De goedkoopste zorgverzekering met het aantrekkelijkste eigen risico

De zorgverzekering kan voor studenten elke maand weer een flinke aanslag op het budget zijn. De meeste mensen hebben een zorgverzekering van iets meer dan honderd euro per maand. Gelukkig krijg je als student iedere maand zorgtoeslag. Maar is er dan geen manier om die zorgverzekering nog iets lager te doen uitvallen? En hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering? Hier een aantal tips.

Schrijf op wat je nodig hebt

Er zijn enorm veel zorgverzekeraars in Nederland. Allemaal bieden ze een andere polis aan. Elke verzekering dekt weer andere dingen. Schrijf voor jezelf op wat je echt belangrijk vindt in een verzekering. Als je veel reist, dan is dekking in het buitenland handig. Als je veel sport, dan is het fijn als je fysiotherapie vergoed krijgt. Door een verzekering te nemen die alleen de zorg dekt die voor jou belangrijk is, kun je veel geld besparen. 

Hoog of laag eigen risico?

Het minimale eigen risico in Nederland is momenteel vastgesteld op 385 euro. Dat wil zeggen dat je elk jaar bij het gebruik van basiszorg de eerste 385 euro zelf moet betalen. Maar bij veel zorgverzekeraars kun je jouw eigen risico ook vrijwillig verhogen. Vaak kan je jouw eigen risico verhogen tot 885 euro per maand. Als jij jouw eigen risico verhoogt, betaal je minder premie per maand.

Veel mensen houden hun eigen risico laag omdat zij geen risico willen lopen bij een ongeval het hoge eigen risico zelf te moeten betalen. Veel studenten en jongeren zijn gezond en hebben bijna nooit zorg nodig. Door als student te kiezen voor het hoge eigen risico, kun je veel geld besparen. Vaak krijg je een korting van 20-25 euro per maand op je premie als je het hoogste eigen risico kiest. Goed om te weten: bezoekjes aan de huisarts gaan niet af van het eigen risico.

Verdienen met de goedkoopste zorgverzekering

De meeste studenten verdienen niet zoveel, waardoor zij zorgtoeslag kunnen aanvragen. Tot een inkomen van 19.000 euro per jaar ontvang je iedere maand 94 euro zorgtoeslag. Als je kiest voor het hoogste eigen risico en geen uitgebreide verzekering neemt, kun je makkelijk een verzekering hebben van ongeveer 85 euro. Dit betekent dat je iedere maand zelfs winst maakt op je zorgverzekering. Het kan slim zijn om dit geld apart te zetten, zodat je wanneer je een gedeelte van het eigen risico moet betalen dit kan doen van deze ‘winst’.

Andere tips en tricks:

  • Zet het geld dat je bespaart met een hoog eigen risico op een spaarrekening. Mocht je toch eigen risico verbruiken, dan kun je dit geld daarvoor gebruiken. Hoef je geen aanspraak te maken op je eigen risico? Dan heb je aan het einde van het jaar een leuk extraatje.
  • Vergelijk verschillende zorgverzekeraars. Het is een saai klusje, maar op jaarbasis kan het je zo tientallen euro’s schelen.
  • Wel of geen tandartsverzekering? Als je een goed gebit hebt en alleen naar de tandarts gaat voor controle, is het onnodig om een tandartsverzekering te nemen. Je kunt dan beter de controle uit eigen zak betalen. De kosten voor een tandarts controle is ongeveer 23 euro per keer.

Wil je nog meer tips om iedere maand te kunnen besparen? Kijk dan vooral eens hier!

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap