Een studieschuld en hypotheek: gaat dit samen?

Sinds de afschaffing van de studiefinanciering in 2015 zijn duizenden studenten genoodzaakt om geld te lenen bij DUO. Gemiddeld studeert een student in Nederland af met een studieschuld van 21.000 euro (bron: Centraal Plan Bureau). Die studieschuld heeft gevolg voor de rest van je leven. Een studieschuld en hypotheek: gaan die twee zaken eigenlijk wel samen? 

Je hebt je studentenleven achter je gelaten en bent al een tijdje aan het werk. Jouw vriend of vriendin heeft sinds kort ook een leuke baan en zo langzamerhand wordt het wel eens tijd om jullie ogen te richten op de toekomst. Maar is het mogelijk om een studieschuld en hypotheek te hebben? Wij zochten het voor je uit!

Wordt een studieschuld geregistreerd bij het BKR?

Nee, een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR. Als je genoodzaakt bent om te lenen voor je studie sluit je deze lening meestal bij DUO af. Dit is een overheidsorgaan dat de informatie over de studentenlening niet deelt met het BKR, met banken of andere kredietverstrekkers. Een studieschuld wordt namelijk gezien als een ander soort lening dan een consumptief krediet (een lening waarmee je iets koopt).

Omdat de studieschuld niet bij het BKR geregistreerd wordt, komt deze zonder eigen vermelding dus niet aan het licht. Toch raden wij aan om dit wel te vermelden bij een hypotheekgesprek. Geldverstrekkers kunnen nog wel eens minder mild reageren als achteraf blijkt dat een studieschuld is verzwegen.Het AFM (Autoriteit Financiële Markten) stelt zelfs dat het fraude is als je het niet meldt aan de hypotheekverstrekker.

Hypotheek bereken met een studieschuld

Na het behalen van je studie kun je beginnen met het aflossen van je studieschuld. Tijdens de looptijd los je iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag wordt ook meegenomen bij een hypotheekaanvraag. Het bedrag dat je iedere maand aflost voor je studieschuld kun je niet meer aan andere dingen uitgeven. Het bedrag dat je over houdt om een hypotheek af te lossen wordt daardoor kleiner. Dit is de invloed die een studieschuld op een hypotheekaanvraag kan hebben.

  • Een studieschuld uit het oude leenstelsel telt voor 0,75% mee voor de hypotheek. Per €10.000 ontvang je €75,- minder hypotheek.
  • Een Duo-lening in het nieuwe leenstelsel telt voor 0,45% mee voor een hypotheek. Per €10.000 ontvang je €45,- minder hypotheek.

Is extra aflossen van de studieschuld voordelig?

Tijdens een hypotheekaanvraag wordt er altijd naar de oorspronkelijke studieschuld gekeken. Het maakt in dat geval niet uit of je als een deel van de schuld hebt afbetaald. Omdat je tijdens de aflossing iedere maand hetzelfde bedrag betaald, maakt het niet uit hoeveel je al hebt afgelost. Wel kan het zijn dat je naar verloop van tijd maandelijks minder gaat aflossen. Je kunt dan aan DUO vragen om een herberekening te maken. Dit kan voordelig zijn bij het aanvragen van een hypotheek. Hier vind je meer informatie over extra aflossen.

Het is dus wel degelijk mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Het bovenstaande percentage (0,75% en 0,45%) wordt aangehouden om onverantwoordelijke leningen te voorkomen. Zo weet de geldverstrekker zeker dat jij altijd jouw maandelijkse kosten kan betalen.

Benieuwd hoeveel je kunt lenen en waar dat kan? Bekijk snel geld lenen en weet welke mogelijkheden jij hebt.

Lees meer: BKR-registratie bij smartphone op afbetaling

Plaats een reactie

Sitemap