Goedkoop internet voor je studentenkamer: let op deze zaken!

Als je op kamers gaat, ga je vanzelf wat Spartaanser leven dan je gewend was. Je leeft op een kleine ruimte en hebt niet veel geld, dus je moet wel. Zeker als je ook nog leuke dingen wilt kunnen doen met vrienden. Zonder internet op je kamer is er echter geen leven mogelijk in deze tijd, al was het alleen al omdat je het voor je studie nodig hebt. Als je daar zelf voor moet zorgen, dan ga je uiteraard op zoek naar goedkoop internet. We bespreken een aantal zaken waar je op moet letten als je het afsluiten van een abonnement voor goedkoop internet overweegt.

Contractduur

Je doet er verstandig aan om een internetabonnement te nemen met een zo kort mogelijke looptijd. Je weet immers niet wat de toekomst brengt. Die is voor een student vaak een stuk minder berekenbaar dan voor iemand die gesetteld is in een woning en het werkende leven. Misschien verhuis je wel over niet al te lange tijd naar een betere kamer waar al internet is. Misschien stop je wel met je studie. Misschien krijg je huisgenoten die de verbinding met je willen delen. Het is handig om zo flexibel mogelijk te kunnen blijven. Ga dus op zoek naar een internetabonnement waar je zo kort mogelijk aan vastzit. Na de looptijd blijft het abonnement immers gewoon doorlopen en is het maandelijks opzegbaar.

DSL-internet

Als je op zoek gaat naar goedkoop internet, kom je in de regel uit bij aanbiedingen voor DSL-internet, oftewel internet via de telefoonlijn. Dat is de oudste techniek die nog in gebruik heeft en kent enkele belangrijke beperkingen. Ten eerste in snelheid: de maximale snelheden van DSL-internet overstijgen 80 Mbps niet en vaak is er wat op jouw adres mogelijk is door de afstand tot de wijkcentrale nog een stuk lager dan dat. Daarnaast is DSL-internet het minst stabiele type internetverbinding. Natuurlijk kun je niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en heb je als student met een budget te maken. Niets mis met goedkoop internet, maar besef wel wat je ervoor krijgt.

Voldoende snelheid voor je wensen?

Voordat je de knoop doorhakt en voor goedkoop DSL-internet gaat, is het belangrijk om eerst goed op een rijtje te zetten wat je wilt kunnen doen met je internetverbinding. Wil je alleen wat kunnen streamen en surfen? Dan is DSL-internet met zo’n (daadwerkelijk haalbare) 25 Mbps voldoende. Maar als je online wilt gamen, en zeker als het om grafisch zware games gaat, is DSL-internet in zijn geheel onvoldoende. Het is belangrijk om dat te beseffen als je niet grote frustraties wilt aanlopen bij het gebruik van je internetverbinding. Wil je dus meer dan gewoon licht gebruik, wees dan bereid er ook meer voor uit te geven om te krijgen wat je nodig hebt.

Delen met anderen

Ga je je internetabonnement delen met anderen in het gebouw waar je woont? Het is fijn om de kosten te kunnen delen, maar besef wel dat er dan meer gebruikers aan dezelfde internetverbinding trekken. Daar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van het abonnement. Iedereen moet immers tegelijkertijd gebruik van het internet kunnen maken. Als het ook om lichte gebruikers gaat, is 20 Mbps extra per gebruiker voldoende. Zit er een gamer bij, dan kun je toch echt beter nadenken over kabelinternet of bij voorkeur zelfs glasvezelinternet. Wellicht is dat nog betaalbaar als je samen de kosten kunt delen.

Zeker als je in je eentje opdraait voor je internetabonnement, kun je als student waarschijnlijk niet op de eerste rang zitten. Daar moet je je in schikken, want het studentenleven is nu eenmaal geen luxe leventje. Maar zorg er wel voor dat je in ieder geval krijgt wat je nodig hebt. Goed internet is te belangrijk om er achteloos mee om te gaan. Zeker ook omdat het je geld gaat kosten!

Plaats een reactie

Sitemap