BKR-registratie bij smartphone op afbetaling

Zoals je weet, wordt een studieschuld niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Helaas wordt het afnemen van een smartphone op afbetaling sinds 2017 wél geregistreerd bij het BKR. Waarom wordt dit gedaan en welke gevolgen heeft dat voor jou als student? 

BKR-registratie bij smartphone op afbetaling

Voorheen was de aanschaf van een smartphone in combinatie met een abonnement veel eenvoudiger. Dit was een kwestie van smartphone kiezen, abonnement uitzoeken en afsluiten. Dat is veranderd, want vanaf 1 mei 2017 gelden er strengere regels.

Alle smartphones met een adviesprijs boven de 250 euro in combinatie met een abonnement worden nu als een lening gezien. Uit onderzoek van RTL Nieuws heeft zo’n 85 procent van de studenten tussen 18 en 24 jaar heeft een telefoon op afbetaling. Studenten hebben vaak niet de financiële middelen om meteen 700 tot 1.000 euro op tafel te leggen voor een smartphone.

Wat betekent een smartphone op afbetaling voor jou? 

Bij het BKR worden alle schulden van de inwoners in Nederland geregistreerd. Aan de hand van deze informatie kunnen andere financiële instanties zoals banken leningen verstrekken. Als jij bij het BKR bekend staat als iemand die altijd netjes zijn lening betaald, is er niks aan de hand. Maar als jij een paar maanden achterstand hebt opgelopen zal een bank eerder twijfelen om jou een lening (voor bijv. een hypotheek) te verstrekken Als je een tijd lang niet kan voldoen aan betalingen, wordt dit geregistreerd als een negatieve BKR-registratie. Deze registratie blijft staat tot de gehele schuld voldaan is.

Alternatieven

Als je het na het lezen van de bovenstaande informatie een benauwd gevoel hebt gekregen zijn er drie opties om de registratie te omzeilen.

  • Alternatief 1: Je kunt ervoor kiezen om je smartphone tot 250 euro af te betalen. Dit zorgt ervoor dat je niet geregistreerd wordt bij het BKR en je wel die duurdere smartphone kunt kopen! Je betaalt dan bijvoorbeeld voor een Samsung Galaxy S9 van €799,- de eerste €450,- meteen en de rest op afbetaling via je abonnement.
  • Alternatief 2: Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een minder dure telefoon. Er zijn genoeg goede smartphones te vinden onder de €250,-. Neem bijvoorbeeld de Samsung Galaxy J5, Huawei P Smart of de Xiaomi Mi A1.
  • Alternatief 3: Het is ook mogelijk om te kiezen voor een Sim Only abonnement. De smartphone moet je dan los kopen.

Het is aan te raden om goed na te denken over het afsluiten van een abonnement in combinatie met een toestel. Zeker als je binnenkort van plan bent om een huis te kopen. Bekijk altijd vooraf in de voorwaarden of je het krediet in één keer (zonder boete) kunt aflossen, mocht je onverhoopt van deze lening af willen.

Plaats een reactie

Sitemap