Belastingvrij bijverdienen als student

De meeste studenten hebben naast hun studie een bijbaan. Extra verdiensten zijn altijd mooi meegenomen en het is goed voor je algemene ontwikkeling. Maar weet jij of je over je gewerkte uren belasting moet betalen? Wij zochten het uit. 

Belastingvrij bijverdienen

Studenten hebben vaak voor een aantal uur per week een bijbaantje. Omdat zij nog studeren, hebben zij geen tijd om veel te werken. De verdiensten per maand zijn daardoor minimaal. In sommige gevallen heb je dan een inkomen waar je belastingvrij over mag verdienen. Je mag dan de betaalde loonheffing en andere heffingskortingen van elkaar aftrekken. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Belasting betalen, hoe werkt het?

Iedereen met een betaalde baan betaalt loonheffing. Hier merk je vrijwel niks van omdat jouw werkgever dit inhoud op je brutoloon. Eigenlijk zijn loonheffingskosten een verplichte kostenpost voor de werkgever. Dit wordt bij werknemers automatisch ingehouden om administratieve zaken te beperken. Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Een deel van je loon wordt dan vrijgesteld van de Belasting. De meeste werkgevers houden automatisch rekening met loonheffingskorting en verrekenen dit ook met je loon. Hier lees je meer over loonheffingskorting voor studenten.

Heffingskorting voor studenten

Naast loonheffingskorting heb je als student ook recht op algemene heffingskorting en arbeidskorting. Belastingvrij bijverdienen wordt daardoor mogelijk. Over je loon betaal je altijd eerst belasting zoals hierboven benoemd. Maar als je jaarlijks minder dan circa € 6.700 verdiend, heb je vaak recht op teruggave van deze belastingkosten. Dit is omdat je recht hebt op heffingskorting. Snap je het nog? Hieronder is een eenvoudig voorbeeld weergegeven.

belastingvrij bijverdienen

Met een totaal inkomen van € 6.500,- val je onder belastingschijf 1 en betaal je 37,35% belasting over je bruto-inkomen. Dat is in dit geval € 2.427,75 aan belasting. Als je van het bedrag aan totale heffingskortingen (€ 2.711) de betaalde belasting (€ 2427,75) aftrekt kom je op nul uit. Je mag zelfs nog meer verdienen zonder dat je uiteindelijk belasting moet betalen.

*De Belastingdienst bekijkt jouw inkomsten altijd over een heel jaar. Het maakt daarbij niet uit of je het totale bedrag aan bijverdiensten binnen een maand of binnen een heel jaar hebt verdiend. Er wordt gekeken naar het totaal bedrag

Ik heb twee bijbanen, moet ik belasting betalen?

Als je twee bijbanen hebt, werkt het net even anders. Je mag namelijk maar bij één werkgever loonheffingskorting toepassen. Bij de andere werkgever betaal je het standaard percentage belasting over je inkomen. Het is slim om je loonheffingskorting toe te passen bij de werkgever waar je het meeste verdient.

Door jaarlijkse belastingaangifte te doen, weet je of je toch nog geld terug krijgt van je tweede bijbaan zonder loonheffingskorting. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in totaal onder een bepaald grensbedrag hebt bijverdiend. Via deze link zie je hoe je belastingaangifte kunt doen. Kom je er niet uit? Vraag dan een van je ouders om raad. Of misschien heb je wel een hele aardige vriend of vriendin die Accountancy studeert! Je kunt tot 5 jaar belasting terugvragen!

Let op: Probeer aan het begin van het jaar in te schatten hoeveel uur je gaat werken. Als je een tijdje wat meer werkt kan het totaal aan werkuren flink oplopen. Als je per jaar meer dan € 14.215 verdiend, verlies je het recht op studiefinanciering. Daarmee heb je geen recht meer op vrij reizen met een studentenreisproduct of de mogelijkheid om te lenen bij DUO. In de meeste gevallen kan het lonen om deze toeslagen te behouden. In dat geval kun je beter is minder uren gaan werken naast je studie.

Lees ook: Wat is loonheffingskorting voor studenten? 

Plaats een reactie

Sitemap