Bijna afgestudeerd? Deze 5 zaken moet je regelen!

Ben je momenteel druk je met het schrijven van je scriptie of ben je al afgestudeerd? Dan moet je rekening houden met een paar dingen als je bijna afgestudeerd bent. 

De kans is groot dat op zoek gaat naar een leuke baan. Helaas veranderd er daarmee ook het een en ander. Je neemt afscheid van je dagen luieren in bed, uren chillen met huisgenoten en doordeweekse feestjes. Ook financieel veranderd er veel wanneer je ‘student-af’ bent.

1. Studentenreisproduct stopzetten

Helaas pindakaas. Na het behalen van je studie heb je geen recht meer op gratis reizen. Wanneer je bent uitgeschreven bij hogeschool of universiteit, dien je het studentenreisproduct ook direct stoppen te zetten bij een OV-chipkaart automaat bij jou in de buurt. Wanneer je dit niet doet wordt er een € 75,- per halve maand in rekening gebracht. Dit bedrag geldt alleen voor de eerste maand nadat je er geen recht meer op had. Daarna wordt de boete € 150,- per halve maand. Dit bedrag wordt alleen in rekening gebracht als je gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Reis je na je studie wel met het openbaar vervoer? Dan kun je gratis een Dal Voordeel abonnement aanvragen. Met dit abonnement reis je buiten de spits altijd met 40% korting. In het weekend reis je de hele dag met korting. Na het stoppen zetten van je studentenreisproduct kun je het Dal Voordeel abonnement hier aanvragen.

Is er geen noodzaak om met het openbaar vervoer te reizen? Dan kan je natuurlijk voor de fiets of -lekker modern- voor de elektrische step gaan. Hoewel ze nog niet gelegaliseerd zijn op de Nederlandse wegen, kan je de elektrische step (en de accessoires voor de elektrische step) wel kopen.

2. Lening bij DUO nu je afgestudeerd bent

Indien je tijdens je studie studiefinanciering hebt ontvangen, wordt dit na het behalen van je studie omgezet in een gift. Dit geldt niet voor studenten die langer dan 10 jaar over hun studie hebben gedaan. De renteloze lening (uit het ‘nieuwe’ leenstelsel) moet je logischerwijs wel terug betalen. Deze maandelijkse (renteloze) toelage van ome DUO dien je ook stop te zetten. Je recht om te lening van DUO vervalt als je afgestudeerd bent. Bij punt 5 lees je wanneer je kunt beginnen met terugbetalen.

3. Studentenrekening

Er is een grote kans dat je gebruikt maakt van een studentenrekening bij jouw bank. Hartstikke handig want hier heb je vele euro’s mee bespaard (deze rekening is gratis). Nu je afgestudeerd bent, ben je geen student meer en heb je dus geen recht meer op een studentenrekening. Je dient de rekening om te zetten naar een reguliere rekening. Neem contact op met jou bank of kijk online naar de mogelijkheden.

4. Zorgtoeslag stopzetten?

Heb je meteen na je studie een baan? Dan veranderd waarschijnlijk je maandelijkse inkomen. Hierdoor heb je in veel gevallen geen recht meer op zorgtoeslag. Om terugbetalen te voorkomen kun je de zorgtoeslag stopzetten op Toeslagen.nl van de Belastingdienst.

Als je niet direct een baan vindt, behoud je wel het recht op zorgtoeslag. Ook als je bijvoorbeeld geen volledige baan hebt ontvang je vaak zorgtoeslag. Dit maandelijkse bedrag is wel lager dan tijdens je studententijd. Bekijk op de website van de Belastingdienst waar jij op dit moment recht op hebt. In sommige vallen kun je zelf een WW- uitkering aanvragen als je na je studie geen baan kunt vinden.

5. Bijna afgestudeerd en een studieschuld

Nu je klaar bent met studeren kun je beginnen met het aflossen van je studieschuld. Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar helaas moet het toch gebeuren. Als ex-student heb je maximaal 15 jaar (oude leenstelsel) of 30 jaar (bij het nieuwe leenstelsel) om de studieschuld af te betalen. Daarnaast hoef pas twee jaar nadat je afgestudeerd bent te beginnen met aflossen. Op Studielink kun je zien hoe hoog (of laag) jouw studieschuld is. Via deze link kun je berekenen vind je een overzicht van een maandelijks aflosbaar bedrag afhankelijk van de hoogte van je studieschuld.

via GIPHY

Klaar met studeren maar ben je nog niet uitgeschreven bij jouw hogeschool of universiteit? Dit kun je heel eenvoudig doen aan de hand van je DigiD op Studielink.

Lees ook: Deze zeven dingen ga je missen als je afgestudeerd bent

1 gedachte over “Bijna afgestudeerd? Deze 5 zaken moet je regelen!”

  1. De studentenrekening wordt automatisch overgezet naar een normale betaalrekening als je 25 bent (Rabobank). Je bent niet verplicht om door te geven als je eerder afgestudeerd bent.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap