Studenten die over een paar weken aan hun eerste of tweede studie beginnen, krijgen te maken met de nieuwe regeling voor de studiefinanciering. De maandelijkse studiefinanciering verdwijnt en maakt plaats voor het gevreesde leenstelsel. Er ontstaan veel vragen over dit stelsel. Hoogtijd om de 5 meest gestelde vragen te beantwoorden.
Meest gestelde vragen over het nieuwe leenstelsel
1. Voor wie geldt het nieuwe stelsel van de studiefinanciering?
Voor studenten die vanaf 1 september met hun eerste of tweede studie beginnen (MBO, HBO of WO). Studenten die momenteel al een opleiding volgen, vallen niet onder het nieuwe stelsel. Zij ontvangen nog gewoon 4 á 5 jaar studiefinaciering (afhankelijk van de looptijd van je studie).
2. Heb ik recht op een studentenreisproduct?
Ja, ook alle nieuwe studenten die per 1 september met een nieuwe opleiding beginnen te hebben recht op een studentenreisproduct. Dit is in eerste instantie een lening, maar wanneer je je studie binnen 10 jaar behaald, wordt dit omgezet in een gift. Je hebt de keuze uit een week- of weekendabonnement.
3. Ik ben geswitcht van studie, heb ik dan nog recht op studiefinanciering?
Ja, je valt dan nog onder de oude regeling. Je mag de 4 jaar studiefinanciering gewoon afmaken, ook als je geswitcht bent van studie. Regel dit wel voordat je aan een nieuwe studie begint.
4. Wanneer heb ik recht op een aanvullende beurs?
Een aanvullende beurs ontvang je als je ouders samen te weinig verdienen om je studie te bekostigen. De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het gezamenlijke bedrag dat je ouders verdienen. Op www.duo.nl kun je bekijken of je recht heb op een aanvullende beurs. Meer informatie kun je ook vinden op www.iso.nl.
5. Hoeveel kan ik extra bijlenen?
Het maximale bijleen bedrag is per september ook omhoog gegaan. Studenten die vanaf 1 september met een nieuwe studie beginnen kunnen per maand maximaal €1016,71 bijlenen. Voor studenten die nog wel studiefinanciering ontvangen gelden minder hoge bedragen.