Nieuwe studie starten: wat komt er allemaal bij kijken?

Ga jij een nieuwe studie starten? Leuk! Maar voordat je echt met een nieuwe studie kunt beginnen, dienen er nog wel een aantal zaken geregeld te worden. Wat dan precies? Geen zorgen, wij helpen jou op weg. Zo kun jij zo snel mogelijk de studieboeken induiken.

Op tijd inschrijven om je nieuwe studie te starten

Het klinkt natuurlijk logisch, maar als je wilt deelnemen aan een nieuwe studie moet je jezelf hier op tijd voor inschrijven. Het is dus van groot belang dat jij rekening houdt met de deadline voor deze inschrijving. Wil je een Mbo-opleiding volgen? Dan moet je ervoor zorgen dat je voor uiterlijk 1 april van het nieuwe studiejaar ingeschreven bent. Kies je voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan kun je jezelf meestal tot uiterlijk 1 mei aanmelden. Echter kan het voorkomen dat enkele opleidingen een andere aanmelddeadline hebben, dus dit dien je zelf actief in de gaten te houden. Wil je jezelf inschrijven voor een opleiding met een maximaal aantal plaatsen (numerus fixus)? Dan is de deadline 15 januari.

Ben je te laat met inschrijven? Dit kan grote consequenties hebben. Je kan in sommige gevallen dan zelfs geweigerd worden voor de opleiding. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Houd de deadline voor de inschrijving van jouw opleiding dan ook goed in de gaten, want het zou ontzettend jammer zijn als je door het missen van een deadline niet kan beginnen aan je nieuwe studie.

Aanvragen studentenreisproduct

Een hele belangrijke stap om te regelen voordat je begint aan je nieuwe studie is het aanvragen van je studentenreisproduct. Hiermee kun je namelijk als student gratis of met korting reizen. Je kunt hierbij kiezen voor een week-of weekendabonnement. Met een weekabonnement reis je doordeweeks gratis en met een weekendabonnement reis je in het weekend gratis. Het is belangrijk dat je het studentenreisproduct op tijd regelt, zodat je direct bij het starten van je nieuwe studie gebruik kunt maken van het studentenreisproduct. Om dit product aan te vragen, is het nodig om studiefinanciering aan te vragen bij DUO en je studentenreisproduct te koppelen aan je persoonlijke OV-chipkaart.

Financiering nieuwe studie starten

Collegegeld, studieboeken, huur voor je studentenkamer en de daarbij behorende vaste lasten: als student is het een zware opgave om dit zomaar even te kunnen financieren. Bij een nieuwe studie starten komt dan ook veel kijken. Als je aan een nieuwe studie gaat beginnen maar je het niet gaat redden met je geld, kun je geld lenen. Je kunt een lening zelfs laten afstemmen op jouw persoonlijke situatie aan de hand van een persoonlijke lening met rente. Door geld te lenen kun je jouw studententijd goed doorkomen en hoef je jezelf niet constant druk te maken over dat je geld tekortkomt. Je kunt een lening over een lange periode van tijd weer terugbetalen.

Studentenkamer zoeken

Ga je op kamers? Dan staat jou nog een hele belangrijke taak te doen: een studentenkamer zoeken. En dat is niet altijd makkelijk, want er zijn ontzettend veel studenten die in de populaire studentensteden op kamers willen. Ga hier dus op tijd mee aan de slag, want het kan best lang duren voordat jij een geschikte kamer hebt gevonden. Als je uiteindelijk een kamer hebt gevonden, moet de verhuizing ook nog gebeuren. Al met al kan dit vrij lang duren. Om helemaal gesetteld te zijn voordat je begint met je nieuwe studie, moet je dus snel aan de slag!

Studieboeken kopen voor je nieuwe studie

Studieboeken kopen voor je nieuwe studie

Aan het begin van je nieuwe studiejaar krijg je een boekenlijst met daarop alle boeken die je volgens de opleiding nodig hebt voor het eerste jaar. Als je al deze boeken even moet aanschaffen, ben je een hoop geld kwijt. Studieboeken zijn tegenwoordig namelijk zeker niet goedkoop. Kijk daarom goed of je boeken kunt overnemen van bijvoorbeeld iemand uit het tweede studiejaar, of kijk of je de boeken ergens tweedehands kunt bestellen. Zo ben je namelijk en stuk goedkoper uit. Het zou toch zonde zijn om heel veel geld te betalen voor studieboeken die je waarschijnlijk niet allemaal gaat gebruiken of na één studiejaar alweer weg kunnen?

Uiteraard zijn er nog enkele andere zaken waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe studie gaat starten. Bij het volgen van deze stappen ben je echter al een eind op weg!

Plaats een reactie

Sitemap