. Verzamel daarom eerst informatie en beoordelingen over transcriptie software voordat je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je straks een transcript aangeleverd krijgt dat vol staat met fouten en gekke woorden. De kans is aanwezig dat veel transcriptie software geld vragen om jou een volledig transcript op te leveren. Dit is dan ook vaak wel meer betrouwbare transcriptie software dan software dat gratis wordt aangeboden.

Om überhaupt een goed transcript te ontvangen middels transcriptie software, is het van groot belang om goede audiokwaliteit aan te leveren. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat als jouw audio van slechte kwaliteit is, je wel een goed transcript ontvangt.

Met bovenstaande transcriberen tips kun jij aan de slag met het transcriberen van je interviews. Op welke manier je het ook doet, ga er ruim op tijd mee aan de slag. Zo voorkom je onnodige fouten en lever je hoe dan ook een goed transcript aan!

 

 

 

Plaats een reactie

Sitemap