Gratis studeren in Scandinavië

In Nederland wordt het onderwijs alsmaar duurder. Ieder jaar worden er weer een paar tientjes bij het collegegeld op gedrukt. Kijk daarom eens naar de mogelijkheden voor studeren in het buitenland. In Scandinavische landen bijvoorbeeld biedt de overheid voor iedereen gratis onderwijs! Wij vertellen je de voor- en nadelen van studeren in Scandinavië! 

Gratis onderwijs in het fundament van de samenleving in het hoge noorden. Iedereen verdient een kans om zich te ontwikkelen. Hier zijn wij het roerend mee eens! Wij Nederlanders kunnen namelijk ook gebruik maken van het gratis onderwijssysteem in de Scandinavische landen. Echter, geldt dit niet voor Noorwegen. Noorwegen is namelijk niet aangesloten bij de EU. Finland, Denemarken en Zweden wel.

Voordelen studeren in Scandinavië

  • Het grootste voordeel is natuurlijk dat je geen collegegeld hoeft te betalen. Je moet echter nog wel je studieboeken en een klein bedrag aan administratie kosten betalen. Gratis studeren geldt alleen voor alle publieke hogescholen en universiteiten. Particuliere instellingen vallen hier niet onder. Zoek dus vóór je je inschrijft even uit of het om een particuliere of publieke instelling gaat.
  • Mensen uit Scandinavië spreken over het algemeen erg goed Engels! Je zult dus weinig last van communicatieproblemen hebben. En wanneer je (nog) geen ster in de Engelse taal bent, zul je dat hier snel genoeg leren.
  • Het niveau voor studies in Scandinavische landen is ongeveer gelijk aan dat van Nederland. Uit onderzoek blijkt dat je met een Scandinavisch diploma een goed en betrouwbaar papiertje in handen hebt wat overal ter wereld erkent wordt.
  • Iedere HBO en WO student in Nederland heeft recht op gratis reizen door Nederland. Een OV-kaart kun je wanneer je in het buitenland zit natuurlijk niet gebruiken. Je kunt hier een maandelijkse vergoeding van 90 euro voor aanvragen. Je hebt recht op vijf jaar OV dus dat is ongeveer 5.400 euro. Leuk meegenomen!

Nadelen gratis studeren in Scandinavië

  • Levensonderhoud in bijvoorbeeld Stockholm, Bergen en Kopenhagen is echter wel een stuk duurder dan in Nederland en in het zuiden van Europa. Niet alleen huisvestiging en luxe producten zijn duurder maar ook levensmiddelen. Dit komt door de hoge accijnzen op de producten. Natuurlijk bepaal je helemaal zelf hoeveel geld je uit gaat geven. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.
  • De vliegtickets naar Finland, Zweden of Denemarken meestal niet echt goedkoop. Hierdoor ga je waarschijnlijk minder snel huis en komen er minder snel mensen op bezoek. Dit is waarschijnlijk ook een afweging die je moet meenemen in je besluit om naar Scandinavië te gaan.
  • Nog een dingetje dat sommige studenten waarschijnlijk een nadeel vinden is dat master studies meestal twee jaar in plaats van één jaar duren. Wanneer je de studie in Nederland volgt, ben je dus één jaar eerder klaar dan wanneer je in één van de Scandinavische studeert. Maar misschien is je diploma door de langere studie tijd juist nog wel meer waard ;).

Lees ook: 50 bespaartips waardoor jij vandaag eindelijk veel geld overhoudt

Plaats een reactie

Sitemap