Neem jij een tussenjaar? Zo behoud jij de motivatie om daarna weer te gaan studeren

Een tussenjaar nemen: veel studenten kiezen hier tegenwoordig voor. Want het kan natuurlijk fijn zijn om even niet bezig te zijn met studeren. Je kunt een tussenjaar gebruiken door bijvoorbeeld te gaan reizen, te werken of om gewoon even een jaartje iets rustiger aan te doen. Maar zodra dit tussenjaar er weer op zit, is het natuurlijk wel de bedoeling om weer verder te gaan met studeren. Dit kan een nieuwe studie zijn, maar ook dezelfde studie zijn waar je al mee bezig was. Nadat je een jaar niet bezig bent geweest met studeren, kan het echter wel lastig zijn om de motivatie te vinden om hier weer na een tussenjaar mee te beginnen. Want hoe behoud jij de motivatie om weer te gaan studeren? Lees snel verder, want wij geven je in dit artikel enkele goede motivatie tips om het studeren weer op te pakken.

Goede voorbereiding

Om de draad weer te kunnen oppakken na een tussenjaar, is het verstandig om jezelf goed van tevoren voor te bereiden. Vooral als je denkt echt geen motivatie te hebben voor je studie, is dit goed om te doen. Want wanneer je jezelf echt goed hebt voorbereid, komt die motivatie om te studeren vanzelf wel weer terug. Dan is nu natuurlijk de vraag hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op je studie. Hier zijn verschillende manieren voor. Vaak krijg je al een tijd van tevoren te horen van jouw studie welke boeken je nodig hebt. Wat je zou kunnen doen om jezelf goed voor te bereiden, is door deze studieboeken tijdig te bestellen. Zo kun je hier van tevoren al even doorheen lezen, om te kijken wat voor stof je ongeveer kunt verwachten.

Een andere goede optie die van pas zou komen als je een nieuwe studie gaat doen, is om jezelf van tevoren alvast een beetje te verdiepen in de introductiedag of introductieweek, voor zover dit mogelijk is. Heb je toevallig kennissen die dezelfde studie doen die jij gaat volgen? Dat kan ook ontzettend handig zijn, want in dit geval zou je hem/haar van tevoren belangrijke dingen kunnen vragen, die je graag zou willen weten over je studie. Door deze bovenstaande tips op te volgen, weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt om goed gemotiveerd aan je studie te willen beginnen.

Zet de voordelen van een studie voor jezelf op een rijtje

Denk je echt geen motivatie te hebben om te gaan studeren, maar vind je het eigenlijk wel belangrijk? Herhaal voor jezelf dan de voordelen van het behalen van een studie. Denk aan het feit dat je na een studie een diploma op zak hebt waarmee je een goede kans hebt op een toffe baan, je tijdens je studie allerlei leuke mensen kunt ontmoeten en je zelfs wellicht op kamers kunt gaan in een fantastische studentenstad. Bovendien staat de studententijd toch wel bekend als een van de leukste periodes van je leven, dus dit is zeker goed om in je achterhoofd te houden. Want hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld samen met je medestudenten uit te gaan, een studentenkamer uit te zoeken en regelmatig een vrijmibo doen? Uiteraard is dit slechts een klein deel van al het moois dat het studentenleven te bieden heeft.

Borrelen

Begin direct met plannen

Zodra je nieuwe studiejaar van start is gegaan, komt er direct een hoop informatie op je af. En hier kun je dan niks mee doen en het last minute afhandelen, maar dit is natuurlijk geen goed idee. Maak voor jezelf direct een planning, zodat je niet al in de eerste fase van je studie in de knoop komt. Want hoe meer je uitstelt, hoe minder motivatie je waarschijnlijk hebt om deze taken daadwerkelijk nog uit te voeren. Het is uiteraard ook niet de bedoeling dat jouw planning in de eerste weken van je studie al helemaal vol maakt, het is juist handig om de taken goed over bepaalde dagen te verdelen. Neem in je planning ook zeker leuke dingen op, want het studentenleven moet tenslotte niet alleen bestaan uit studeren, maar ook uit andere leuke dingen die erbij horen.

Motivatie zoeken voor een nieuwe opleiding na je tussenjaar, kan lastig zijn. Vooral als je in je tussenjaar veel gewerkt hebt en veel geld hebt verdiend, of juist in het tussenjaar bent gaan reizen, is de draad oppakken voor een nieuwe studie best een flinke stap. Echter zal je er toch echt weer voor moeten gaan. Bovenstaande tips kunnen jou helpen voor net dat beetje extra motivatie.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Sitemap