Veel studenten kiezen ervoor om op kamers te gaan. Als je daaraan zit te denken, maar nog enkele twijfels hebt, is het goed om op de hoogte te zijn van de grootste voor- en nadelen. Op kamers gaan heeft namelijk zowel voor- als nadelen die handig zijn om vooraf te weten. Om jou op weg te helpen zetten wij ze hieronder voor je op een rij. Zo wordt het voor jou makkelijker om straks een weloverwogen keuze te maken!
De voordelen van op kamers gaan
Laten we beginnen met waarom op kamers gaan een goede keuze is. Op kamers wonen heeft namelijk meerdere voordelen. Eén van de grootste voordelen van op kamers gaan, is de korte reistijd die je hebt. Huur je een kamer die dichtbij de hogeschool of universiteit waar je wilt studeren gelegen is, dan betekent het dat je er binnen no time bent. Dat is wel anders wanneer je vanaf je eigen huis misschien een lange weg moet afleggen. Vanaf je studentenkamer kun je lopend, met de fiets of met een ov-verbinding al binnen een korte tijd op school zijn. Dat betekent geen lange reistijd met het ov en geen lange files!
Nog een reden om een studentenkamer te huren dichtbij je school, is omdat het je een stuk zelfstandiger maakt. Kies je voor op kamers gaan, dan ben je namelijk helemaal op jezelf aangewezen. Dat betekent dat jij de persoon bent die boodschappen haalt, kookt en schoonmaakt. Waar dat in je huidige huis wellicht gedaan wordt door je ouders, is dat bij een eigen studentenkamer dus niet het geval. Je moet je eigen keuzes maken en dat zorgt ervoor dat je snel zelfstandig wordt. Dat je jezelf zelfstandig kunt redden, is ook positief voor je toekomst.
Wat voor veel studenten daarnaast een goede reden is om op kamers te gaan, is omdat het een unieke kans is om het studentenleven te ervaren. Als je in een studentenstad woont, woon je namelijk dichtbij feestelijke gelegenheden. Van feestjes met een studentenvereniging tot uitgaan in de leukste clubs: je krijgt volop de kans om van het studentenleven te genieten. Dat is een stuk lastiger als je nog thuis woont, omdat je dan wellicht te ver weg woont om alle leuke dingen die bij het studentenleven horen mee te pakken. Dat je met een eigen studentenkamer in een studentenstad de ideale kans hebt om het studentenleven te ervaren, heeft ook een positief effect op je sociale contacten. Je leert veel nieuwe mensen kennen en krijgt de kans om vrienden voor het leven te maken.
De nadelen van op kamers gaan
Op kamers gaan heeft niet alleen voordelen, er zijn ook diverse nadelen verbonden aan op kamers gaan. Eén van de grootste nadelen, is dat het een hoop geld kost. Tegenwoordig is het huren van een studentenkamer vrij duur, zeker als je op zoek bent naar een kamer in een populaire studentenstad. Je dient er dus echt wat voor over te hebben om in je je studentenstad te wonen. Want wat kost op kamers gaan eigenlijk? Je betaalt gemiddeld zo’n bedrag van 430 euro per maand aan huur. Niet alleen betaal je over het algemeen veel geld voor de huur, je hebt ook te maken met kosten voor je boodschappen, meubilair en het uitgaan. Al met al is dat met een studentenbudget dus lang niet altijd makkelijk. Kies je ervoor om thuis te blijven wonen, dan heb je al die kosten niet.
Ga je in een studentenhuis wonen? Dan is het ook een nadeel dat je ruimtes moet delen met huisgenoten. Dat geldt vaak voor de keuken, het woongedeelte, de wc en de badkamer. Soms kan dat ergernissen opleveren, zeker als je haast hebt. Dat je met andere huisgenoten samenwoont, heeft ook als nadeel dat je minder privacy ervaart. Je hebt altijd wel iemand om je heen. Niet alleen kan dat het thuis studeren lastiger maken, ook heb je niet altijd de mogelijkheid om eventjes tot rust te komen. Als je thuis blijft wonen, is het meestal makkelijker om jezelf even af te zonderen.
Nu je meer weet over de voor- en nadelen van een eigen studentenkamer in een studentenstad, kun je bepalen of je op kamers wilt gaan of niet. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af voor jezelf om een weloverwogen keuze te maken. Waar je ook voor kiest, probeer een succes te maken van je studententijd. Die tijd wordt niet voor niets de leukste tijd van je leven genoemd!