Loonheffingskorting voor studenten

Iedereen die werkt in Nederland moet belasting betalen, inclusief jij als student. Gelukkig heb je wel recht op loonheffingskorting. Wij leggen je uit hoe het werkt en wanneer je recht hebt op loonheffingskorting voor studenten.

Wat is loonheffingskorting voor studenten?

Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting af te staan. Door loonheffingskorting is een bepaald deel van je salaris vrijgesteld voor de belasting. Hierdoor houd je meer salaris over voor eten en drinken, huur en andere uitgaven.

Een (klein) deel van je salaris afstaan aan de Belasting klinkt misschien zuur maar de overheid moet ergens het geld vandaan halen om voor oude mensen te zorgen, de stad schoon te houden en andere maatschappelijke voorzieningen op te zetten. Naast loonheffing, wordt er ook iedere maand een klein deel van je loon ingehouden voor je AOW en de Wet Langdurige Zorg (WLZ).

Wanneer is loonheffingskorting wel of niet toepasbaar?

Je kunt heffingskorting toepassen op slechts één werkgever. Als je meerdere bijbaantjes hebt kun je de loonheffingskorting het beste toepassen op het bijbaantje waar je het meeste verdiend. Bij de overige baantjes waar je geen recht hebt op korting, kun je misschien nog geld terugvragen bij de belastingaangifte in het voorjaar. Houdt dit in de gaten.

Als je gaat starten bij een nieuwe werkgever moet je aangeven of je recht hebt op loonheffingskorting. Als je bij meerdere werkgevers gebruik maakt van de korting, loop je het risico dat je het jaar erop een brief te krijgen van de Belastingdienst. Je moet het bedrag dat je extra hebt verdiend middels de loonheffingskorting dan terugbetalen. Als je dit netjes had uitgezet, had je het bedrag waarschijnlijk als nog teruggekregen bij de Belastingaangifte. Zonde dus!

Je hebt als student dus recht op loonheffingskorting bij je werkgever mits je één bijbaantje hebt. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze heffingskorting helemaal uit te zetten. Dit kun je doorgeven aan de Belastingdienst of aan je werkgever. Alle korting die je anders maandelijks uitgekeerd krijgt, spaart de Belastingdienst op en keert dit een keer per jaar uit! Je loonheffingskorting is dan een extra zakcent die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantie.

Lees ook: Slimme tips voor studenten met een studieschuld

Plaats een reactie

Sitemap