Met deze tips sleep jij in no time een toffe stageplek binnen

Een goede stageplaats zoeken, het is niet niks. En al helemaal in de onrustige periode waar we ons nu in bevinden vanwege het coronavirus. Het wordt er allemaal niet makkelijker op om een stage te vinden. Tegenwoordig wordt er namelijk heel wat gevraagd van een stagiair. Denk aan bijvoorbeeld ervaring met programma’s of software en een fulltime stage met lange werktijden. Stagelopen kan flink wennen zijn als je dit niet eerder hebt gedaan. Maar voordat je kunt beginnen met een stage, moet je natuurlijk wel een goede stageplek vinden. En om jou hierbij op weg te helpen, geven wij je wat goede tips die jou erbij helpen een goede stageplek te vinden.

Maak een goed CV en schrijf een sterke motivatiebrief

Solliciteren voor een stage is tegenwoordig bijna hetzelfde als solliciteren voor een echte baan. Je moet het hele sollicitatieproces voor een stage dus ook zeker serieus nemen, als je die stageplek wilt binnenslepen. Om te beginnen, is het verstandig om een goed CV op te stellen. Heb je nog niet eerder een stage gelopen? Dan vind je het misschien lastig om een CV te vullen. Echter weet je vast over jezelf wat jouw goede kwaliteiten en vaardigheden zijn. Het gaat namelijk niet altijd om de (werk)ervaring. Als je nog nooit eerder stage hebt gelopen, is het goed om ook gewoon je bijbaantjes op je CV te zetten. Vertel in het kort wat je daar gedaan hebt en wat voor vaardigheden je moest toepassen. Misschien komen de vaardigheden en kwaliteiten bij jouw bijbaan namelijk wel overeen met de eisen uit de stagevacature! Heb je eerder stagegelopen of heb je werkervaring die goed aansluit bij de stagevacature? Dan hoef je niet al je bijbaantjes benoemen. Benoem in dit geval alleen de relevante werkervaring en jouw vaardigheden en kwaliteiten.

Heb je een goed CV klaarstaan? Top! Dan is het daarna tijd om te werken aan een sterke motivatiebrief. In deze motivatiebrief moet jij namelijk vertellen waarom jij de meest geschikte kandidaat bent voor die toffe stageplek. Laat in deze motivatiebrief terugkomen wie je bent, wat voor studie je doet, welke werkervaring je hebt, wat jij aan het bedrijf kan toevoegen en waarom jij dus de ideale kandidaat bent. Als je deze punten verwerkt in een mooi lopend verhaal, beschrijf jij alle belangrijke aspecten voor een sterke motivatiebrief. Let altijd op dat je bij je CV en je motivatiebrief geen fouten maakt. Denk bijvoorbeeld aan fouten in zinsopbouw of spellingsfouten. Dit is een echte no-go. Wanneer bijvoorbeeld een recruiter dit leest, word je vaak al direct aan de kant geschoven. Het is dan ook goed om voordat je daadwerkelijk solliciteert op een stagevacature, jouw CV en motivatiebrief nog een paar keer door te lezen en te checken op fouten. Wat je ook kunt doen, is het door iemand anders laten lezen. Iemand anders heeft er weer een andere kijk op, en kan jou misschien helpen om jouw CV en motivatiebrief nog beter te maken.

Begin op tijd met solliciteren

Geschikte stageplekken zoeken is echt niet zomaar gedaan. En al helemaal niet als jij besluit dit even last-minute te doen. Als je last-minute pas aan de slag gaat met een stageplek zoeken, is de kans groot dat je weinig kans hebt op een toffe stageplek. Ga dus echt op tijd op zoek naar een stage. Misschien denk je: oh, dat komt later wel. Echter beginnen veel bedrijven al vroeg met het werven van stagiaires, dus als jij die ideale droomstage wilt bemachtigen, moet je toch echt op tijd op gaan beginnen. Dit geldt natuurlijk voor iedere soort stage, bijvoorbeeld wanneer je een stage voor vmbo, mbo, hbo, bbl of maatschappelijke stage aan het zoeken bent. Ook wanneer je heel graag een stageplek in het buitenland wilt bemachtigen, is het goed om snel te beginnen met een stage zoeken voor het buitenland. Door op tijd te beginnen met het zoeken van een stageplek, heb je meer kans om bij een leuk bedrijf terecht te komen.

Solliciteer op meerdere stagevacatures

Of je nou bezig bent met een stage zoeken voor het mbo of hbo, het is altijd goed om op meerdere stagevacatures te reageren. Meestal duurt het namelijk best een lange tijd voordat je eens wat hoort van het bedrijf over jouw sollicitatie. En het is ook niet altijd het geval dat wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek, jij uiteindelijk uitgekozen wordt. Het is dus altijd goed om meerdere sollicitaties te hebben lopen.

Tijdens een stagegesprek

Ben je uitgenodigd voor een stagegesprek bij een leuk bedrijf? Dat is natuurlijk heel fijn, maar je bent er nog niet. De stageplek is tenslotte nog niet van jou. Zorg er daarom voor dat je jezelf voor een stagegesprek goed voorbereid. Lees wat dingen over het bedrijf en de specifieke vacature, zodat je weet waar je over praat. Dit kan van pas komen tijdens het stagegesprek, want bedrijven waarderen het enorm als jij al het een en ander over het bedrijf of functie weet.

Het kan natuurlijk spannend zijn, zo’n stagegesprek. Blijf bij een stagegesprek gewoon altijd jezelf. Vertel over je vaardigheden en kwaliteiten en laat duidelijk merken dat jij die stage graag wilt. Ook is het altijd goed om vragen te stellen tijdens het gesprek, zo laat je merken dat je echt geïnteresseerd bent in de stage functie en het bedrijf.

Met deze tips kom jij al een heel eind als het gaat om het zoeken en vinden van een toffe stage. Ook als het even tegenzit met het vinden van een geschikte stage, is het goed om in je achterhoofd te houden dat je gewoon moet doorzetten. Er is tenslotte vast wel een stageplek die perfect bij jou past, je moet er alleen wel hard voor werken om deze te bemachtigen.

Plaats een reactie

Sitemap