Tips om beter samen te werken tijdens je studie

De ene persoon vindt het een makkie, de ander heeft er veel moeite mee: samenwerken. Vind jij het lastig om met anderen samen te werken? Bijvoorbeeld omdat ze niet doen wat er gevraagd wordt? Dat is natuurlijk niet fijn. Er zijn een aantal tips die je kunt toepassen om beter samen te werken tijdens je studie. Welke tips dit zijn? Lees snel verder, wij sommen er hieronder een paar voor je op.

Leer elkaar kennen

Zit je in een nieuwe projectgroep en ken je jouw medestudenten nog niet zo goed? Dan is het eerst belangrijk om elkaar beter te leren kennen. Het is namelijk goed om te weten met welke mensen je samen moet werken de komende tijd. Probeer jezelf open te stellen en elkaar echt te leren kennen. Dan kunnen jullie beter rekening houden met elkaars wensen.

Bepaal wat jij kan bijdragen

Als er een groepsproject op de planning staat, is het van belang om te bepalen wie wat doet. Probeer hierbij eens goed te denken wat jij kan bijdragen aan de opdracht. Wat zijn jouw sterke punten en waar ben je dus echt goed in? Als er iets is dat aansluit bij jouw sterke punten, is het goed om aan te geven dat jij dit kunt oppakken. Heb je verbeterpunten? Dan kan het verstandig zijn om dit aan een ander over te laten. Wel kan het in dit geval handig zijn om zo nu en dan mee te kijken, want zo kun je hier ook weer van leren. Leer elkaars sterke punten en verbeterpunten kennen, zodat het makkelijker is om te bepalen wie wat kan oppakken tijdens een opdracht.

Maak duidelijke afspraken

Als jullie goed willen samenwerken tijdens de studie, is het van belang om afspraken te maken. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wordt lang niet altijd gedaan. Door duidelijke afspraken te maken met elkaar, weten jullie beter wat jullie van elkaar kunnen verwachten. En dit is fijn, want zo weten jullie allemaal waar jullie aan toe zijn. Stel ook regels op voor het geval dat afspraken niet worden nagekomen. Wat gaat er dan gebeuren?

Stel een planning op

Ook belangrijk voor een goede samenwerking tijdens de studie is een goede planning. Want ja, plannen is nu eenmaal belangrijk tijdens het studeren. Hoe betere planning, hoe groter de kans dat jullie de opdracht op tijd kunnen afronden. Verdeel de taken en bepaal wanneer jullie bij elkaar komen om dingen te bespreken. Zet ook duidelijk in de planning wanneer iets af moet zijn, zodat hier geen misverstanden over ontstaan. Bij het maken van een planning is het belangrijk dat deze realistisch is.

Neem verantwoordelijkheid

Heb je weinig mensen in jouw projectgroepje die echt verantwoordelijkheid nemen? Als je een goed resultaat wilt behalen met de opdracht, dan is het handig als je zelf de verantwoordelijkheid neemt. Dit is sowieso goed om te doen. Zorg ervoor dat je jouw eigen deel ruim op tijd inlevert en check of anderen dit ook doen. Het is sowieso goed als één iemand de leiding neemt tijdens het project. Ben jij nauwkeurig en werk je efficiënt? Dan is dit wellicht een perfecte functie voor jou.

Niet uitstellen

Het gebeurt nu eenmaal veel in het studentenleven: uitstellen. Grote kans dat jij dit ook wel eens gedaan hebt. Niet iedere opdracht is dan ook even leuk, waardoor het makkelijker wordt om bepaalde taken uit te stellen. Echter behoort niet uitstellen wel zeker tot de tips voor samenwerken, want het is van groot belang tijdens een groepsopdracht. Leren samenwerken is belangrijk en het is daarom goed om er samen alles aan te doen om die voldoende te scoren. Probeer dus echt om met z’n allen zo min mogelijk uit te stellen tijdens het samenwerken op school. Hoe minder jullie uitstellen, hoe sneller de opdracht af is.

Evalueer na de opdracht

Een van de beste tips voor een goede samenwerking is om jullie opdracht te evalueren nadat deze klaar is. Hoe ging het? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Mocht je vaker met deze personen gaan samenwerken in de toekomst, dan is het goed om te weten waar jullie de volgende keer op moeten letten om het beter te doen. Evalueer dus zeker zodra het klaar is, want hier kun je in je verdere studieloopbaan veel profijt van hebben.

Een goede samenwerking realiseren tijdens je studie? Deze samenwerken tips kunnen je op weg helpen. Samenwerken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en het is zeker niet altijd even leuk. Samenwerken kan namelijk ook soms een hoop frustraties opleveren. Toch moet je er altijd het maximale uit proberen te halen, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Doe hier dus altijd je best voor!

Plaats een reactie

Sitemap