Hoe je een goede balans kunt vinden tussen studeren en werken

Ben je aan het studeren, maar vind je het ook belangrijk om geld te verdienen? Dan is het goed om werk en studie te combineren. Dit kan echter een flinke uitdaging zijn, want je wilt niet dat het ene ten koste gaat van het andere. Er zijn een aantal strategieën die je kunt gebruiken om niet in de knoop te komen en bij zowel je studie als je werk goed te blijven presteren. Benieuwd hoe je een goede balans vindt tussen studeren en werken? Wij delen hieronder een aantal praktische tips!

Stel duidelijke doelen op

Studeren en werken combineren is niet altijd eenvoudig. Om het toch haalbaar te maken voor jezelf, is het een handige tip om te beginnen met het opstellen van doelen. Doe dat voor zowel je studie als je werk. Wat wil je bereiken met je studie en wat met je werk? Het is ook belangrijk om prioriteiten te stellen als je doelen aan het opstellen bent. Houd je de doelen in gedachten als je aan het studeren of aan het werken bent, dan weet je waar je het voor doet. 

Zorg dat je je doelen dan ook goed bijhoudt, zodat je weet of je op de goede weg bent of niet. Als je het niet meer eens bent met de doelen of al een bepaald doel behaald hebt in de tussentijd, dan is het slim om de doelen soms aan te passen.

Plan realistisch

Wil je werken en studeren combineren zonder problemen? Dan is het belangrijk om een realistische planning te maken. Plan je realistisch, dan is het mogelijk om een goede balans te vinden tussen je studie en werk. Maak een planning waarin je je studietijd en werkuren opneemt. Om niet in de knoop te komen, is het een aanrader om bepaalde uren of dagen te blokken voor je studie. Zo weet je zeker dat je daar tijd aan besteedt en niet alleen maar aan het werk bent. Probeer je ook echt aan de planning te houden, zodat je het overzicht houdt en goed weet hoeveel tijd je aan je studie en hoeveel tijd je aan je werk besteedt.

Houd je werkgever op de hoogte

Je moet problemen met je werkgever natuurlijk zien te voorkomen omdat je nog aan het studeren bent. Het is daarom belangrijk om je werkgever goed op de hoogte te houden van wat je aan het doen bent. Als je open bent in je communicatie en vertelt wanneer je tijd nodig hebt voor je studie, zal je werkgever daar vast begrip voor hebben. Het is altijd handig om aan te geven dat het aantal uren dat je werkt, afhankelijk is van je studie-uren. Doe je dat, dan kan jouw werkgever daar flexibel mee omgaan en ontstaan er niet zomaar vervelende problemen. Blijf daarom open communiceren met elkaar, zodat je misverstanden op de werkvloer kunt voorkomen.

Probeer afleiding zoveel mogelijk te voorkomen

Als je al een druk leven hebt waarin je een opleiding aan het combineren bent met werk, is het belangrijk om afleiding zoveel mogelijk te voorkomen. Hoe meer afleiding je hebt, hoe minder efficiënt je je werk uitvoert. Zowel bij je studie als bij je werk is het verstandig om zo gefocust mogelijk te blijven de hele tijd. Hoe meer gefocust je bent, hoe meer taken je af kunt vinken. Leer daarom om prioriteiten te stellen. Afleiding moet je zoveel mogelijk zien te vermijden. Leg niet je telefoon naast je neer als je aan het studeren of het werken bent, want dan is de kans groot dat je vaak afgeleid bent. Probeer vervelende achtergrondgeluiden ook te dempen als je daar last van hebt. Hoe minder afleiding je hebt, hoe beter het is voor de resultaten.

Creëer een fijn thuiskantoor

Studeer je altijd thuis? Dan is een fijn thuiskantoor hebben een fijne bijkomstigheid. Het kan overigens ook voorkomen dat je zo nu en dan vanuit huis werkt. Ook dan is het belangrijk om te beschikken over een ruimte waar je goed te werk kunt gaan. Met een thuiskantoor maak je dat mogelijk. Ga niet aan de eettafel zitten om te studeren of te werken, want dat werkt vaak niet. Met een eigen thuiskantoor heb je een aparte ruimte om je werk uit te voeren. Bovendien ben je dan minder snel afgeleid. Om optimaal te presteren is het wel een aanrader om de ruimte te voorzien van comfortabele meubels en voldoende licht.

De combinatie van werken en studeren zal lang niet altijd makkelijk zijn. Als je studeren belangrijk vindt, maar ook waarde hecht aan geld verdienen, is het toch belangrijk om de juiste balans te vinden. Deze tips hierboven helpen je erbij om studie en werk beter met elkaar te combineren. Probeer deze dus zeker uit!

Plaats een reactie

Sitemap