Voordelen van werken naast je studie

Ben je momenteel aan het studeren of ben je dat van plan en zou je daarnaast ook graag werken? Dan kun je overwegen om een bijbaan te zoeken. Als je nog geen studie volgt en een opleiding zoekt, kun je er daarnaast voor kiezen om een BBL-opleiding te volgen. In dat geval kies je voor de combinatie van werken en leren. Wat de grootste voordelen zijn van werken naast je studie? Wij sommen er hieronder een aantal voor je op.

Geld verdienen

Een van de grootste voordelen van een baan naast je studie, is natuurlijk het feit dat je geld gaat verdienen. Werk je niet als student en komen er dus geen inkomsten binnen, dan is het mogelijk lastig om rond te komen met een studentenbudget.

Vooral als je als student op kamers bent of wilt gaan, is het eigenlijk wel een must om geld te verdienen. Anders wordt het tenslotte lastig om je huur, boodschappen en drankjes bij het uitgaan te betalen. Kies je ervoor om te werken naast je studie, dan verdien je geld en kun je leuke dingen blijven doen die bij het studentenleven horen.

Je doet ervaring op

Heb je een bijbaan naast je studie, dan heeft dat ook als voordeel dat je de kans krijgt om ervaring op te doen. Zeker als je een bijbaan hebt gevonden die aansluit bij je studie. Als dat het geval is, bouw je al aan een carrière terwijl je nog aan het studeren bent. Je doet belangrijke vaardigheden en competenties op die van belang zijn voor je vakgebied en waar je in je verdere loopbaan nog profijt van hebt. 

Daarnaast heb je mogelijk een streepje voor op andere sollicitanten wanneer je al over relevante kennis en ervaring beschikt. Ga je na je afstuderen solliciteren op een functie in je vakgebied, dan maak je daar sowieso een goede indruk mee.

Ontdekken wat je wel en niet leuk vindt

Heb je een bijbaan gevonden in je vakgebied? Dan ga je waarschijnlijk diverse soorten werkzaamheden uitvoeren. Als je werkt naast je studie, kom je er dan ook achter wat je wel en niet leuk vindt om te doen. Heb je een vakgebied waarin je meerdere richtingen op kunt, dan is het al handig om te weten waar je interesses echt liggen als je nog studeert. 

Het kan dan ook geen kwaad om meerdere bijbanen in je studentenperiode uit te proberen, zodat je een kijkje in verschillende keukens kunt nemen. Zo heb je na het afstuderen een beter beeld van welke kant je echt op wilt.

Kans om een netwerk op te bouwen

Een ander voordeel van aan het werk naast je studie, is dat je de kans krijgt om een netwerk op te bouwen. Dat doe je al op je opleiding zelf, maar ook bij je werk leer je nieuwe mensen kennen. Je breidt je netwerk uit en dat komt in je verdere loopbaan vaak nog goed van pas. Wie weet helpt iemand uit je netwerk je later wel bij het vinden van een passende functie. 

Je kennis bijspijkeren

Nog een reden om te gaan werken naast je studie, is omdat je je kennis kunt bijspijkeren. En hoe meer kennis je hebt in je vakgebied, hoe beter dat is. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden, kwaliteiten en competenties. Werken naast het studeren is dan in veel gevallen ook leerzaam. Bij ieder bedrijf valt wel iets te leren, of je nu al werkt in je vakgebied of niet. 

Voordelen van een opleiding naast je baan

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk, dat je graag een opleiding wilt hebben naast je werk. Als je al een tijdje aan het werk bent maar toch graag nog zou studeren, is het goed om daar gewoon voor te gaan. Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. 

Als je het ziet zitten om te studeren naast je baan, is het goed om naar een passende studie te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een thuisstudie, maar ook aan een studie in deeltijd. De voordelen van een opleiding naast je baan is dat je nieuwe kennis opdoet en daardoor eventueel kunt doorgroeien. Bovendien blijf je gewoon geld verdienen en hoef je niet je hele baan op te zeggen om een studie te volgen.

Kortom: zowel werken naast je studie als een opleiding naast je baan heeft diverse voordelen. Ben je nog student, dan is het een aanrader om werk te zoeken dat aansluit bij de opleiding die je volgt. Doe je dat, dan biedt jou dat een hoop mooie voordelen waar je later ook nog profijt van hebt. Zoek naar iets in je vakgebied en uiteraard iets dat aansluit bij je wensen.

Plaats een reactie

Sitemap