Studenten OV afgelopen: wat nu?

Het meest geliefde abonnement onder studenten is ongetwijfeld het studentenreisproduct. Met het door de overheid beschikbaar gestelde abonnement reis je gratis van hot naar her. Tijdens een studie aan het hbo of de universiteit mag je 5 jaar gebruik maken van een studentenreisproduct.

Hoewel 5 jaar doorgaans genoeg is voor studenten, zijn er ook studenten die in de problemen komen omdat ze langer dan 5 jaar studeren. Maar wat kun je doen als je studenten OV afgelopen is?

Makkelijk vervoer door je studentenstad

Wanneer je voornamelijk het openbaar vervoer gebruikt(e) om door je studentenstad te reizen, kun je verschillende dingen overwegen wanneer je studenten OV afgelopen is. Je kunt natuurlijk voor een old school fiets gaan, maar in omliggende landen hebben ze daar wel een heel leuk alternatief voor: een elektrische step. Het voordeel van de fiets is natuurlijk dat je de nodige beweging krijgt, maar het is niet zo leuk als het elektrische alternatief.

Op dit moment zijn de elektrische steps in Nederland nog niet legaal op de weg (al verwacht men dat dit eind van het jaar wel zo zal zijn), maar desondanks zijn deze al wel beschikbaar. Een elektrische step kopen is dan ook een goed idee, want op dit moment zijn ze nog lekker betaalbaar.

Maar eh.. zijn die elektrische steps wel zo goed?

Er zijn verschillende elektrische steps te verkrijgen. De bekendere merken zijn Xiaomi en Segway. De onderdelen voor een elektrische step van deze merken zijn ruimschoots verkrijgbaar, en daardoor hoef je je over technische issues nooit zorgen te maken.

Vervoer buiten je studentenstad

Uiteraard begrijpen we dat je niet alleen in je studentenstad wilt hangen als je geen OV chipkaart meer hebt. Voor de langere afstanden zijn er diverse alternatieven voor de OV chipkaart. Als je net bent afgestudeerd kun je bij NS een daluren abonnement aanvragen waarmee je buiten de spits met 40% korting reist. Dit abonnement kun je aanvragen als je studenten OV afgelopen is. Je kunt het abonnement dan na twee werkdagen ophalen bij een oplaadpunt.

Ook zijn er tegenwoordige diverse apps die het mogelijk maken om (gemakkelijk) een auto te huren. In iedere studentenstad is er wel een low budget auto te vinden waarmee je naar de bestemming kan rijden. Het aantal deelauto’s is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.

Verschillende (studenten)steden hebben als doel om binnen 10 jaar het aantal auto’s terug te dringen in steden en te vervangen door bijvoorbeeld deelauto’s. De deelauto’s zijn goed te betalen en daardoor ook populair onder studenten. Als je het helemaal goedkoop wilt maken kun je natuurlijk ook samen met vrienden of familie een deelauto huren.

Maar kan ik die elektrische step niet gebruiken voor lange afstanden?

Wanneer de elektrische step gelegaliseerd wordt is het zeker mogelijk om er ook langere afstanden mee af te leggen. De ‘actieradius’ verschilt sterk per elektrische step. Ben je van plan om een elektrische step te kopen? Kijk dan goed naar de actieradius. Doorgaans ligt deze tussen de 25 en 45 kilometer.

In de toekomst is het natuurlijk goed mogelijk dat de afstanden die dergelijke steps kunnen afleggen groter worden. Hierdoor kan het nog interessanter worden om het apparaat in huis te halen.

Lees ook: Wordt een studieschuld geregistreerd bij het BKR?

Plaats een reactie

Sitemap