Deze producten zijn na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten

Op ieder product in de supermarkt staat een houdbaarheidsdatum vermeld. Supermarkten en voedselproducenten raden aan om deze producten meteen weg te gooien wanneer deze datum verstreken is. Zonde! Want meestal zijn deze producten nog prima te eten na deze datum. Je moet alleen even weten welke producten je wel en welke producten je niet na de houdbaarheidsdatum kunt eten! 

Labels: handig om te weten

Het label TGT (te gebruiken tot) duidt aan dat het product echt tot die datum te gebruiken is en niet langer. Hier moet je dus mee oppassen want het product is meestal niet meer veilig om te eten na deze datum. Producten zoals vlees en vis hebben vaak een TGT label. Dit heeft te maken met bacteriën die kunnen lijden tot voedselvergiftiging.

THT (tenminste houdbaar tot) zegt het eigenlijk al, tot deze datum wordt de optimale kwaliteit van een product gegarandeerd door de supermarkt en de voedselproducent. Na deze datum is het product meestal nog prima te eten maar wordt de kwaliteit van sommige producten iets minder. Eigenlijk is de THT datum een soort aanbeveling.

Check het product na de houdbaarheidsdatum

Er zijn genoeg producten die je na de THT datum nog veilig kunt eten. Gooi ze dus niet meteen weg maar check eerst even of je ze nog een paar dagen kunt bewaren! Ziet het product er nog normaal uit en ruikt het niet muf of erg sterk? Dan kun je het meestal nog een paar extra dagen bewaren en opeten. Dit scheelt geld, een extra ritje naar de supermarkt en is beter voor het milieu!

De volgende producten kun je een redelijke tijd na de houdbaarheidsdatum nuttigen:

 • Producten zoals snoep, koek en andere etenswaren met een hoog suikergehalte kun je nog ver na de THT datum nuttigen. Suiker zelf gaat nooit over de datum.
 • Chips, crackers en biscuits zijn producten die wat slapper en zachter worden na de datum maar nog prima te eten zijn. Zonde om weg te gooien dus!
 • Eieren zijn soms nog wel vijf weken na de THT datum goed om te eten. Je kunt ze dan het beste gekookt op eten. Om te checken of het ei nog eetbaar is, bestaat er een handig trucje. Leg het ei in een glas koud water. Zinkt het ei naar de bodem? Dan is het ei nog vers en goed te eten. Wanneer het blijft drijven is het te oud en kun je het beter weggooien.
 • Yoghurt is een product dat soms nog wel een week na de houdbaarheidsdatum kunt eten. Wanneer je geen schimmel aantreft en de yoghurt nog mooi wit is, kun je het nog prima eten.
 • Koffie, pasta, rijst en ingeblikt voedsel zijn producten die bijna nooit over de datum gaan. Producenten van deze producten zijn het wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum op deze producten te vermelden maar eigenlijk is dit niet nodig omdat ze vrijwel nooit bederven. Met name ingeblikt voedsel kan ingeval vijf, zes of nog meer jaar bewaard worden. Bekijk ook ons aanvullende artikel producten die nooit bederven.

Heb jij een product die je nog lang naar de houdbaarheidsdatum nuttigt? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

4 gedachten over “Deze producten zijn na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten”

 1. Het is altijd goed om een referentie te hebben van een product dat je al gegeten of gedronken hebt. Verder is de THT echt een hele strakke datum. In de praktijk zijn veel producten over (en soms ver over) de datum nog prima. Wel je gezonde verstand gebruiken. KIJKEN, RUIKEN EN PROEVEN.

  Beantwoorden
 2. Ook pure chocolade is lang over datum prima te eten. Nu ruim 1 jaar over datum en iets wit uitgeslagen. Maar smaakt nog heerlijk. En niet ziek van geworden. Dus zonde om weg te gooien

  Beantwoorden
 3. Ik heb gister dus een aantal crackers op van 8-17, en merk nog niets. Ze waren nog niet geopend geweest en smaakte wel n beetje muffig. Ze zeiden dat ze uit t kerstpakket kwamen, maar nadat ik even in de keuken was geweest en op het doosje keek, zag ik de houdbaarheidsdatum

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap