Ga je studeren? Dit moet je weten over de studiefinanciering!

Als student is het vaak lastig om rond te komen. Daarom kun je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) studiefinanciering aanvragen om je studie en levensonderhoud te bekostigen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de studiefinanciering.

Recht op studiefinanciering

Niet alle studenten hebben recht op studiefinanciering. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om stufie te ontvangen. Ten eerste moet je, op het moment dat de studiefinanciering ingaat, jonger zijn dan 30 jaar. Als mbo-student moet je ouder zijn dan 18 jaar. Voor hbo- en wo-studenten geldt geen minimumleeftijd.
Je hebt alleen recht op studiefinanciering als je een voltijdse of duale opleiding van minimaal 1 jaar volgt aan een hogeschool of universiteit, of als je een voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL) van minimaal 1 jaar volgt. Daarnaast moet je de Nederlandse nationaliteit hebben, of voldoen aan de voorwaarden die DUO stelt aan studenten met een niet- Nederlandse nationaliteit. Je kunt alleen studiefinanciering aanvragen als je het maximale recht op de vergoeding nog niet hebt verbruikt. Waar je recht op hebt, verschilt per opleidingsniveau.

Studiefinanciering hbo- en wo

Hbo- en wo-studenten krijgen sinds 1 september 2015 géén basisbeurs meer. In plaats daarvan krijg je als hbo- of wo-student een studievoorschot: een lening die je na de studie moet terugbetalen. Daarnaast kun je extra geld lenen om je collegegeld te betalen, deze lening wordt het collegekrediet genoemd. De hoogte van het collegekrediet is gebaseerd op de wettelijke hoogte van het collegegeld.

Studiefinanciering mbo

Mbo-studenten die een voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen, krijgen een
basisbeurs. Doe je mbo-niveau 1 of 2, dan is deze beurs altijd een gift. Als je een opleiding op niveau 3 of 4 volgt, wordt de basisbeurs alleen een gift als het diploma binnen tien jaar haalt.
Lukt dit je niet? Dan moet je de basisbeurs terugbetalen. Als aanvulling op de basisbeurs kun je een lening aanvragen bij DUO, die je moet terugbetalen na je studie. Volg je
een beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan heb je geen recht op studiefinanciering.

Gratis of met korting reizen

Alle mbo-, hbo- en wo-studenten die recht hebben op een basisbeurs, kunnen een
studentenreisproduct aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting met het openbaar
vervoer reizen. Kies je voor een weekabonnement, dan reis je doordeweeks gratis en in het weekend met 40% korting. Ga je voor een weekendabonnement dan reis je juist in het weekend gratis en doordeweeks met korting. Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct altijd een gift. Voor hbo- en wo-studenten en mbo-studenten die niveau 3 of 4 volgen wordt het studentenreisproduct een gift als ze hun diploma binnen tien jaar behalen.

Rente historisch laag

Elke vijf jaar wordt de rente voor de studielening bij DUO opnieuw vastgesteld. De rente is op dit moment historisch laag, namelijk 0,0%. Je betaalt tot en met december 2021 dus helemaal geen rente over de studielening.

Je kunt niet onbeperkt geld lenen bij DUO; er is een maximaal leenbedrag vastgesteld. Dit maximale leenbedrag verschilt per opleidingsniveau en wordt elk studiejaar opnieuw vastgesteld. Kijk op de website van DUO hoeveel je kunt lenen als mbo-student en hoeveel je kunt lenen als hbo- of wo-student.

Aantal jaar studiefinanciering

Je kunt niet voor onbeperkte tijd gebruikmaken van studiefinanciering. Doe je een vierjarige hbo- of wo-studie, dan heb je recht op zeven jaar studiefinanciering. Als je recht hebt op een aanvullende beurs, ontvang je deze slechts vier jaar. Het studentenreisproduct is vijf jaar geldig. Als je een studie volgt die langer dan vier jaar duurt, heb je langer recht op studiefinanciering. Er geldt wel een maximum van tien jaar.

Mbo-studenten die niveau 1 of 2 volgen, ontvangen alleen tijdens hun opleiding stufie. Volg je een opleiding op niveau 3 of 4, dan krijg je maximaal vier jaar basisbeurs. Duurt je studie langer dan vier jaar, dan kun je maximaal zeven jaar gebruikmaken van het studentenreisproduct en de studielening. Als je een specialistenopleiding doet, kun je maximaal twee jaar een beurs ontvangen.

Studiefinanciering aanvragen

Je kunt studiefinanciering aanvragen via de website van DUO. Je kunt hier inloggen bij Mijn DUO met je DigiD. De rest spreekt voor zich. De studiefinanciering wordt vervolgens elke maand rond de 24e uitbetaald. Let op: je studentenreisproduct moet je apart aanvragen, dat kan via ov-chipkaart.nl.

Heb je al eerder gebruikgemaakt van studiefinanciering? Dan hoef je deze niet meer opnieuw aan te vragen. Geef in dat geval in Mijn DUO je nieuwe opleiding door, dan ontvang je opnieuw studiefinanciering tot je het maximale recht op studiefinanciering hebt verbruikt. Als je eerst een mbo-opleiding hebt gedaan en vervolgens een hbo- of wo-opleiding gaat doen, telt de studiefinanciering die je voor je mbo-opleiding hebt gehad niet mee bij het maximaal aantal jaar dat je recht hebt op studiefinanciering.

Terugbetalen studieschuld

Je kunt in Mijn DUO zien hoeveel studieschuld je hebt opgebouwd. Twee jaar na je studie moet je beginnen met afbetalen – eerder mag natuurlijk altijd. Val je onder het oude stelsel? Dan heb je vijftien jaar de tijd om je studieschuld af te lossen. Als je onder het nieuwe stelsel valt, mag je hier maar liefst 35 jaar over doen. Hoeveel je per maand minimaal moet terugbetalen, is afhankelijk van je inkomen, de hoogte van de studieschuld en het rentepercentage.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

1 gedachte over “Ga je studeren? Dit moet je weten over de studiefinanciering!”

Plaats een reactie

Sitemap