Werken in het buitenland: wat moet je regelen?

Een tijdje werken in het buitenland is een ervaring die je nooit zult vergeten. Het is niet alleen goed voor je werkervaring maar ook voor je taalontwikkeling, sociale contacten en het verbreden van je horizon. Maar er moet wel het een en ander geregeld worden voor je geld kunt verdienen in het buitenland. Wij zetten de belangrijkste regels op een rij.

Werken in het buitenland als student

Als je klaar bent studeren of kiest voor een tussenjaar, kun je een tijdje in het buitenland gaan werken. De meest gehoorde redenen voor werken in het buitenland zijn “weg uit mijn vertrouwde omgeving”, “nieuwe werkervaring opbouwen” of “mijn talenkennis verbeteren”. Hele logische redenen die je allemaal tegenkomt in het buitenland.

Benodigde documenten

Om te voorkomen dat je achteraf problemen krijgt met je werkgever of land van verblijf, hebben wij een handig lijstje opgesteld met de benodigde documenten. Echter, verschil het persoon, land en werkgever welke documenten je daadwerkelijk nodig hebt. Wij hebben daarom geprobeerd een algemene lijst op te stellen:

  • Een werkvergunning en visum heb je binnen de Europese grenzen niet nodig. Als je buiten de Europese Unie wilt werken, heb je deze documenten wel nodig. Je kunt dit aanvragen bij de lokale overheid.
  • Een echte must om te checken is je zorgverzekering. Als je werkzaam bent in het buitenland, heb je in sommige gevallen geen recht meer op zorg via je huidige zorgverzekeraar. Het hangt af van de periode dat je in het buitenland verblijft. Ook is het land en/of werelddeel belangrijk. Je kunt het beste met je zorgverzekeraar overleggen wat de beste opties zijn.
  • Blijf je bij je huidige verzekeraar? Zorg dan dat je een aanvullende reisverzekering met werelddekking afsluit. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden zorg in het buitenland uit het basispakket.
  • Als je gaat solliciteren voor een baan in het buitenland is het raadzaam om je CV te vertalen. Je kunt er voor kiezen om je CV standaard in het Engels te versturen. Echter, kun je een beetje extra moeite doen en je CV vertalen naar de nationale taal van het land. Een buitenlandse werkgever kan een persoonlijke touch vaak wel waarderen.
  • Let op: als je wilt werken in Nieuw-Zeeland en/of Austratralie, heb je een working holiday visum nodig. Dit is dus een speciaal visum om te mogen werken. In Amerika heb je een Green Card nodig. Probeer deze altijd voor vertrekken te regelen.

Goed om te weten:

  • Als je minder dan een jaar in het buitenland bent, hebt je in veel gevallen wel recht op Nederlandse toeslagen.
  • Als je langer dan een jaar in het buitenland werkt, heb je geen recht meer op zorgtoeslag en huurtoeslag.
  • Als je in het buitenland werkt bouw je geen AOW op.
  • Als het niet lukt om een werkvergunning te krijgen, kun je altijd nog ergens tegen kost en inwoning gaan werken. Hier hoef je geen werkvergunning voor te hebben.

Ga altijd goed voorbereid naar het buitenland. Zoals je hierboven kunt lezen zijn er veel regeltjes waar je rekening mee moet houden.

werken in het buitenland

Voorbeelden buitenlandse banen

Skileraar

Als je een beetje van actie en koud houdt, vind je wintersporten waarschijnlijk helemaal te gek. Hoe tof is het dan om als ski- of snowboard leraar een paar maanden in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland te verblijven? Het werken op de pistes staat vaak goed op je CV, het betaalt redelijk en je pikt de taal snel op. Gemiddeld verdien je 1.200 euro per maand en in sommige gevallen is je verblijf inbegrepen.

Au pair

Als je van kinderen houdt en een beetje creatief bent, is werken als au pair wel iets voor jou. Een au pair is eigenlijk een soort oppas die bij het gezin in huis woont. Naast de zorg voor de kinderen dien je ook huishoudelijk klusjes te doen. Het salaris dat je als au pair ontvangt, is per gezin verschillend. Gemiddeld verdien je ongeveer 1.000 euro per maand incl. kost en inwoning voor 40 uur werken. Als je langere tijd in een bepaald land wilt wonen en deelt wilt uitmaken van het dagelijks leven, is au pair zijn een interessante job.

Horeca

Werken achter de bar of in de bediening is een populaire baan voor Nederlandse studenten in het buitenland. Je schroeft snel je talenkennis op en kunt waarschijnlijk veel uren maken. Helaas verdient de horeca, net als in Nederland, niet heel goed. Je moet het vaak van de fooien hebben die de gasten achterlaten.

Freelancer

Misschien heb je tijdens je studie als freelancer al kleine klusjes voor klanten gedaan. Dit kun je na je studie natuurlijk gewoon voortzetten. En dit hoeft zeker niet in Nederland. Als je genoeg hebt aan een laptop en wifi kun je in principe overal ter wereld werken. Let er wel op dat je ook nog activiteiten in Nederland blijft uitvoeren. Anders kan je namelijk uitgeschreven worden bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Op deze website lees je er meer over.

werken in het buitenland

Als je wilt tegelijkertijd wilt reizen en werken, is remote year misschien iets voor jou. Deze organisatie organiseert maandelijks reizen voor ondernemers en freelancers die de wereld willen ontdekken. Echter, zijn de kosten voor een remote year reis wel aan de hoge kant, zo’n 2.500 dollar per maand.

Lees ook: 10x geld verdienen met apps via je smartphone

Plaats een reactie

Sitemap