Deze dingen herken jij als je na een MBO opleiding een HBO opleiding volgt

Heb jij een MBO opleiding gevolgd en heb je besloten om door te studeren en dus voor een HBO opleiding te gaan? Een MBO en HBO opleiding kunnen nog flink van elkaar verschillen. Wat je vast herkent als je na een MBO opleiding een HBO opleiding gaat volgen? Lees snel verder, want wij sommen een aantal dingen voor je op.

Je bent meestal ouder dan je klasgenoten

Omdat jij al een MBO opleiding hebt gevolgd, ben je waarschijnlijk wel wat ouder dan jouw klasgenoten op de HBO opleiding. Jij hebt er tenslotte al een hele opleiding opzitten, en studenten beginnen vaak gelijk na het behalen van hun havo al een HBO opleiding. Waar de kans groot is dat jij bij de MBO opleiding juist een van de jongste was, kan het zeker zo zijn dat je bij de HBO opleiding juist een van de oudste bent.

Een MBO opleiding wordt vaak onderschat door klasgenoten

Iets waar je jezelf ook vast in kan herkennen als je van MBO naar HBO gaat, is dat klasgenoten vaak denken dat een MBO opleiding niet zo lastig is. Zij hebben hier vaak een ander beeld bij en denken dat je tijdens een MBO opleiding lekker onderuit gezakt kan zitten en makkelijk studiepunten scoort. Niets is minder waar natuurlijk, want een MBO opleiding is ook hard werken.

Praktijkopdrachten zijn voor jou een makkie

Als je iets veel hebt gedaan op het MBO zijn het wel praktijkopdrachten. Als je deze voorgeschoteld krijgt op de HBO opleiding, weet jij dus als geen ander hoe je dit moet aanpakken. Aangezien jij hier al veel ervaring mee hebt, kan het een stuk makkelijker zijn om hieraan te beginnen en het op tijd af te ronden.

Docenten gaan ervan uit dat je havo hebt gedaan

De opmerking: studenten die havo hebben gedaan zullen dit vast snel oppakken zal je ongetwijfeld wel eens horen als je besloten hebt om door te sturen na het MBO en een HBO opleiding volgt. Docenten gaan er namelijk vaak vanuit dat iedereen die op het HBO zit, de havo heeft afgerond. Echter is dit natuurlijk absoluut niet waar, want er komen ook veel studenten van het MBO af. Als je zoiets voorbij hoort komen trek jezelf hier dan niet te veel van aan. De kans is namelijk aanwezig dat je hetgeen ook gewoon bij jouw MBO opleiding al hebt geleerd.

Tentamens zijn heel anders

Ale je begint aan het HBO na MBO, zullen wel de tentamens heel anders zijn dan je bent gewend. Waar je op het MBO vooral veel bezig bent met praktijkopdrachten en vaak iets minder met de theorie, kunnen tentamens op het HBO in de eerste instantie vrij pittig worden. Het kan dan ook lastig zijn om hieraan te wennen, zeker in het begin. Als je er echter een paar achter de rug hebt, weet je wat je kunt verwachten. Op deze manier weet je dus beter hoe je moet gaan leren om de tentamens goed te kunnen maken. Het komt heus wel goed met die tentamens, als je er vol voor gaat!

MBO naar HBO

Je weet goed wat je wel en niet wilt

Als je na MBO naar het HBO gaat, weet je vaak al goed wat je wel en niet wilt. Omdat je al een opleiding hebt gevolgd, heb je namelijk al de tijd gehad om een vakgebied beter te leren kennen. Op deze manier heb je ook kunnen ontdekken wat je leuk vindt en wat niet. Voordat je begint aan een HBO opleiding heb jij dus vaak al een beter beeld over wat je graag wilt in de toekomst. Dit kan een voordeel zijn, want veel studenten die van de havo komen en beginnen aan een HBO opleiding weten vaak nog niet precies wat zij graag willen en wat niet. Jij kan hier juist veel profijt van hebben omdat je al een MBO opleiding gevolgd hebt.

Kortom, doorstuderen na MBO en beginnen aan het HBO kan nog best even wennen zijn. Toch zal je ook een aantal dingen herkennen en juist ook voordelen halen uit het feit dat je al een MBO opleiding hebt gevolgd. Het kan misschien soms even aanpoten zijn, maar met de juiste motivatie zal jij vast ook een HBO opleiding goed aankunnen. Ga er volledig voor en voor je het weet heb je jouw diploma alweer behaald. En dan kun je nóg trotser zijn, want dan heb je en je MBO en je HBO in de pocket!

Plaats een reactie

Sitemap