Hoe maak je een goed CV?

Ben je bijna afgestudeerd en ben je van plan aan het werk te gaan? Dan ga je waarschijnlijk binnenkort solliciteren! Maar het is natuurlijk eerst de kunst om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Een goed CV kan je daarbij helpen. Maar hoe maak je een goed CV?

Hou het kort

Deze tip is essentieel. Maak je CV vooral niet te lang. Een CV is namelijk bedoeld om even snel door te lezen. Hoe meer reacties er op een vacature zijn binnen gekomen, hoe sneller de recruiters door de sollicitanten heen gaan. Als je cv te veel informatie bevat en te langdradig is, bestaat de kans dat je binnen een paar tellen aan de kant geschoven wordt. Vernoem alleen wat relevant is voor de opdrachtgever en schrap talloze bijbaantjes.

Opmaak voor een goed cv

Vergeet de fancy opmaak cv’s van Pinterest. Wanneer je niet solliciteert op een designersfunctie, kun je dit beter achterwege laten. Beter is het om gebruik te maken van een strakke en simpele opmaak. Om je cv persoonlijker te maken kun je een professionele foto toevoegen. Dit kan er voor zorgen dat je beter herinnerd wordt en op de ja stapel terecht komt.

Inhoud voor een goed cv

De inhoud in een cv hoort natuurlijk net zo aantrekkelijk te zijn als de opmaak. Het is belangrijk om alle vaste elementen toe te voegen zoals persoonlijke gegevens, behaalde prestaties (diploma’s), werkervaring en vaardigheden. Het is slim om de inhoud van je cv aan te passen aan de vacature. Werkervaring als een bijbaan bij de Albert Heijn of postbezorger kun je soms beter achterwegen laten.

Nog een voor de handliggende tip: maak geen spel- en typfouten! Voorkom dat je om deze reden afgewezen wordt! Wees helder en duidelijk. Laat je cv voor het versturen naar het desbetreffende bedrijf eerst nog even door een a twee mensen checken op inhoud en spelling.

Overige zaken die waarde kunnen toevoegen aan je cv:

  • Vrijwilligerswerk. Heb jij tijdens je studie vrijwilligerswerk gedaan of plaatsgenomen in verschillende commissies van jouw studentenvereniging? Dan kun je dit ook vermelden.
  • Hobby’s kunnen ook een waardevolle toevoeging zijn mits ze aan sluiten bij de functie.
  • Referenties kunnen ook zeer waardevol zijn voor jouw cv. Dit zijn uitspraken die door personen zijn gedaan die met jou samen hebben gewerkt.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap