Studieschuld aflossen: slim of niet?

Veel studenten financieren hun studie met een lening van ‘ome duo’. Geen probleem, als je binnen een afzienbare tijd een diploma haalt en niet onnodig veel geld uitgeeft tijdens je studie. Gelukkig is de rente op de studieschuld historisch laag. Is aflossen eigenlijk nog wel nodig? 

Een studieschuld

Tweederde van de studenten eindigt zijn studie met een schuld van gemiddeld €15.000,-. We zullen je gelijk maar weer uit je droom halen; ja, een studieschuld aflossen is nodig. Wanneer je dit doet, is aan jezelf. Gelukkig is de rente die je betaald over jouw studieschuld wel extreem laag. Momenteel is de rente tot 2022 zelfs vastgesteld op 0 procent.

Val je in het oude leenstelsel, dan heb je 15 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen. Als je in het nieuwe leenstelsel (studerend sinds 2015) valt, heb je zelfs 35 jaar de tijd om dit terug te betalen. De vorm van aflossing mag je als ex-student zelf betalen. Je kunt er voor kiezen om je schuld in één keer af te lossen, maandelijks het minimale bedrag te betalen of af en toe een extra bedrag over te maken. De aanlooptijd voor het aflossen is voor beide groepen studenten 2 jaar en het minimale aflossingsbedrag per maand is vastgesteld op basis van het huidige inkomen.

In één keer de studieschuld aflossen

Een hypotheek kan een belangrijke reden zijn om een studieschuld in één keer af te lossen. Hoe hoger de studieschuld, hoe minder hoog de hypotheek. Deze regel is sinds vorig jaar van kracht. Er wordt gerekend met het oorspronkelijke bedrag dat je bij DUO hebt geleend.

Een andere belangrijke reden om een studieschuld in één keer af te lossen is een eventueel huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Mocht je dit aangaan dan worden jullie beiden verantwoordelijk voor de hele studieschuld. Naast deze twee redenen is het ook gewoon fijn om geen studieschuld meer te hebben. Als je het in één keer aflost hoeft je niet iedere maand een X bedrag af te staan. Je bent in één keer schuldenvrij.

Studieschuld extra aflossen

Naast het minimale aflossingsbedrag kun je ook extra aflossen als je dat wilt. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een schenking, bonus of vakantiegeld ontvangt. Dit ‘extraatje’ kun je net zo goed uitgeven aan je studieschuld. Hoe eerder je aflost, hoe eerder je van de schuld af bent. Bij een extra aflossing kun je het bedrag over maken naar het rekeningnummer van DUO. Vermeld daarbij altijd je burgerservicenummer. Wil je in één keer heel veel aflossen? Neem dan eerst even contact op.

Als je andere schulden naast je studieschuld hebt, is het verstandig om deze eerst af te lossen. Het rentepercentage bij andere leningen is namelijk vele malen hoger dan bij een studieschuld.

Veel studenten denken dat het verstandig is om lekker door te sparen en niks af te lossen. Natuurlijk is spaargeld fijn, maar als je dit spaargeld afzet tegen de studieschuld kom je waarschijnlijk nog steeds op een min bedrag uit. Het is verstandiger om dit spaargeld zo goed en kwaad als het kan te gebruiken voor een aflossing. Dus om nog even terugkomen op de vraag: aflossen slim of niet? Ja, aflossen is slim. Want vroeg op laat komt DUO bij je aankloppen voor de betaling.

Wanneer is het voordelig om de studieschuld niet af te lossen?

  • Als de rente op spaargeld hoger is de rente van de studieschuld. 10 jaar geleden was dit een winstgevende manier om een studieschuld terug te betalen. De spaarrente kan per bank sterk verschillen. Vergelijk daarom regelmatig de spaarrentes om zien of je wel tegen een goede rente spaart. Dit kun je het beste op deze website doen.
  • Als je verder geen spaargeld hebt en je wilt een buffer voor onvoorziene kosten op je rekening hebben staan. Als een wasmachine of CV ketel kapot gaat, wil je toch direct een nieuwe. Het is verstandig om geld achter de hand te houden voor dit soort uitgaven.
  • Als je een handige oom, vader of wie dan ook kent die goed is met beleggen. Als dit goed gebeurt, kun je hier behoorlijk wat extra centjes uithalen.

Kwijtschelden studieschuld

Is sommige gevallen komt het voor dat een studieschuld niet binnen 15 jaar (oude leenstelsel) of 35 jaar (nieuwe leenstel) wordt afgelost. Het resterende bedrag wordt dan kwijtgescholden door DUO. Dit gebeurt alleen in gevallen met een geldige reden. Als je bijvoorbeeld langdurig ziek bent geweest en niet hebt kunnen werken. DUO bekijkt per situatie welke schulden er worden kwijtgescholden. Betaalachterstanden worden niet kwijtgescholden.

Jokerjaren studieschuld

Als je een bepaalde periode geen geld hebt om je studieschuld af te lossen kun je de aflossing voor minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten. Dit worden ook wel jokerjaren genoemd. De reden hiervoor maakt niet uit. Er zijn wel bepaalde regels aan verbonden.

  • De maximale terugbetalingstermijn van 15 of 35 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat je inzet;
  • Je moet voor de 1e van de maand de aflosvrije periode aanvragen;
  • Je kunt het terugbetalen van je studieschuld minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar stopzetten.
  • Indien er rente wordt geheven over de studieschuld, loopt deze in de jokerjaren gewoon door.

Jokerjaren verkleinen dus niet je aflosperiode maar is echt een soort pauze. Als je iedere maand voldoende geld op je rekening hebt staan, kun je dus beter geen gebruik maken van de jokerjaren. De schuld moet immers altijd afbetaald worden.

Lees ook: Een studieschuld en hypotheek: gaat dat samen? 

Plaats een reactie

Sitemap