Tips voor studenten met een schuld

Sinds 1 september 2015 is de studiefinanciering afgeschaft en omgezet naar een leenstelsel. Hierdoor lopen steeds meer studenten met een schuld rond. Wij hebben een paar slimme tips voor studenten met een schuld opgesomd.

Studenten met een schuld

Het oude en het nieuwe leenstelsel

Als je nog onder het ‘oude’ leenstelsel valt, ontvang je maandelijks een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs. Als je binnen tien jaar een opleiding voltooit, wordt deze studiefinanciering omgezet in een gift.

Als je onder het ‘nieuwe’ leenstelsel valt ontvang je geen maandelijkse basisbeurs. Alles wat je van DUO ontvangt is een lening. Uitzondering op de regel zijn studenten waarvan de ouders onder het modale inkomen verdienen. Deze studenten kunnen aanspraak maken op een aanvullende beurs die niet terug betaald hoeft te worden. Een maximale aanvullende beurs is €389,16 euro per maand.

Studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen kunnen maandelijks maximaal €1037,63 euro bijlenen. Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de lening (€870,46) en het tweede deel is het collegekrediet (€167,17). Dit is bedoeld om je collegegeld van te betalen. Volgens het Nibud leent ongeveer 62% van alle studenten in Nederland.

Voor de meeste studies kun je 7 jaar studiefinanciering ‘krijgen’. De laatste 3 jaar daarvan is de maximale lening hoger. Je kunt dan €934,49 per maand lenen.

Gratis geld

Momenteel is de rente op de studieschuld 0%. Dit betekent helaas niet dat het gratis geld is. Dit horen wij vaak om ons heen, waardoor het lijkt alsof de studieschuld niet terug betaald hoeft te worden. Het is belangrijk dat studenten met een studieschuld zich realiseren dat het geld dat ze maandelijks lenen ook allemaal netjes terug betaald moet worden. Wees verstandig en reken voor jezelf uit hoeveel geld je maandelijks nodig hebt. Vul bijvoorbeeld het volgende in:

  • Huur studentenkamer: €……
  • Collegegeld: €……
  • Boodschappen: €……
  • Telefoonabonnement: €……
  • Uitgaan, sport €…..
  • Kleding €……
  • Zorg- en/of zorgverzekering €……

Als je dit netjes op een rijtje hebt, kun je jouw lening hierop aanpassen. Als blijkt dat je iedere maand 400 euro te veel leent, kun je de hoogte van je lening lager zetten. Op deze manier kun je lening zoveel mogelijk beperken.

Handen uit de mouwen

Een andere manier om de hoogte van je studieschuld zoveel mogelijk te beperken is….. werken! Voor veel studenten is het niet mogelijk om meerdere dagen per week te werken. Dat is logisch. Studeren kost veel tijd en je studie gaat nou eenmaal voor een bijbaantje. Maar tegenwoordig kun je bij veel uitzendbureaus en bedrijven heel flexibel je beschikbaarheid doorgeven. Zo kun je bijvoorbeeld in een rustige week, makkelijk een dag extra werken en als je het een keer wat drukker hebt, een dag overslaan.

Daarnaast levert werken je nog veel meer voordelen op dan alleen geld! Lees hier de 3 belangrijkste voordelen van werken tijdens je studie.

Ben je benieuwd waar je financieel nog meer mee te maken als student? Bekijk dan onze ‘financiën pagina. 

Plaats een reactie

Sitemap