Als student extra bijlenen

Kosten voor collegegeld, studieboeken, de huur van je kamer en nog vele andere vaste uitgaven… Kortom: de gemiddelde student heeft het niet makkelijk. Als je iedere maand geld tekort komt, is het een idee om geld bij te lenen. Deze lening mag je dan na je studie aflossen en je mag zelf bepalen hoeveel je per maand bij leent. Maar toch wordt bijna iedere student anno 2015 bang van het woordje lenen. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje! 

Als je bij leent, kan dit tot maximaal 800 euro per maand en je kunt kiezen tussen een looptijd van 15, 30 of 45 jaar om je lening af te lossen. Bij DUO betaal je een relatief laag tarief van 2%. Bij gewone banken betaal je vaak het dubbele tot wel 9%. Na afloop van je studie blijft het rentepercentage vast staan voor 5 jaar. Na deze 5 jaar kan het percentage hoger of lager worden.

Voordelen van geld extra bijlenen

  • Een groot voordeel van bijlenen is dat je geen bijbaantje hoeft. De tijd die je anders aan je bijbaan zou besteden kun je nu gebruiken om te studeren. De kans hierdoor is aanzienlijk groter dat je studie in één keer haalt.
  • Het lijkt wat vreemd maar door goedkoop geld te lenen bij DUO als student en dit geld op een goede spaarrekening te zetten of op een goed renderend spaardeposito, verdien je aan de lening. Dit is zonder al te veel risico en je hoeft er weinig voor te doen. Meer info over geld verdienen aan je studieschuld.

Nadelen van een studieschuld

  • Na al die jaren studeren ben je eindelijk klaar met je studie en wil je gaan werken en misschien wel een huisje kopen. Maar je zit nog wel met een fikse studieschuld. Stel voor jezelf een rendabel bedrag vast dat je iedere maand kunt missen los dit af bij DUO of je bank.
  • Je moet de schuld na je studie terug betalen. Als je geen werk kunt vinden heb je een probleem.
  • Doordat het zo makkelijk is om een lening aan te vragen, is het aantrekkelijk om dit snel te doen terwijl je het misschien niet echt nodig bent.

TIP: Leen je bijvoorbeeld maximaal bij en houd je elke maand geld over van je lening? Spaar dit op en geef dit niet uit aan onnodige aankopen. Hier doe je later alleen maar je voordeel mee!

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van studievertraging?

Plaats een reactie

Sitemap