50 bespaartips waardoor jij vandaag eindelijk veel geld overhoudt

Bespaartips zijn voor iedereen handig…toch? Wij van Slimme centen voor studenten willen je graag helpen om jouw dure studentenleven draaglijk te maken. Met de gedachte dat de nieuwe generatie tegenwoordig al geen studiefinanciering meer krijgt is het immers aanpoten! Maar met deze bespaartips kan jij toch leven als god in Frankrijk!

Bespaartips: 1 tot en met 25

1. Probeer niet voor één keer te koken

Onze eerste bespaartip is: eet met huisgenoten of kook voor meerdere dagen. Dit kan je 2 á 3 dagen in de koelkast bewaren. In diepvries kun je dit zelfs nog een stuk langer bewaren, waardoor je flink kan bezuinigen! Bekijk hier hoe je kliekjes het beste bewaard.

2. Neem zelf lunch mee naar colleges

Elke dag een broodje in de kantine voor 3 á 4 euro lijkt weinig maar maandelijks loopt dit al gauw op tot een bedrag van 80 euro per maand! Ja, je moet dat heerlijke pistoletje gezond laten staan. Maar eerlijk: je kan zelf ook best lekkere sandwiches maken…toch?

3. Neem eten mee van thuis-thuis

Af en toe een pak rijst, pasta of wraps meenemen van thuis-thuis, scheelt toch weer! Ook kan je je moeder best even lief aankijken als ze nog een restje heeft staan! Niet verkeerd toch? Een handige tip is om een bakje van de Chinees te gebruiken: deze zijn erg stevig en gemakkelijk.

4. Koop producten met een 35% sticker bij de Albert Heijn.

Vaak zijn deze producten nog wel 1 á 2 dagen langer goed dan de houdbaarheidsdatum. Maar als ze nog in de schappen liggen, kan je ze sowieso dezelfde dag nog eten! Bekijk hier producten die je na de houdbaarheidsdatum nog prima kunt eten.

5. Koop alleen bier uit de aanbieding

Onze vijfde bespaartip alweer: de supermarkt heeft iedere week een ander soort bier in de aanbieding. Koop daarom alleen nog bier in de aanbieding, dat scheelt zo weer een paar euro per krat. En vergeet de lege kratjes niet weer in te leveren!

6. Koop goedkoop groente en fruit

Bij goedkope buitenlandse winkeltjes of op markt verkopen ze groente en fruit vaak voor de helft minder dan in de supermarkt. Wel even goed opletten dat je de goede kwaliteit koopt. Soms kunnen ze namelijk nog wel eens van slechte kwaliteit zijn. Waakzaam zijn dus!

7. Kijk eens iets vaker naar de onderste vakken.

Een stuk goedkoper en vaak net zo goed als de A-merken! De basic pasta en rijst van de supermarkten zijn zo slecht nog niet!

8. Download de reclamefolder app

Met deze app check gemakkelijk waar je goedkope boodschappen haalt! Het is een makkelijke bespaartip waar je veel geld mee kunt besparen! Ook al open je de app maar 1 keer per week, toch kan je er behoorlijk wat mee besparen!

9. Struin de veiling- en dealsites af

Dagje weg? Bezoek eerst veiling- en dealsites voordat je de volle prijs voor een entreekaartje betaald. Bekende veiling- en dealsites zijn groupon of iBood. Bekijk hier hoe veilingsites in z’n werk gaan. Zo ben je ze altijd te slim af!

10. Slim kiezen

Opzoek naar een nieuwe smartphone, laptop of tablet? Koop niet meteen bij de eerste de beste aanbieder. Vergelijk producten op vergelijkingssites zodat je zeker weet dat je niet te veel betaald!

11. Maak gebruik van cashbackxl.nl

Wanneer je iets deze site naar een andere site gaat en daar iets koopt, krijg je een percentage van het aankoopbedrag teruggestort. Vooral bij grote uitgaven zoals een vakantie kun je aardig wat besparen!

12. Boek hotel en reis apart

Dit is vaak goedkoper! En zorg ervoor dat je altijd in incognito modus boekt.

13. Slim boeken

Bekijk hier hoe je goedkoop vliegtickets boekt!

14. Kleding kopen

Bij het kopen van kleding kun je ook weer gebruik maken van www.cashbackxl.nl. Hier krijg je een deel van je aankoopbedrag terug. Dit is vaak tussen de 5% en 10%.

15. Koop eens vintage

Kijk een op tweedehands websites zoals Unitedwardrobe of Marktplaats naar kleding. Gloed nieuwe shirtjes, broeken en sneakers worden hier voor een prikkie verkocht.

16. Eerste repareren dan nieuw kopen

Koop niet meteen iets nieuws wanneer iets kapot is. Wie weet kan je moeder of je oma het nog repareren.

17. Koop tweedehands studieboeken

Studieboeken kun je een stuk goedkope kopen via Marktplaats, Studystore of Bol.com. Vaak zijn ze amper gebruikt en lijkt ze sprekend op de nieuwste versie.

18. En verkoop ze weer

Heb je je (studie)boeken niet meer nodig? Verkoop ze dan op dezelfde manier als hierboven beschreven!

19. Verkoop samenvattingen

Heb je een goede samenvatting geschreven? Verkoop ze en verdien een zakcentje bij.

20. Maak gebruik van je studentenstatus

Maak altijd gebruik van studentenkorting in restaurants, bij het afsluiten van een zorgverzekering of in kledingwinkels.

21. Je zorgverzekering afsluiten

Vergelijk voor het afsluiten van een zorgverzekering alle aanbieders die voor jou interessant zijn. Betaal niet voor zorg die je niet nodig bent. Het kan bijvoorbeeld goedkoper zijn om je tandartsbezoekjes zelf te betalen en hier geen verzekering voor aan te schaffen.

22. Houd je uitgaven bij

Houd een lijstje bij met jouw wekelijkse/maandelijkse uitgaven. Op deze manier ben je bewust van alle uitgaven die je doet en zul je op den duur minder uitgaven.

23. Goedkoop reizen

Reis goedkoop met de FlixBus of Eurolines in plaats van met het vliegtuig of trein.

24. Spullen uitlenen

Leen spullen uit die je niet meer of zelden gebruikt. Hier kun je weer iets mee verdienen! Kijk bijvoorbeeld eens op Peerby.com.

25. Vraag huurtoeslag aan

Heb je een eigen voordeur en een eigen postadres? Dan heb je recht op huurtoeslag!

Bespaartips: 26 tot en met 50

Je hebt de eerste 25 bespaartips gehad. Denk je dat je al eventjes vooruit kan? Mooi! Nog niet overtuigd? Dan hebben we hieronder de lijst van 26 tot en met 50!

26. Verlaag je huur!

Huh hoe dan? Heb je het idee dat je de veel huur betaald? Laat de huurcommissie langs komen. Deze commissie kan de huurbaas dwingen de huur te verlagen!

27. Goedkope overnachtingen boeken

Maak gebruik van Airbnb. Voor een paar tientjes zit je midden in het centrum van een grote stad!

28. Goedkoop studeren in het buitenland

Grijp de kans en ga gratis studeren in Scandinavië! Bekijk hier de mogelijkheden. België biedt ook een goedkoop alternatief voor Nederlandse studenten.

29. Bespaar op drank

Ga een beetje op tijd de stad in en loop alle piek-uren!

30. Stap over naar een sim-only abonnement

Is abonnement + smartphone afgelopen en is de smartphone nog in prima staat? Kies dan voor een sim-only abonnement. Dat scheelt je weer 25 a 30 euro in de maand.

31. Verhuur je kamer onder

Ga je een tijdje op reis of stage lopen in het buitenland? Dan kun je kamer in de meeste gevallen onderhuren! Handig en het dekt meteen de kosten.

32. Ga goedkoop uit eten

Scoor een compleet menu bij Ikea voor nog geen vijf euro!

33. Probeer te besparen op snacken

Neem zelf voldoende eten mee naar college zodat je de vele verleidingen makkelijker kunt weerstaan.

34. Verdien bij als huiswerkbegeleider

Bij huiswerkinstituten zijn regelmatig opzoek naar studenten. Je hebt leuk contact met leerlingen tussen de 12 en 18 jaar en leert er zelf ook nog iets van!

35. Meld je aan als medisch testpersoon

Binnen een paar dagen kun je met gemak 600 / 700 euro verdienen. Bekijk hier hoe het werkt.

36. Stop met roken

Scheelt je zo 150 euro in de maand!

37. Sport gratis

Doe mee met YouTube filmpjes zoals de 7 minute workout en Blogilates Cassie. Tip: wist je dat 1x in de drie maanden ‘proef’ kun sporten bij Fit For Free?

38. Vermijd avondwinkels

Daar worden de prijzen met gemak verdubbeld.

39. Bezoek gratis festivals

Download de I’M app en win gratis festivaltickets. In grote steden worden ook regelmatig gratis festivals georganiseerd. Zeker de moeite waard om eens de bezoeken en je houd je geld in je zak (of geeft het uit aan drankje ;)).

40. Stel een wekelijks budget vast

Probeer iedere week een vast bedrag uit te geven aan boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging en uitgaan. Door je hier aan de houden wordt je bewust van je uitgaven en zul je minder geld uitgeven aan onnodig dingen.

41. Gebruik ‘Wie Betaalt Wat’

Zet alle huishoudelijke uitgaven in deze app. Op deze manier ontstaan er geen misverstanden over wat je precies aan wie verschuldigd bent.

42. Tweede studie

Soms is het voordeliger om alvast aan een vervolgstudie te beginnen terwijl je nog bezig met je eerste studie. Meer info? Hier lees je er meer over.

43. Huur anti-kraak

Vind je een studentenkamer van 10 m2 voor 350 euro per maand te klein en te duur? Dan is anti-kraak misschien iets voor jou. Soms heb je een heel klaslokaal voor jezelf voor max. 200 euro per maand!

44. Gratis eten

Een van de beste bespaartips! Gratis eten kun je door middel van cashbackacties. Je koopt een product in de winkel, maakt een foto van de kassabon en krijg het aankoopbedrag teruggestort op je rekening. Kijk eens op Gratis.nl of Scoupy.nl.

45. Verzekering op naam van je ouders

Eerste auto kopen? Dan kan het goedkoper zijn om je verzekering op naam van je ouders te zetten. De premie voor jongvolwassenen is namelijk een stuk hoger dan voor volwassenen. Meer info vind je hier.

46. Slim combineren

Wanneer je met meerdere mensen woont is het slim om te bekijken hoe jullie samen kunnen besparen. Televisie en internet bijvoorbeeld kun je vaak combineren waardoor het maandelijks goedkoper wordt.

47. Doe geen boodschappen met een lege maag

Een gouden tip die soms wat moeilijk te praktiseren is. Maar wanneer je gaat winkelen met een lege maag, kom je waarschijnlijk met veel meer eten thuis dan nodig is!

48. Maak een boodschappenlijstje

Maak voor je naar de super gaat een boodschappenlijstje. Zo heb je een overzichtje en weet je wat je nog in huis hebt.

49. Doe een kledingruil

Deze tip is misschien iets geschikter voor meiden dan voor jongens ;). Organiseer onderling een kledingruil met je vriendinnen en claim leuke kleding die je vriendinnen toch nooit meer dragen. Handig! en gratuuus.

50 Abonneer op gratis afhaal groepen

Vooral wanneer je nog opzoek bent naar enkele items voor je studentenkamer kan het handig zijn om je te abonneren op deze groepen. Iedere stad kent er wel een aantal. Het grootste gedeelte dat er op verschijnt is prut, maar af en toe komt er gegarandeerd een pareltje voorbij. Goed opletten dus!

Klaar om te besparen!? Dat denk ik wel!

Met deze bespaartips ben jij klaar om je studentenleven meer kleur te geven! Nee, je hebt niet al te veel geld. Maar met onze tips kan je in ieder geval even vooruit! Je zult merken dat je al een hoop geld kan besparen als je (enkele van) deze tips in je dagelijkse leven gaat toepassen! Waar wacht je nog op ;)?

Sitemap