Dit zijn de populaire MBO studies waar je je in creativiteit kwijt kunt

Creativiteit is een prachtige samenkomst van herinneringen én nieuwe ideeën die in de hersenen samenkomen. Wij merken dat veel jongeren graag een creatieve opleiding willen volgen. Hieronder vind je de populairste studies van dit moment.

De exacte werkwijze van creativiteit en waarom de ene persoon creatiever is dan de ander is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wetenschappers zijn het vaak amper eens over wat de exacte definitie van creativiteit nou eigenlijk moet zijn. Gelukkig kennen we vele creatievelingen in ons land. Van filmmakers tot concept designers, van schilders tot (live) performers. Creativiteit kent vele wegen en kan op allerlei manieren benut worden.

Een mbo studie in de creatieve sector

Een creatieve studie spreekt veel jongeren aan. Hun handen jeuken om samen te gaan werken met andere creatievelingen. Vaak is de vraag echter: welke creatieve uiting spreekt je aan? Is het de ruimtelijke vormgeving mbo of wellicht een opleiding tot filmmaker?

Er zijn enorm veel mogelijkheden en het is dan ook een goed idee om die mogelijkheden goed te bekijken. Hierdoor vind je wellicht een richting die je helemaal niet kende en die je enorm aanspreekt. Het aantal mogelijkheden in creatieve studies op het MBO is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dit komt door de grotere vraag vanuit de markt. Een creatieve mbo opleiding duurt 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de richting en het niveau.

Populaire MBO studies

De creatieve studies die op dit moment het populairst zijn onder studenten vind je hier onder. Natuurlijk zijn er uitgezonderd van deze studies nog veel meer creatieve studies in Nederland.

Evenementenbranche

Met een evenementen opleiding leer je de creatieve kant van evenementen kennen. Maar ook de technische en organisatorische kant. Voorbeelden van evenementen waar je aan kunt meewerken zijn lichtshows, dance festivals of een grote vakbeurs.

Op verschillende scholen zijn er meerdere trajecten mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn Media & evenementen management (3 jarig, niveau 4), podium- & evenemententechniek (3 jarig, niveau 4) en de studie allround mediamaker (3 jarig, niveau 3). Bij het laatste traject zal je je ontwikkelen tot een professional die de ideeën realiseert! Op deze manier kan je je als student specialiseren op een gebied binnen de evenementenbranche.

Ruimtelijk vormgeving

Tijdens de opleiding ruimtelijke vormgeving leer je letterlijk alles van vormgeving. Heb je gevoel voor styling? Dan kun je bijvoorbeeld bezighouden met het inrichten van een winkel. Of het ontwerpen van een festivaldecor. Het is een breed vakgebied waar je je vaak kunt vaak specialiseren in verschillende richtingen. Dit zijn bijvoorbeeld styling, product, evenementen en interieur.

Vervolgstudies na het MBO

Een goede creatieve MBO studie kan een goede voorbereiding zijn op je toekomst. Zo kan een creatieve opleiding je hersenen ruimte geven om een betere keuze te maken voor een eventuele vervolgstudie. Ook geeft creativiteit je een enorm oplossend vermogen mee. Je kunt uiteraard zelf beslissen hoe jij deze kennis in de toekomst gaat inzetten. Er zijn verschillende Hogescholen die de doorstroom naar het vervolgonderwijs mogelijk maken voor creatievelingen. Hogescholen die gespecialiseerd zijn in creatieve studies zijn:

  • HKU – Hogeschool van de Kunsten in Utrecht
  • AHK – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
  • ArtEZ – Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, Enschede en Zwolle
  • Codarts in Rotterdam
  • Hogeschool der Kunsten in Den Haag

Het gebeurt vaak dat studenten vanaf het begin zo enthousiast zijn over de opleiding dat ze direct na de opleiding aan het werk gaan in dit creatieve vak. Of het nou als fotograaf, cameraman, designer of schrijver is. Als je maar kiest voor iets waar je blij van wordt!

Lees ook: Halvering collegegeld eerstejaars studenten

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap