Slimme tips voor het beheren van je studentenbudget

Als je leeft met een studentenbudget, is het essentieel om goede keuzes te maken. Het studentenleven kan veel van je vragen als student, want er komt een hoop bij kijken. Ga je op kamers? Dan heb je bijvoorbeeld te maken met kosten voor de huur en je boodschappen. Daarbij komen dan nog kosten voor uitgaan en leuke etentjes. Wil je jouw studentenbudget beter beheren, zonder dat je alle leuke activiteiten moet overslaan? Lees snel verder, wij hebben een aantal goede tips voor je verzameld!

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Een eerste goede tip om je studentenbudget beter te beheren, is een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. Pas dan krijg je een goed beeld van wat er binnenkomt en wat je allemaal uitgeeft. Vergeet geen belangrijke inkomsten en studenten uitgaven om een concreet beeld te krijgen. Denk bij inkomstenbronnen aan bijvoorbeeld het loon van je bijbaantje en studiefinanciering. 

De kosten die je maakt zijn onder meer afhankelijk van of je op kamers woont of niet. Woon je op kamers, dan kun je denken aan uitgaven als huur en boodschappen. Algemene uitgaven zijn bijvoorbeeld je collegegeld en geld voor je schoolboeken, eten en uitgaan. Heb je eenmaal een overzicht opgesteld? Dan zie je hoeveel je overhoudt iedere maand. Of misschien houd je nauwelijks wat over.

Als je hier een goed beeld van hebt, is het makkelijker om te bepalen hoe je geld kunt besparen. Je weet waar je veel geld aan kwijt bent en dat kan je nieuwe inzichten geven. Bepaal voor jezelf wat je echt belangrijk vindt en wat minder. Stel op basis daarvan een nieuw budget op, dat realistisch genoeg voor je is als student. 

Koop je studieboeken slim

Heb je studieboeken nodig voor je nieuwe studiejaar? Dit kan flink in de kosten oplopen, zeker als je er best een aantal nodig hebt. Er is een efficiënte manier om hier geld op te besparen, die goed is om te weten als je graag meer overhoudt van je studentenbudget. Geld besparen op je studieboeken doe je bijvoorbeeld door te zoeken naar tweedehands boeken. Tweedehands boeken zijn al gebruikt en daardoor vaak een stuk voordeliger dan nieuwe exemplaren.

Kook vaker zelf

Een andere manier om meer van je budget over te houden, is vaker zelf koken. Als je normaal gesproken vaak iets bestelt of uiteten gaat, is het slim om daar verandering in te brengen. Uiteten gaan of steeds eten bestellen kost flink wat geld per maand. Je kunt je kosten verlagen door vaker zelf te koken. En daar hoef je niet meteen heel goed in te zijn, want er zijn ook genoeg makkelijke recepten om klaar te maken.

Kijk kritisch naar je abonnementen

Wat ook een van de beste tips voor studenten is om geld te besparen, is kritisch kijken naar je abonnementen. Heb jij veel lopende abonnementen, dan is de kans groot dat er ook eentje tussen zit die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ga daarom eens na waar je iedere maand geld voor betaalt. Gebruik je een bepaalde dienst helemaal niet of nauwelijks, maar betaal je er wel voor? Zeg deze dan op. Zo gaan je maandelijkse uitgaven als student weer omlaag. 

Maak gebruik van studentenkorting

Als je studeert, heb je de kans om gebruik te maken van studentenkorting. Dat is een fijne manier om geld te besparen op aankopen. Er zijn al veel winkels, webshops en bioscopen die op vertoon van je studiepas korting aanbieden. Kijk waar je van deze korting kunt profiteren. Dit is een hele eenvoudige, maar effectieve manier om je uitgaven als student te verminderen.

Bestel niet te veel drankjes tijdens het uitgaan

Als je vaak uitgaat, dan kan dat hoog in de kosten oplopen. Om je financiën als student beter in de hand te houden, is het een aanrader om niet te veel drankjes te bestellen. Vooral in grote clubs kost dit vaak veel geld. Het is daarom verstandiger om thuis alvast wat drankjes te nemen, zodat je tijdens het uitgaan zelf niet zoveel meer hoeft uit te geven. Dit is een stuk goedkoper. 

Deze budget tips helpen je erbij om geld te besparen als student. Als je gemiddelde uitgaven als student momenteel vrij hoog zijn, dan is het goed om daar verandering in te brengen. Hoe lager je uitgaven als student per maand zijn, hoe meer geld je overhoudt en hoe meer je ook kunt sparen. Het leven met een studentenbudget is lang niet altijd even makkelijk, maar het moet zeker haalbaar zijn. Met deze tips hoef je niet in te leveren op plezier, maar ga je wel slim met je geld om!

Plaats een reactie

Sitemap