Voedingswaren die nooit bederven! (al zeggen ze van wel)

Eerder schreven wij al eens een artikel over producten die na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten zijn. Om op dit artikel in te haken onderzochten wij welke voedingswaren in jouw keuken nooit bederven (ook al denk je misschien van wel).

De laatste tijd is er veel commotie over voedselverspilling. Gemiddeld gooien Nederlanders 40 kilo eten per jaar weg. Dit komt neer op gemiddeld 140 euro per jaar. Ook als student gooi je wel eens wat weg. Een pak yoghurt die al een week in de koelkast staat vertrouw je bijvoorbeeld niet meer. Vaak neem je dan het zekere voor het onzekere.

Verschillende afkortingen

Als je in de supermarkt rondloopt kom je twee verschillende afkortingen op voedingswaren tegen. Dit zijn THT en TGT.

  • THT betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Het geeft aan dat het product minimaal tot deze datum de smaak en de structuur moet hebben dat je van het product mag verwachten. Maar dit is eigenlijk een indicatie die de producent geeft om zichzelf in te dekken. Veel producten na deze datum kun je nog prima eten. Gebruik je ogen en neus om te beoordelen of iets nog eetbaar is of niet. Rijst en pasta kun je bijvoorbeeld een jaar na data nog prima eten.
  • TGT betekent ‘te gebruiken tot’. Deze afkorting vind je op producten die kort te gebruiken zijn zoals vlees, vis, verse sappen en versmaaltijden. Na de aangegeven datum is de kans op bepaalde bacteriën en ziektes groter. Om deze reden is het niet verstandig om deze producten na de TGT datum te eten. Tip: houd de data van de etenswaren bij het winkelen goed in te gaten. Weggooien = zonde! ;)

Hieronder vind je 8 voedingswaren die nooit bederven (ook al bevatten ze een THT-datum).

1. Sterke drank

Wellicht een inkoppertje, maar je hoeft geen haast te maken met die flessen gin en wodka. Deze dranken gaan namelijk nooit over de datum. Dit komt natuurlijk door het hoge alcoholpercentage dat bacteriën tegenhoudt. Na een aantal jaar kan de smaak wel iets veranderen, maar je kunt er niet ziek van worden. Van té veel alcohol natuurlijk wel ;).

voedingswaren die nooit bederven

2. Oploskoffie

De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand. De beste manier om het te bewaren is in een koffiebus. Koffiebonen kun je een stuk minder lang bewaren. Na circa 2 jaar wordt de smaak van de koffie minder sterk.

3. Rijst

Witte rijst en basmati rijst kun je heel lang bewaren. De smaak schijnt altijd hetzelfde te blijven. Laat de rijst voor de zekerheid wel gewoon in de verpakking zitten. Bruine rijst en rijst met noten kun je minder lang bewaren. Na circa een jaar in de kast, kan de smaak verminderen of veranderen.

4. Bonen

Een top ingrediënt als je een keer niks in huis hebt of als toevoeging van een Mexicaans gerecht. Gelukkig kun je flink inslaan want je kunt bonen heel lang bewaren. Bonen uit blik of pot kun je zelfs jaren naar de houdbaarheidsdatum nog eten. Gedroogde bonen (meestal in zakjes te koop) kunnen zelfs nooit over de datum gaan. De smaak zal door de jaren heen niet veranderen.

voedingswaren die nooit bederven

5. Sojasaus

Altijd handig om je Aziatische gerechten net even dat beetje extra smaak te geven. Als je sojasaus maar af en toe gebruikt, doe je er al gauw erg lang mee. Gelukkig maar dat het nooit kan bederven. In de saus zit namelijk erg veel zout. Om deze reden kunnen er geen bacteriën in groeien. Good to know.

6. Honing

Dit kleverige goedje kun je, als je het op de juiste temperatuur bewaard, heel lang bewaren. De beste temperatuur is tussen de 12 en 16 graden. Eigenlijk is de koelkast dus te koud en kamertemperatuur te warm. Als je het op een droge, donkere plek bewaard kun je het tientallen jaren waren. De kleur kan iets veranderen en het goedje kan kristalliseren, maar je kunt het gewoon blijven eten.

7. Suiker

Waarschijnlijk een iets wat voorspelbare etenswaren maar suiker kun je letterlijk voor eeuwig bewaren. De reden hiervoor is dat er geen bacteriën bij kunnen komen. Dit geldt zowel voor witte suiker als voor poedersuiker en bruine suiker.

8. Voedsel uit blik

Op ingeblikt voedsel staat altijd een duidelijk houdbaarheidsdatum vermeldt. Deze datum geeft, zoals hierboven uitgelegd, alleen maar een indicatie. Sommige experts zeggen dat je ingeblikt voedsel wel 30 jaar kunt bewaren. Als het blik al een tijdje ‘over datum’ is, kun je op basis van geur en de kleur van het voedsel bekijken of je het wilt eten of niet. In de meeste gevallen kan dit gewoon.

Voedingswaren die nooit bederven

Andere producten die je heel lang kunt bewaren: 

  • Thee. Altijd handig om in huis te hebben;
  • Ingeblikte vis zoals makreel, ansjovis en tonijn;
  • Puur vanille-extract;
  • Maïzena, het ideale bindmiddel;
  • Melk in poedervorm;
  • Azijn.

Lees ook: Deze producten zijn na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten

Plaats een reactie

Sitemap