In 2017 is er veel onenigheid geweest over de registratie van de studieschuld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Maar wordt je studieschuld nou echt geregistreerd? Tijd om de balans op te maken.
Wat is het BKR en een BKR-registratie?
Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is een organisatie die alle schulden van alle Nederlanders registreert. Voorbeelden van schulden zijn een hypotheek, een persoonlijke lening, creditcards of doorlopende kredieten. Het nut van deze registratie is dat een geldgever (bijvoorbeeld de bank) snel kan zien welke schulden jij hebt. Aan de hand van deze informatie en het inkomen wordt er wel of juist geen lening verstrekt. Het BKR registreert niet alleen je schulden maar ook het geleende bedrag, de looptijd van de lening en je persoonlijke gegevens.
Het is mogelijk om je eigen gegevens op de te vragen bij het BKR. Hiervoor is een eenmalig betaling van €4,95 per persoon vereist. Op de website van het BKR lees je er meer over.
Registratie bij een telefoonabonnement
Sinds mei 2017 het is zo dat er naast de ‘grote schulden’ ook een registratie wordt gedaan bij het aanschaffen van een nieuw telefoonabonnement. Het gaat dan om een abonnement waarbij je een smartphone in termijnen afbetaald. Bij het afsluiten van een sim only abonnement wordt er dus niks geregistreerd. Zo’n 80% van de studenten tussen de 18 en 24 jaar heeft een smartphone op afbetaling. Deze groep legt niet meteen 700 euro neer voor de nieuwste smartphone. Dit doen ze liever door het in termijnen af te betalen. Bekijk hier het uitgebreide artikel over BKR-registratie bij smartphone op afbetaling.
Wordt een studieschuld geregistreerd bij het BKR?
Het antwoord op deze vraag is nee. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR want een studieschuld verloopt namelijk via DUO. Ook valt een studielening niet onder consumptieve kredieten. Dit zijn leningen die worden afgesloten voor een bepaalde aankoop. Een studielening wordt meer gezien als iets noodzakelijks en als een investering in jezelf. Daarnaast is de studiefinanciering in 2015 afgeschaft. Veel studenten zijn daardoor gedwongen om extra te lenen tijdens hun studententijd.
Het is wel van belang om te weten dat een studieschuld invloed kan hebben op het aanvragen van een hypotheek. Als je klaar bent met studeren kun je beginnen met het aflossen van je schuld. Deze schuld is een maandelijks terugkomende uitgave. Dit gegeven wordt meegenomen in de berekening voor een hypotheek. Omdat je maandelijks ‘minder’ te besteden hebt door het aflossen van je studieschuld kan het bedrag voor je hypotheek dus lager uitvallen.
Het is belangrijk om je studieschuld altijd te melden bij een hypotheekaanvraag. Ook al is deze niet geregistreerd bij het BKR. Jouw schuld komt namelijk toch wel boven tafel als de hypotheekadviseur jouw bankafschriften onder de loep neemt.
- Een tip die wij maar al te graag meegeven is: leen niet meer dan je nodig hebt. Hier heb je later bij het aflossen alleen maar profijt van. Zet je in- en uitkomsten op je een rij en bepaal aan de hand daarvan het bedrag dat je iedere maand leent bij DUO. Zo leen je niet te veel en je studieschuld wordt niet onnodig hoog.