Studeren is de leukste tijd van je leven. Toch is het ook een periode waarbij je de waarde van geld leert kennen. Het kan zijn dat het studentenleven toch meer kosten met zich meebrengt dan je in eerste instantie had gedacht. Veel studenten lopen hierdoor een betalingsachterstand op. Wij helpen jou in deze tekst om (weer) financieel fit te worden.
Kijk waarop je kunt besparen
Bij de meeste onderwijsinstellingen betaal je tegenwoordig flink wat collegegeld. Toch zijn er genoeg zaken waarop je wel kunt besparen. Neem bijvoorbeeld schoolboeken. Als je deze nieuw koopt, ben je vaak een flink bedrag kwijt. Kijk daarom eens of je ze tweedehands kunt kopen. Studenten die gestopt zijn met de opleiding of deze reeds afgerond hebben, bieden hun studieboeken regelmatig te koop aan. Op deze manier krijgen zij er nog wat geld voor. Ook voor jou heeft dit voordelen, want je geeft minder uit aan de boeken.
Een andere manier om geld te besparen is door te kijken naar jouw zorgverzekering. Veel studenten betalen namelijk onnodig veel premie. Vergelijk jouw zorgverzekering daarom eens met andere verzekeringen om te bepalen of je hierop kunt besparen. Je kunt eventueel ook jouw eigen risico verhogen. Verhoog je deze tot het maximum van 885 euro? Dan bespaar je al snel een paar tientjes per maand. Sommige studenten durven deze gok niet te nemen. Geldt dit ook voor jou? Sluit dan een studenten zorgverzekering af. Met zo’n verzekering krijg je vaak korting op jouw premie en dat scheelt jou ook al snel een leuk bedrag per maand.
Kies de juiste huisvesting
Als student kun je ervoor kiezen om op kamers te gaan. Er wordt geroepen dat dit dé manier is om alles uit het studentenleven te halen. Toch is de huurprijs van een studentenkamer in sommige steden erg prijzig. Hierdoor kunnen de vaste lasten flink oplopen, terwijl het collegegeld vaak al duur genoeg is. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) biedt jou daarom de helpende hand. Je kunt hier als student namelijk geld lenen tegen een gunstige rente. Desondanks moet je geleend geld altijd terug te betalen, dus probeer zoveel mogelijk met eigen geld te betalen.
Wil je geen geld lenen en is de opleiding met het openbaar vervoer prima te doen? Dan hoef je natuurlijk niet per se te verhuizen vanwege je studie. Als student heb je namelijk ook recht op een studentenreisproduct. Met deze OV-kaart kan je gratis (in het weekend of doordeweeks) reizen door heel Nederland. Kies dus de huisvesting die het beste bij jouw financiële situatie past.
Zorg voor bewustwording
Pas als je alles zelf moet betalen kom je achter de waarde van geld. Vaak komt dit besef als het geld er harder uitgaat dan dat het binnenkomt. Als dit bij jou ook het geval is, ben je niet financieel fit. Om jouw financiën (weer) op de rit te krijgen, moet je allereerst zorgen voor bewustwording. Dit doe je door jouw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Wanneer je dit enige tijd doet, word jij je bewust van de waarde van geld. Hierdoor let je voortaan waarschijnlijk beter op jouw uitgaven en dat zorgt er automatisch voor dat jouw financiële situatie verbetert.
Dit is een samenwerking met Zilveren Kruis