Studieschuld aflossen: slim of niet? | www.slimmecentenvoorstudenten.nl

Studieschuld aflossen: slim of niet?

Veel studenten financieren hun studie met een lening van ‘ome duo’. Geen probleem, als je binnen een aanzienbare tijd een diploma haalt en niet onnodig veel geld uitgeeft tijdens je studie. Gelukkig is de rente op de studieschuld historisch laag. Is aflossen eigenlijk nog wel nodig? 

Tweederde van de studenten eindigt zijn studie met een schuld van gemiddeld €15.000,-. We zullen je gelijk maar weer uit je droom halen; ja, een studieschuld aflossen is nodig. Gelukkig is de rente die je betaald over jouw studieschuld wel extreem laag. Momenteel is de rente tot 2022 zelfs vastgesteld op 0 procent.

Val je in het oude leenstelsel, dan heb je 15 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen. Als je in het nieuwe leenstelsel (studerend sinds 2015) valt, heb je zelfs 35 jaar de tijd om dit terug te betalen. De vorm van aflossing mag je als ex-student zelf betalen. Je kunt er voor kiezen om je schuld in één keer af te lossen, maandelijks het minimale bedrag te betalen of een keer een extra bedrag bij te betalen. De aanlooptijd is voor beide groepen studenten 2 jaar en het minimale aflossingsbedrag per maand is vastgesteld op basis van het inkomen.

In één keer de studieschuld aflossen

Een hypotheek kan een belangrijke reden zijn om een studieschuld in één keer af te lossen. Hoe hoger de studieschuld, hoe minder hoog de hypotheek. Deze regel is sinds vorig jaar van kracht. Er wordt gerekend met het oorspronkelijke bedrag dat je bij DUO hebt geleend.

Een andere belangrijke reden om een studieschuld in één keer af te lossen is een eventueel huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Mocht je dit aangaan dan worden jullie beiden verantwoordelijk voor de hele studieschuld.

Naast deze twee reden is het ook gewoon fijn om geen studieschuld meer te hebben. Als je het in één keer aflost hoeft je niet iedere maand een X bedrag af te staan. Je bent in één keer schuldenvrij.

Extra aflossen

Naast het minimale aflossingsbedrag kun je ook extra aflossen als je dat wilt. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je een schenking, bonus of vakantiegeld ontvangt. Dit ‘extraatje’ kun je net zo goed uitgeven aan je studieschuld. Hoe eerder je aflost, hoe eerder je van de schuld af bent.

Veel studenten denken dat het verstandig is om lekker door te sparen en niks af te lossen. Natuurlijk is spaargeld fijn, maar als je dit spaargeld afzet tegen de studieschuld kom je waarschijnlijk nog steeds op een min bedrag. Het is verstandiger om dit spaargeld zo goed en kwaad als het kan te gebruiken voor de aflossing.

Sparen in plaats van aflossen kan voordelig zijn als de rente op spaargeld hoger is dan de rente van de schuldschuld. 10 jaar geleden was dit een winstgevende manier om een studieschuld terug te betalen. Tegenwoordig is de rente op spaargeld erg laag waardoor dit niet meer echt van rendabel is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *