Je studentenkamer verhuren via Airbnb? Dit zijn de regels!

Een woning of studentenkamer verhuren lijkt tegenwoordig een fluitje van een cent. Met een ruimte die jij tijdelijk niet gebruikt kun je een lekker zakcentje bijverdienen. Maar is dit wel zo makkelijk als het lijkt? Wij zochten uit wat de regels zijn voor het verhuren van jouw studentenkamer via Airbnb. 

Laten we beginnen met zeggen dat er aardig wat regels gelden aan het verhuren via Airbnb. Helaas is niet zo makkelijk als de meesten in eerste instantie denken. Als je de regels schendt, kan dit flinke gevolgen hebben. Hier later meer over.

Studentenkamer verhuren in jouw gemeente

De regels voor het verhuren van een studentenkamer of appartement verschillen per gemeente. Het is aan te raden om deze regels goed door te lezen en bij jezelf na te gaan of jij hier aan voldoet. Als je in de zoekmachine intypt ‘kamer verhuren Utrecht’ of ‘regels Airbnb Utrecht’ kom je waarschijnlijk de regels voor jouw gemeente tegen. De regels die in Utrecht gelden zijn bijvoorbeeld hier te vinden.

Naast de gemeentelijke regels, zijn er ook nog een aantal algemene regels. De regels die voor het verhuren via Airbnb gelden, zijn hier te vinden.

Mag het van je huisbaas?

Als je een studentenkamer huurt, heb je een huisbaas. Als je van plan bent je studentenkamer onder te verhuren via Airbnb moet je hier te allen tijde rekening mee houden. De huisbaas is namelijk de eigenaar en dus eindverantwoordelijk voor de kamer. Hij of zij moet jou toestemming geven om de kamer onder te verhuren.

In de meeste huurcontract is opgenomen dat de kamer niet zomaar onderverhuurt mag worden. De huisbaas moet hier, afgezien van het huurcontract, schriftelijk toestemming voor geven. Het is dus van belang om je huurovereenkomst goed na te kijken en te overleggen met de huurbaas.

Als je zonder toestemming je studentenkamer gaat verhuren, bestaat de kans dat je huisbaas hier op z’n zachtst gezegd niet blij mee is. Deze student uit Amsterdam werd vorig jaar zelfs uit zijn studentenkamer gezet. Als huurder pleeg je namelijk wanprestatie tegenover de huisbaas. Het is ook mogelijk dat de huisbaas de gemaakte winst om je gaat verhalen.

Waar moet je nog meer aan denken?

Als je toestemming hebt van je huisbaas om je studentenkamer om te verhuren, dien je ook rekening te houden met de volgende zaken:

  • Huisgenoten. Wat vinden zij ervan? Vinden zij het een fijn idee als zij telkens andere mensen in hun huis hebben rondlopen? Of vinden zij dit geen probleem? Bespreek dit met ze en houd hier rekening mee.
  • Duur van verhuur. In Nederland mag je maximaal 60 dagen per jaar een huis, appartement of studentenkamer verhuren via Airbnb. Dit betekent dat je ongeveer twee maanden betaalt weg kan blijven ;).
  • Sluit een inboedelverzekering af voor je spullen. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan voorkomen dat je spullen stuk of beschadigd raken tijdens het verhuren van je kamer. Tip: onderzoek of je huidige verzekering dit soort gevallen dekt. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om een extra inboedelverzekering afsluiten.
  • In sommige gevallen moet je de inkomsten die je verdiend met het verhuren opgeven bij de Belastingdienst. Dit ligt aan de duur en de hoogte van de verhuur ervan. Als je 5 keer per jaar je kamer verhuur van 1 nachtje, hoef je dit niet op te geven. Maar als je dit bijvoorbeeld 50 dagen per jaar deot, moet dit waarschijn wel. Hier vind je meer over het betalen van belasting in deze situatie.
  • In sommige gevallen moet je Toeristenbelasting afdragen. Dit verschillend echter per gemeente. Meer informatie over toeristenbelasting afdragen via Airbnb vind je hier.

Conclusie

Zoals hierboven beschreven, is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de verschillende regels. Wellicht ken je al iemand die ook een kamer of appartement verhuur via Airbnb. Vraag hoe hij of zij aan alle regels kan voldoen. Tips zijn altijd welkom toch? ;).

Lees ook: Werken in het buitenland: wat moet je regelen?

Plaats een reactie

Sitemap