De grootste verschillen tussen studeren op hbo en universiteit

Na je mbo, havo of vwo kun je doorstromen naar het hbo of de universiteit. Als je de mogelijkheid hebt om tussen beide opties te kiezen, is het natuurlijk goed om te weten wat je hierbij allemaal te wachten staat. Want waar ligt jouw voorkeur? Om dit te kunnen bepalen, is het natuurlijk van belang om de verschillen tussen hbo en universiteit te weten. Hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zetten hieronder een aantal verschillen voor je op een rij, dus lees snel verder als je hier benieuwd naar bent.

Praktisch en theoretisch

Het eerste verschil tussen de hbo en universiteit is dat je bij hbo meer praktisch aan de slag gaat en bij de universiteit meer theoretisch. Op het hbo heb je allerlei projecten waar je aan moet werken en bij de universiteit is dit minder het geval. Hier ga je vooral dieper in op de inhoud en is het aan jou om de theorie goed onder de knie te krijgen.

Bij het hbo pas je de theoretische kennis die je opdoet gelijk toe in praktische opdrachten. Je gaat hierbij dus je kennis echt inzetten. Bij het hbo ligt de nadruk op het richten op een specifiek beroep, waar de nadruk bij de universiteit meer ligt op het analyseren en kritisch leren over een bepaald vakgebied. Het verschil tussen hbo en universiteit gaat in dit geval dus vooral over de inhoud en de onderwerpen.

Samenwerken en zelfstandig

Een ander verschil tussen de hogeschool en universiteit zit hem in de manier van werken. Waar je op het hbo veel samen moet werken met anderen en dus veel in groepsverband aan de slag gaat, is het bij de universiteit zo dat je voornamelijk zelfstandig aan het werk gaat. Het is dus van belang dat je bepaalt wat je hierin fijn vindt.

De stage

Wat ook anders is bij de hbo en universiteit, is de stage. Een stage is verplicht als je kiest voor hbo. Bij een stage doe je ervaring op in het werkveld en deze kennis en ervaring kun je dus later weer toepassen in je loopbaan. Bij een universiteit is een stage niet verplicht, maar wel mogelijk. Wel is het een stuk minder vanzelfsprekend dat je een stage loopt bij de universiteit. Vaak heb je bij het hbo dus al meer ervaring opgedaan als je klaar bent, mits je bij de universiteit natuurlijk ook kiest om een stage te doen.

Aantal vakken

Als je kiest voor studeren op het hbo, kun je er rekening mee houden dat je veel verschillende vakken krijgt voorgeschoteld. Dit betekent dat je hierdoor veel  soorten kennis opdoet. Bij de universiteit heb je minder verschillende vakken en ga je juist dieper in op het analyseren van de lesstof van een bepaald vak. Ook hierin is het dus goed om te bepalen wat je hierin graag zou willen.

Het studietempo

Ook het studietempo is anders bij deze twee opties. Het studietempo bij het hbo is gemiddeld, waar het studietempo bij de universiteit hoog ligt. Wat hierin dus de beste keuze voor jou is, is afhankelijk van het studietempo dat je aankunt. Bij de universiteit wordt er van je verwacht dat je de lesstof snel in je opneemt en snel weer door kunt schakelen naar volgende belangrijke onderdelen. Bij het hbo heb je vaak wat meer tijd om de theorie en praktijk goed te snappen.

Controle op huiswerk

Zowel bij studeren op het hbo als bij de universiteit heb je natuurlijk te maken met huiswerk. Alleen zit er wel een verschil in de controle hierop. Bij het hbo wordt dit vaak wel gecontroleerd en bij de universiteit niet. Bij de universiteit wordt er vooral van je verwacht dat je hier zelf mee aan de slag kunt en dus ook zelf begrijpt dat het gedaan moet worden om de lesstof goed onder de knie te krijgen.

Huiswerk

De verschillen hierboven zijn in ieder geval goed om te onthouden als je op zoek bent naar opleidingen voor het hbo of universiteit opleidingen. Er zitten dus zeker verschillen in deze twee mogelijkheden, dus het is goed om jezelf hierover in te lezen. Verzamel genoeg informatie, zodat je hier op een gegeven moment een goede keuze in kan maken voor jezelf. Voor welke optie je ook kiest, het is van belang dat je hier voor de volle 100% achter staat. Maak dus niet in de wilde weg een keuze, maar zorg dat je jezelf hier goed over hebt geïnformeerd.

Plaats een reactie

Sitemap